Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Salvador, ένας ήρωας της Καταλονίας και μια ταινία...

Η πολυβραβευμένη ταινία Salvador του Μανουέλ Χουέργκα (Ισπανία-Αγγλία, Παραγωγή 2006, Διάρκεια 134 λεπτά) μας διηγείται την ζωή, την δράση και την εκτέλεση του Salvador Puig Antich. Η Καταλονία ήταν ένα από τα 17 ανεξάρτητα καντόνια που υπήρχαν στην Ισπανία την εποχή του στρατηγού Φράνκο. Ο Salvador Puig Antich καταλανός αναρχικός και μέλος του του Ιβηρικού Ελευθεριακού Κινήματος (Movimiento Ibérico de Liberación - MIL), που έδρασε στην Καταλονία (κυρίως στην Βαρκελώνη και την Τουλούζ της Γαλλίας) από το 1971 ως το 1973, υπήρξε ο τελευταίος άνθρωπος που ΄δολοφόνησαν τα εκτελεστικά αποσπάσματα του δικτάτορα.

Μέσα από την φακό του Μανουέλ Χουέργκα βλέπουμε τον Salvador να εξελίσσεται από ληστή τραπεζών, σε μαχητή της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και ήρωά της. Το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο τον κυνηγά λυσσαλέα (όπως κάνουν όλα τα καθεστώτα του είδους με όποιους τολμούν να τους αντισταθούν) και "στηριζόμενο" σε χαλκευμένες κατηγορίες τον φυλακίζει και τον οδηγεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Το πρώτο μέρος της ταινίας προσπαθεί να μας δώσει το στίγμα της εποχής και μας συστήσει τον νεαρό Salvador. Η ταινία αλλάζει επίπεδο σε όλους τους τομείς της από την σύλληψη του Salvador και μετά. Βλέπουμε τον Salvador μέσα στην φυλακή να μεταμορφώνεται αυτή την φορά από παιδί σε ενήλικα διατηρώντας όμως την παιδική τρυφερότητα και αθωότητα. Οι φίλοι του και οι συναγωνιστές του δίνουν πραγματική μάχη για να αποτρέψουν την εκτέλεσή του και ο ίδιος μέσα στο κελί του βρίσκει την χώρο και τον χρόνο να δει τα πάντα από μια εντελώς διαφορετική ματιά από ότι μέχρι τότε. Ο Salvador φοβάται, αγωνιά και από την άλλη σκέφτεται, φιλοσοφεί και ελπίζει!!!

Όμως τα καθεστώτα τύπου Φράνκο είναι αδίστακτα και αμετανόητα. Παρόλο που οι ανάσες της εξουσίας του τελειώναν και τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει με την ενδεχόμενη εκτέλεση του Salvador ο Φράνκο δεν πτοείται. Δεν κάνει πίσω και τελικά τον εκτελεί στι2 2 Μαρτίου του 1974. Εκτελεί έναν πολεμιστή της ανεξαρτησίας με σκοπό να αποτρέψει τους πιθανούς μιμητές του και χωρίς να το θέλει δίνει στην Καταλονία έναν ήρωα. Η μετέποιτα αντίδραση της κοινής γνώμης κατάφερε να είναι αυτή η τελευταία εκτέλεση του καθεστώτος.
Στον ρόλο του Salvador ο Ντάνιελ Μπρουλ, ενώ παίζουν ακόμη Τρίστα Ουλόα, Λεονάρντο Σμπαράγλια, Ίνγκριντ Ρούμπιο, Κάρλο Φουέντες κ.α. Δείτε την ταινία (όσοι δεν το έχετε κάνει) και μην παραξενευτείτε άν στο μυαλό σας έρθουν στιγμές και γεγονότα της δικιάς χώρας. Καλή προβολή!!!

5 σχόλια:

sid4 είπε...

Ταινία αποκάλυψη. Την είχα πάρει από την Ελευθεροτυπία πρίν 1-2 χρόνια και είχα πάθει πλάκα και με το story, αλλά και τον γερμανό πρωταγωνιστή που έπαιξε συγκλονιστικά. Καλά κάνεις και την αναφέρεις. Καλή Μεγάλη εβδομάδα!

VKP είπε...

θα την τσεκάρω την ταινιούλα γιατί η ιστορία όλων των λατινόφωνων χωρών με συγκινεί. Τσεκάρετε μια ταινία που είδα στην κινηματογραφική λέσχη Πάτρας πριν λίγο καιρό.
"Το καλοκαίρι που έλειπαν οι γονείς μου",
βραζιλιάνικη παραγωγή του 2008 σε σκηνοθεσία Κάο Χάμπουργκερ. Πραγματεύεται με εύθυμο τρόπο τις μέρες του μουντιάλ του 1970 στη Βραζιλία υπό καθεστώς δικτατορίας μέσα απο τα μάτια ενός παιδιού του οποίου οι γονείς έφυγαν για "ταξίδι".

Giousurum είπε...

@sid4
ontos apokalypsi...sxetika agnosti seo euri koino kai me sxdon katholou dianomi stin xora mas..
Kali megai evdomada!!!

@VKP
tha chekaroume tin tainia pou mas proteineis kai tha epanelthoume..
Kali megai evdomada kai se esena!!!

quartier libre είπε...

@
φιλιά
και
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !

:)

Giousurum είπε...

@quartier libre
:-)
Καλή Ανάσταση να έχουμε!!!