Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

O Woody Guthrie το This machine kills fascists και ο πατέρας Trump

"As I went walking I saw a sign there and on the sign it said "No Trespassing". 
But on the other side it didn't say nothing.
That side was made for you and me "
Woody Guthrie - This land is your land 

Ο Woody Guthrie (1912-1967) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικάνους folk τραγουδιστές και τραγουδοποιούς και ο θεμελιωτής τωου τραγουδιού διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ. Αποτέλεσε την σημαντικότερη επιρροή για καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan, ο Phil Ochs, Tom Paxton, o Johnny Cash ο Bruce Springsteen κ.α. 

Εκτός από τραδουδοποιός υπήρξε μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, στοχαστής, εκφωνητής ραδιοφώνου, ζωγράφος και φυσικά πολιτικός ακτιβιστής. Η ιστορία που τον ακολουθεί και αποτελεί ακόμη και σήμερα το σημείο αναφοράς του, κάτι σαν trade mark, είναι αναμφίβολα το μήνυμα που έγραψε το 1941 πάνω στην κιθάρα του "This Machine Kills Fascists" για να δηλώσει την απέχθειά του για τον φασισμό. 

Για το "This Machine Kills Fascists" και την ζωή του Guthrie έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο ακόμη και ακαδημαικών ερευνών. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ με το οποίο βρέθηκε σε πολλά μέρη της Ευρώπης και εμπνεύστηκε αρκετά από τα αντιφασιστικά του κομμάτια. 

Αν ήθελε κάποιος να ακούσει κομμάτια από το "The Best of" του Guthrie, αυτό θα περιείχε κομμάτια όπως το "All You Fascists Bound To Lose", το "I Ain't Got No Home In This World Anymore" , το "Tear the fascist down", το "Miss Pavlichenko" (αφιερωμένο στην Ρωσίδα ελεύθερη σκοπεύτρια Ludmila Pavlichenko) και φυσικά το γνωστότερο κομμάτι του το "This Land Is Your Land". 

Ο Guthrie απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών στο Creedmoor Psychiatric Center της Νέας Υόρκης, μετά από πολύχρονη μάχη με την ασθένεια Huntington αφήνωντας πίσω του εκατοντάδες στίχους που δεν είχε προλάβει να mελωποιήσει.

Ανάμεσα σε αυτούς τους στίχους ο Will Kauffman, καθηγητής στο University of Central Lancashire, ανακάλυψε και το "Old man Trump” που αναφέρεται στον πατέρα του Donalld Trump. 

Πως όμως προέκυψε αυτό? Στα τέλη του 1950 ο Woody Guthrie ζούσε στη Νέα Υόρκη όπου και νοίκιαζε ένα διαμέρισμα σε έναν συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Beach Heaven του Brooklyn. Ιδιοκτήτης του συγκροτήματος ήταν ο πατέρας Trump (Fred). Σύμφωνα με τους στίχους του Guthrie ο Trump αρνιόταν να νοικιάζει διαμερίσματα σε Αφροαμερικανούς και είχε δεχτεί ανά καιρούς πληθώρα μηνύσεων για αυτήν την επιλογή.  Ορίστε και οι στίχοι:

I suppose
Old Man Trump knows
Just how much
Racial Hate
he stirred up
In the bloodpot of human hearts
When he drawed
That color line
Here at his
Eighteen hundred family project
Beach Haven ain’t my home!
I just cain’t pay this rent!
My money’s down the drain!
And my soul is badly bent!
Beach Haven looks like heaven
Where no black ones come to roam!
No, no, no! Old Man Trump!
Old Beach Haven ain’t my home!

Δεν υπάρχουν σχόλια: