Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

H Γκρατσιέλλα Κανέλλου γράφει για το “the approaching of the hour”......

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό το πρόγραμμα και οι λεπτομέρειες του Velvet Bus II (περισσότερα θα πούμε σύντομα), στο οποίο έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές, με χαρακτηριστικότερη όλων το κείμενο της Γκρατσιέλλας Καννέλου. Όμως η Γκρατσιέλλα με το Velvet Bus δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με το θέμα της ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής. Είχε προηγηθεί το υπέροχο (και ορόσημο) ντοκιμαντέρ της “the approaching of the hour” (από το ομότιτλο κομμάτι των Pleasure). Ένα ντοκιμαντέρ που ήρθε να καλυψει ένα πραγματικά μεγάλο κενό και μέσα από την πορεία των Raining Pleasure και την ματιά του «οπαδού» της σκηνής επιχειρεί μια βαθιά βουτιά στον κόσμο, την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής. Μέσα από συνεντεύξεις θίγει και σχολιάζει ζητήματα όπως: το παρελθόν και το σήμερα, ελληνικός και ξένος στίχος, ελληνική δισκογραφία, ΜΜΕ και προώθηση, βιωσιμότητα των συγκροτημάτων, ελληνική μουσική πραγματικότητα, ελιτισμός, διαφήμιση, συναυλίες, προώθηση και ύπαρξη των συγκροτημάτων στο εξωτερικό. Η ταινία προβλήθηκε στο 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας". Για 2 χρόνια ταξίδεψε σε όλη τη Ελλάδα, συχνά σε συνδυασμό με συναυλίες συγκροτημάτων που συμμετείχαν σε αυτή. Τελευταίος σταθμός της ταινίας ήταν το Λονδίνο, όπου προβλήθηκε στα πλαίσια του AΤΗ-LDN Festival τον Απρίλιο του 2007. Εμείς ζητήσαμε (ακόμη μια φορά) από την Γκρατσιέλα να μας πει για την δημιουργία του και τις αναμνήσεις της. Ας αφήσουμε λοιπόν εμείς τα λόγια και ας δώσουμε τον λόγο στην δημιουργό και τα ξαναλέμε στο τέλος!!
-----------------------------------------
Πάνε κιόλας πέντε χρόνια! Μόλις είχα γνωρίσει τους Raining Pleasure σε μια συνέντευξη τους για το Mad. Ήταν τότε που είχαν γίνει γνωστοί με το Fake από τη διαφήμιση που όλοι θυμόμαστε. Ήταν το πρώτο αγγλόφωνο συγκρότημα που έγινε γνωστό και σε ένα μη “εναλλακτικό” κοινό. Ένα κοινό που δεν έιχε ακούσει Last Drive, Closer και Bokomolech.

To Fake ήταν θεωρώ τόσο καλό κομμάτι, όπως και πολλά αυτού του album, που δεν το πίστευες ότι κατάγεται από την Πάτρα! Τώρα, 5 χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν σαφώς βελτιωθεί. Είναι πολλές και καλές οι παραγωγές αυτής της σκηνής. Επίσης το κοινό έχει πλέον καλύτερη πληροφόρηση αφού υπάρχουν μέσα που την υποστηρίζουν και προωθούν. Τότε δεν υπήρχε τίποτα. 'Ηταν ένας μικρόκοσμος αυτός των 'indie' συγκροτημάτων. Όλα κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα ή fanzines.

Γνωρίζοντας λοιπόν τα παιδιά, άρχισα να κάνω έρευνα για το τί συμβαίνει σε αυτόν τον “μικρόκοσμο”. Ήταν μεγάλη η έκπληξη μου όταν συνειδητοποίησα πόσα πολλά ήταν τα group που υπήρχαν, έγραφαν, έκαναν live. Ύστερα ξεκίνησα τις συνεντεύξεις. Η κάθε μία με πήγαινε και σε ένα καινούριο θέμα, από την νοοτροπία του Έλληνα ακροατή και μουσικού μέχρι τη δισκογραφία και το υπουργείο πολιτισμού. Είχε τρομερό ενδιαφέρον το πως η κουβέντα με τον κάθε συνεντευξιαζόμενο, γεννούσε ένα καινούριο πεδίο έρευνας για το ντοκιμαντέρ. Όταν δειλά το ξεκίνησα, σε καμία περίπτωση δεν φανταζόμουν ότι υπήρχε τόσο “ζουμί” και “παρασκήνιο”.
Μάθαινα κι εγώ παράλληλα. Όταν ολοκλήρωσα το πρώτο cut της ταινίας στο μοντάζ, ήρθε να το δει ένας φίλος φίλης, ο Λευτερης Αδαμίδης (τότε ήταν στις Νύχτες Πρεμιέρας και στο περιοδικό Σινεμα). Το είδε από προσωπικό ενδιαφέρον, άλλωστε δεν σκόπευα να το κάνω κάτι, πόσο μάλλον να το στείλω σε φεστιβάλ. Όταν τελείωσε η προβολή μου λέει ότι κακώς το κρατάω εδώ για ιδιωτική χρήση και πρέπει άμεσα να το στείλω στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Θεωρούσε ότι ήταν πολύ καλύτερο από διάφορα που φτάνουν στα χέρια τους ακόμα και από το εξωτερικό. Έτσι λοιπόν το έστειλα, και όντως το δέχτηκαν! Ύστερα προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και σε κάποιες πόλεις και φεστιβάλ, ώσπου το κυκλοφορήσαμε σε dvd.

--------------------------

Δείτε το trailer και συνεχίζουμε!!!

Αφού ευχαριστήσουμε την Γκρατσιέλλα ακόμη μια φορά, να πούμε ότι το DVD κυκλοφορεί σε μια καταπληκτική συσκευασία και συνοδεύεται από ένα CD με 18 σπάνια, ακυκλοφόρητα κομμάτια από: Raining Pleasure, Film, My Wet Calvin, Palindrom, gravity says_i, Interstellar Overdrive, Bokomolech, The Fuzzy Nerds, Modrec, Mary's Flower Superhead, Zebra Tracks, Wanna Be James?, Stereo Shortcuts, The Callas, Spectralfire, The Model Spy, Relevant Box, Mary and the Boy και ένα 24σέλιδο ένθετο με πληροφορίες για τα συγκρτήματα και όχι μόνο. Δείτε τις πραγματικά ενδιαφέρουσες συνεντεύξεiς (ακούστε μια δήλωση που προκάλεσε συζητήσεις¨δεν υπάρχει ελληνόφωνο ροκ"), μην ξεχάσετε τα extras και φυσικά απολαύστε πολύ και καλη μουσική!! Όσοι δεν το έχετε δει σπεύσατε και όσοι δεν το έχετε στην συλλογή σας προμηθευτείτε το και ένα είναι σίγουρο. Θα βρεί την θέση του στην καρδιά σας και ανάμεσα στα υπόλοιπα "διαμάντια" της δισκοθήκης/ταινιοθήκης σας!!! Καλή σας προβολή λοιπόν!!!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

απλά καταπληκτικό!!!

VKP είπε...

Σπουδαίο ντοκυμαντέρ. Μου άρεσε ιδιαίτερα που πέρα απο τους Pleasure αναδεικνύονται και όλοι εκείνοι που στηρίζουν τη ροκ και ποπ μουσική στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, συγκροτήματα, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, δημοσιογράφοι και μουσικογραφιάδες. Είναι και αυτοί πολύ σημαντικά πρόσωπα. Όσον αφορά τους Pleasure, εμποτίζουν την σκηνή με μια αθωότητα, ειλικρίνεια και τιμιότητα που τους κάνει ηθικό πρότυπο για όλους τους εγχώριους μουσικούς. Όλους εκείνους που στις πίστες, τα ρεμπετάδικα και τις λαϊκοροκ συγκεντρώσεις διακ΄ρινουν κάτι FAKE.

VKP είπε...

Να ρωτήσω αν πήγε κανείς την Κυριακή το βράδυ στο Steps όπου προβλήθηκε το Velvet Bus? Πως ήταν?

Giousurum είπε...

@Ανώνυμος
symfonoume!!!

@VKP
Oi Pleasure edosan mia terastia othisi stin elliniki agglofoni skini..ekei pou ola edexnan oti eixane teleiosei (?) irthan oi pleasure kai polla nea paidia epiasan tis kithares kai ta tympana xana..Fysika eixane proigithei groups opos oi common sense, oi closer, oi bokomolech, oi last drive k.a pou eixane dosei episis mia apisteuti dynamiki ston xoro...
Den piges sto steps?? A, nai isoun sto MEgaro gi aglorybox kai carte postale.!!
Sigoura kai sto steps mia xara tha itan...

kalo vrady..

Ανώνυμος είπε...

dean mporoume na katebasoume tin sylogi. kataibainei monon ena index.html

Giousurum είπε...

@Ανώνυμος
den xero giati sou parousiastike auto to sfalma..emeis prin apo ligo chekarame to link kai leitourgei mia xara..episis simera exoune ginei arketa downloads tis syllogis xoris provlima...

Tha pas edo:
http://www.zshare.net/download/56951181bd674f50/

mporei na xreiastei na kaneis "skip this advertising"
kai meta tha se paei automata se mia selida opou tha perimeneis peripou 1 lepto kai tha deis na anagrafete
"click HERE to start downloading"
kai meta ola ok...

an parolo auta exakolouhties na exeis provlima (mipos exeis blokarei kapoia pop up??) steile mas ena email na sou dosoume alli lysi...
to email mas einai:

giousurum@gmail.com

kai eyxaristoume gia tin episkepsi..

see you all in giusurum...!!!