Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Radio γιουσουρούμ: Tα τραγούδια των αναρτήσεων (ή αλλιώς: από τις κασέτες στα e-mixtapes)..

Τα mixtapes είναι η νέα (όμορφη) "τρέλα" που κυκλοφορεί παντού!! Όπως γινόταν κάποτε (δεν λέμε πριν από πόσα χρόνια, γιατί...) με τις κασετούλες που άλλαζαν χέρι με αστραπιαίους ρυθμούς. Τότε δεν υπήρχαν τα αντιγραφικά, σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν τα CD, τα mp3 δεν είχαν «ανακαλυφθεί» ακόμη ενώ οι δίσκοι ήταν από την μια σχετικά ακριβοί (φθηνότεροι πάντως από τα CD) ενώ δεν μπορούσες να βρεις και δίσκους με επιλογές της αρεσκείας σου. Έτσι όλοι λίγο πολύ καταφεύγαμε στις κασέτες. Και όχι δεν εννοούμε τις εταιρικές κασέτες, αλλά τις άλλες. Τις απαγορευμένες και τις παράνομες που ή τις φτιάχναμε μόνοι μας (ακόμη και από το άλλο πειρατικό της εποχής το ράδιο) ή καταφεύγαμε στο πλησιέστερο δισκοπωλείο (για να γράψουμε τις «νέες» επιτυχίες)!!! Όσοι έχετε μεγαλώσει μουσικά σε αυτή την εποχή και το «πολιτιστικό» περιβάλλον καταλαβαίνετε τι λέμε και τι εννοούμε. Και μετά ήρθαν τα CD και λίγο (έως αρκετά) αργότερα τα mp3 και ξεπουλήσαμε (ευτυχώς όχι εμείς) τους δίσκους μας για ένα πιάτο, συγγνώμη κιλό CDs με αποτέλεσμα να τρέχουμε τώρα να (ξανά)αγοράσουμε τους δίσκους μας πίσω δίνοντας ένα καράβι (άντε βαρκούλα) euros. Ναι τους ίδιους που είχαμε απαρνηθεί για ένα πινάκιο CD. Τελοσπάντων ας προσέχαμε!!!

Και από τα mixtapes των κασετών περάσαμε στα ηλεκτρονικά mixptapes, και από το χέρι-χέρι στο blog-blog και στο site-site!! Χωρίς όλα αυτά να είναι κακό αλλά απλά η εξέλιξη των πραγμάτων και της τεχνολογίας (Φυσικά υπάρχουν και τα mixtapoes που διανέμονται σε φυσικό μέσο CD). Εδώ στο γιουσουρούμ έχουμε αρχίσει το χτίσιμο ενός ιδιότυπου mixptape (μπορείτε να το πείτε για podcast χωρίς μπλα μπλα) από την πρώτη ανάρτηση-αφιέρωμα στην ελληνική indie σκηνή.
Όπως ξέρετε οι τακτικοί μας (όσοι) αναγνώστες, σε κάθε ανάρτηση που παρουσιάζουμε μια μπάντα ή έχουμε μια συζήτηση (συνέντευξη) μαζί της ανεβάζουμε και ένα κομμάτι τους ώστε να ακούσετε και να έχετε και μια προσωπική (ακουστική) άποψη για το τι λέμε. (Τις περισσότερες φορές ανεβάζουμε για τον ίδιο λόγο και κάποια βίντεο αλλά αυτό είναι συζήτηση άλλης στιγμής). Έτσι το (πρώτο αυτό) e-mixtape που θα ακούσατε (ελπίζουμε) στο τέλος της ανάρτησης ή δίπλα (στην μόνιμη θέση του) περιέχει κομμάτια από: Fadeout (εδώ η παρουσίασή τους και εδώ η κουβέντα μαζί τους), Vello Leaf (εδώ η παρουσίασή τους και εδώ η κουβέντα μαζί τους) , Deadbeat Escapement (εδώ η παρουσίασή τους και εδώ η κουβέντα μαζί τους), Chromatic Sequence (εδώ η παρουσίασή τους και εδώ η κουβέντα μαζί τους),Serpentine (εδώ η παρουσίασή τους και εδώ η κουβέντα μαζί τους) ,Common Sense (εδώ η παρουσίασή τους) ,b-sides (εδώ η παρουσίασή τους και εδώ η κουβέντα μαζί τους) ,Matinee (εδώ η παρουσίασή τους και εδώ η κουβέντα μαζί τους) ,Carte postale (εδώ η παρουσίασή τους και εδώ η κουβέντα μαζί τους)


5 σχόλια:

musicbug είπε...

Kalimera kai kali vdomada!
Vriskw exeretiki tin idea sas, ki ontws yparxei ena hype gia ta mixtapes kai poly xairomai gi'ayto! Panta mou arese ki emena na ftiaxnw mixtapes kai meta mixcds gia filous, lovers klp:-) Einai poly dimiourgiko ki omorfo, thanx a lot over there! Kanete poly kali douleia!

Giousurum είπε...

@musicbug
kali evdomada episis..
kai poios den exei kanei mixtapes ??
oloi mas..!!! kai gia pollous logous...!!!
epeidi gnorizoume gia tin agapi sou gia tin mousiki (kati pou exalou fainetai kai apo tin kali douleia pou kaneis kai sto blog sou) na enimerosoume (exalou isoun kai apo tous protous pou enimerothikan gia tin syllogi kai apodeixtikes gourlis) oti etoimazoume kati neo, dynato kai fysika omorfo (kata tin gnomi mas)..
perissotera en kairo..
kalo vrady...

Ανώνυμος είπε...

"και ξεπουλήσαμε τους δίσκους μας για ένα πιάτο, συγγνώμη κιλό CDs με αποτέλεσμα να τρέχουμε τώρα να (ξανά)αγοράσουμε τους δίσκους μας πίσω δίνοντας ένα καράβι (άντε βαρκούλα) euros."

Καλά, σχεδόν έβαλα τα κλάματα με αυτό...

Εγώ όλη μου τη ζωή γράφω κασέτες και σιντιζ για φίλους με κάθε ευκαιρία, αλλά ηλεκτρονικά mixtapes για να ανεβάζω στο μπλογκ ακόμα δεν έμαθα να φτιάχνω...Έχω ελπίδα να μάθω ποτέ;

Καλό μήνα!

akrat είπε...

καλό μήνα...
ωραίο το κασετάκι...
να πω κάτι????
μα τόσο ρομαντισμός στην ελληνική σκηνή?
Τι στο διάσκο λίγο τσαμπουκά???
αλλά να σου πω κάτι?
γνωρίζοντας από κοντά κάποια παιδιά έχει συμβεί ένας δυισμός εκπληκτικός για μένα ...
ρομαντική διάθεση αλλά και καλό τσαμπουκά πέρα από την μουσική τους...
ωραία κομμάτια...

Giousurum είπε...

@silentcrossing
kalo mina na exoume...
H agapi, mallon o ypertatos erotas gia to vinilio einai dedomenos..eytyxos den mpikame pote sto trypaki allagis tin diamantenion diskon me "apsyxa" cds...
sigoura exeis pithanotites na ftiaxeis mixtapes gia to blog...
an xreiasteis voitheia xereis pou tha mas vreis...
:)


@akrat
ola xreiazontai..kai romantismos kai tsampoukas..alla pano apo ola agapi kai eilikrini diathesi prosforas...symfono oti (isos) na leipei kai ligos tsampoukas stin oli skini..
Kalo mina na exoume..:)