Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Οι Serpentine στην indie σκηνή του Γιουσουρούμ...

Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το μικρό μας αφιέρωμα στην Ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή ένα από τα ονόματα που είχαμε κατά νού ήταν οι Serpentine…Ένα συγκρότημα που μας είχε γοητεύσει πριν από χρόνια και εξακολουθεί να είναι από τα αγαπημένα μας αγγλόφωνα Ελληνικά συγκροτήματα. Το πρόβλημα ήταν ότι οι Serpentine είχανε διαλυθεί πριν από περίπου ένα χρόνο και λίγο μετά την κυκλοφορία του πολύ-αναμενόμενου (τότε) EP τους και ενώ το μέλλον τους προμηνυόταν λαμπρό. Όμως για καλή μας τύχη, η σελίδα του όμως στο myspace παρέμεινε και παραμένει ενεργή. Έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. (τελικά το myspace δεν σε βοηθά μόνο να ακούσεις καινούργιες μπάντες και μουσικές αλλά και να βρεις τις παλιές και αγαπημένες σου ακόμα και αν αυτές δεν υπάρχουν πια). Όταν είπαμε στον Δημήτρη (Μάρκου) και στον Γιάννη (Ματσούκας), που διαχειρίζονται πλέον την σελίδα του γκρουπ, το τι και γιατί σκεπτόμαστε να κάνουμε δέχτηκαν με χαρά να μας βοηθήσουν. Κάτι που το δείχνει και το κειμενάκι που μας έστειλε ο Δημήτρης:


«Χαίρεται, Μου ζητήθηκε να γράψω δυο λόγια για την μπάντα της οποίας ήμουν μέλος για όσο καιρό αυτή ήταν ενεργή και που είχε για όνομα ένα γλυκό-άλλα και ζόρικο..-τραγούδι των dEUS,τους Serpentine. Καθώς μου ξετυλίχτηκε το σκεπτικό για μια αναφορά στους Serpentine από τον ιδιοκτήτη του blog, η έκφραση κλειδί ήταν αναμφίβολα το ότι οι “Serpentine αποτέλεσαν πηγή για πολλά άλλα γκρουπ”.Χε…Κοίτα να δεις…Χωρίς να θέλει με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι τελικά οι Serpentine ήταν μάλλον το ακριβώς αντίθετο!Ότι δηλαδή ήταν απλά το μέρος στο οποίο κάποια χρονική περίοδο εντελώς τυχαία όλοι οι εν λόγω, βρέθηκαν να συνδημιουργούν μουσικά,είτε επειδή φοιτούσαν στην Πάτρα,είτε επειδή εκεί ήταν το πατρικό τους,είτε επειδή είχαν τους προσωπικούς τους λόγους να την επισκέπτονται συχνά,και όλα αυτά τα χρόνια κάτω από τις αντίξοα έντονες συνθήκες της ηλικίας των 20 και κάτι (20 πλην -αρκετά- κάτι για μερικούς) και πάντα κάτω από τη στέγη των κομματιών του Θανάση. ......»



Ποιοι όμως είναι οι Serpentine??? Γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ?? Γιατί θέλαμε να τους παρουσιάσουμε ως η “....πηγή για πολλά άλλα γκρουπ”??? Οι Serpentine γεννήθηκαν μέσα από τις φοιτητοπαρέες της Πάτρας το Φθινόπωρο του 2000 σε μια εποχή που η πόλη έδειχνε να παίρνει τα ηνία της ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής. Εκεί κάνουν και τις πρώτες τους εμφανίσεις και όλοι αρχίζουν να μιλούν για το επόμενο καυτό όνομα στην πόλη και όχι μόνο. Με επιρροές (όπως δηλώνουν) από Velvet underground, Nick Drake Neil Young, Simon and Garfunkel, Fleetwood Mac, Yann Tiersen κ.α γράφουν και παίζουν τις μουσικές τους γοητεύοντας όποιον είχε την ευτυχία να τους ακούσει. Η βασική σύνθεση τους είναι: Θανάσης Χριστοδούλου (φωνητικά, κιθάρα, πιάνο, πλέον εμφανίζεται με το νέο του project The surprising reaction of Victor Lazlo), Δημήτρης Μάρκου (μπάσο, πλέον παίζει με τους Abbie Gale) και στον Γιάννη Ματσούκα (τύμπανα, πλέον παίζει με τους My Wet Calvin). Ενώ είναι ίσως η πρώτη μεγάλη μουσική κολεκτίβα της χώρας αφού μαζί τους παίζουν, τραγουδούν και ηχογραφούν μεταξύ άλλων: η Υodashe (φωνητικά, νυν τραγουδίστρια των Flakes), Salvatore (κιθάρα, μπάσο Raining Pleasure) Evira (φωνητικά, νυν τραγουδίστρια των Abbie Gale) και η Monika (φωνητικά, κιθάρα και η οποία κάνει πλέον σόλο καριέρα έχοντας κυκλοφορήσει –κατά πολλούς- ένα από τα αλμπούμ της χρονιάς το Avatar). Όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν την πρώτη μας σκέψη όσο αφορά την παρουσίασή τους??


Το γιουσουρούμ πρόσθεσε τους Serpentine στα αγαπημένα του όταν πριν από αρκετά χρόνια άκουσε το υπέροχο από κάθε άποψη Thrown Away (περιλαμβάνεται με την φωνή της Evira στην συλλογή Mad Athens Presents :Pop scene 01 [2002]). Ένα τραγούδι που το ακολουθεί μια περίεργη σύμπτωση όσο αφορά την καριέρα των κοριτσιών που είχαν την τύχη να το τραγουδήσουν (και για την οποία φυσικά και θα τα πούμε με τα παιδιά στην συζήτηση που θα κάνουμε). ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ και πείτε μας αν έχουμε άδικο. Το 2006 ο Θανάσης πηγαίνει στην Γαλλία και το γκρουπ μπαίνει σε έναν μικρό λήθαργο για λίγο. Οι Serpentine μέχρι και το 2006,που επανέρχονται, εμφανίζονται στην σκηνή με Raining Pleasure, Jack, Giardini di miro, Lanterna, Closer, Film, Relevant Box, Michael Gira και κάνουν όλο τον μουσικό indie κόσμο της χώρας να μιλά για αυτούς και να περιμένει την επίσημη κυκλοφορία των τραγουδιών τους.

Μια κυκλοφορία που έρχεται στις αρχές του 2007. Τίτλος? City Closed For now!! Πρόκειται για ένα EP με τέσσερα τραγούδια: το ομότιτλο, το The Prey, το Word of Μouth και το Midnight Runaway Special το οποίο λίγο καιρό αργότερα θα συμπεριληφθεί στην απίστευτη συλλογή City Campers, των Flying Lilis Brothers (Δημήτρης και Πάνος Λιλής). Το EP μοιράζεται τον Φεβρουάριο του 2007 στην είσοδο του ΑN club όπου οι Serpentine κάνουν μια απίστευτη (κατά τους παρευρισκόμενους) εμφάνιση έχοντας ως Guest τον Patrick Duff, τους My Wet Calvin και την Monika!!! Όσοι έχετε ακούσει το City Closed For now θα συμφωνήσετε ότι είναι δύσκολο να διαλέξεις κάποιοι από τα τέσσερα του κομμάτια. Όλα είναι εθιστικά με τον τρόπο τους. Το Midnight Runaway Special με την υπέροχη μελωδία του, το The Prey με την δυναμική του, το ομώνυμο με τον ρυθμό του που κολλάει μέσα σου και το Word of Μouth με την απερίγραπτα γλυκιά μελαγχολία του. Εμείς δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα. To 2006 είχε κυκλοφορήσει μια συλλογή με τραγούδια τους, το 17 Songs From The Past For The Future, από την οποία ξεχωρίζουν (μεταξύ ίσων!!) το Emotional_Baggage και το Photos On The Wall!!! Λίγο μετά την συναυλία στο ΑΝ και πριν αρχίσει μια άλλη δύσκολη περίοδος της ζωής τους, στρατός, σε μια συνέντευξή τους ανακοινώνουν ότι υπάρχει υλικό έτοιμο και στην διάρκεια της θητείας τους θα κυκλοφορήσουν άλλα πέντε EP και ως επιστέγασμα ένα κανονικό LP!!! Και ξαφνικά κάτι γίνεται και όλα αλλάζουν... Τον Μάρτιο (2007) ανακοινώνουν την οριστική διάλυση τους... Όλοι ψάχνουν. Πως?? Τι?? Γιατί?? Πράγματα που δεν έχουν και τόσο σημασία. Σημασία έχει ότι όλο το υλικό που ήταν έτοιμο για κυκλοφορία δεν θα φτάσει ποτέ στα χέρια μας και περισσότερα στα αυτιά μας.!!! Δυστυχώς!! Όσοι έχουν ακούσει το υλικό αυτό μπορούν να καταλάβουν τι εννοούμε!! Πρόκειται για πραγματικές διαμαντένιες μουσικές στιγμές!!!Και μπορεί η σελίδα τους στο myspace να είναι ενεργή αλλά ΔΕΝ υπάρχουν τραγούδια τους εκεί να ακούσετε!! Υπάρχει ένα background που σε θλίβει (sad girls don’t cry) και μια ανακοίνωση που επίσης κάνει αίσθηση: “an after death release” (πρόκειται για το Midnight Runaway Special και την συλλογή City Campers).


Πριν σας αφήσουμε να ξαναπούμε «ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ THROWN AWAY ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ». Επίσης για την ιστορία ότι το 2003 κυκλοφόρησε στην Πάτρα μια συλλογή με τίτλο Patras Sound System και περιείχε δυο τραγούδια των παιδιών. Το Thrown Away και το Getting better. Και αν για το πρώτο τα είπαμε και θα το ακούσετε το δεύτερο επίσης μας έχει κερδίσει!! Τέλος δείτε το βίντεο που ακολουθεί το How Can You Erase από live στο Gagarin205 και αφού σας πούμε ότι είναι μέρος από το υλικό που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ επίσημα σκεφθείτε και πείτε μας την γνώμη σας για το τι πραγματικά έχασε η Ελληνική Αγγλόφωνη Σκηνή. Καλό βράδυ...

11 σχόλια:

Giousurum είπε...

"Let's do it serpentine anytime
let's do it right here"
dEUS - Serpentine....

xaroylita είπε...

Σε παρακολουθώ Giusurum... Σε έχω παρείτσα στο μπλόγκ μου.. ΄Καλή σου μέρα...

Ανώνυμος είπε...

αξιζει το κοπο γιουσουρουμ.νασαι καλα και να περνας καλα..

Giousurum είπε...

@xaroylita
kali sou mera xaroylita..elpizo na sou arese i mousiki ton paidion...

@Ανώνυμος
file anonyme episis na pernas kala...kai ontos (an milas gia tin mousiki ton serpentine)axizei ton kopo ...kalo sou apogeuma...xereis pou tha mas vriskeis...

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Φίλε μου Καλημέρα ! Πίνω τον καφέ μου και τους ακούω ! Και είναι υπέροχοι αυτή την στιγμή ! Σου εύχομαι ένα καλό Σ/Κ !

Tasos είπε...

Φίλε γιουσουρούμ καλημέρα!Δεν ξέρω αν το χεις δει, αλλά το βίντεο της ανάρτησης δεν είναι διαθέσιμο!Κάνε τα "μαγικά" σου για να το δούμε!!!
Τα συγκροτήματα που παρουσιάζεις είναι πραγματικά πάραπολύ καλά!Το τραγούδι αυτής της ανάρτησης επίσης δεν νομίζω πως έχει να ζηλέψει τίποτα-ούτε σε κιθάρες, ούτε σε φωνή κλπ- από ξένα ακούσματα, που κάποιοι θεοποιούν(και χωρίς να το αξίζουν πολλές φορές)!
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!!

Giousurum είπε...

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
i mousiki einai i kalyteri parea...kai otan i mousiki einai kai kali (opos enoei o kathenas mas ton oro kali mousiki) tote ginetai axoristos syntrofos....see you...

@Tasos
file taso...na po kai apo edo oti ta perivalontika themata pou thigeis sto blog einai poly endiaferonta...
stous serpentine tora...
to video xtes eixe provlima oli mera..o blogger vlepeis...
simera to xana anevasa kai ola deixnoun ok...kalo apogeuma...

Ελευθερία Αραβανή είπε...

ήθελα να πω ένα ευχαριστώ για το βίντεο που έχεις στα δεξιά για τον Παναγούλη...!καλώς σε βρήκα, λοιπόν!

Giousurum είπε...

@Ελευθερία Αραβανή
kalos irthes sta meri mas..
ektos tou video pou anafereis yparxei kai ena post gia ton panagouli...
http://giusurum.blogspot.com/2008/05/blog-post.html

elpizoume na sou arese kai i mousiki ton serpentine...

akb8862 είπε...

Μου άρεσε πολύ το βιντεάκι. Να σαι καλά.
Καλό βράδυ.

Giousurum είπε...

@akb8862
opos exoume pei polles fores, ta bravo kai ta kala logia pane sta paidia auta pou mas xarizoun omorfes mousikes stigmes...
kalo vrady