Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Διαβάστε ολόκληρο ένα υπέρχο περιηγητικό βιβλίο για την Ελλάδα από το 1835- William Martin Leake : Travels in Northern Greece VOLI





Ο  William Martin Leake (1777-1860) υπήρξε Βρετανός στρατιωτικός, τοπογράφος, αρχαιολόγος, και περιηγητής στην Ελλάδα και Μικρά Ασία. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικότερους ερευνητές των ελληνικών εδαφών.  Σπούδασε στη Bασιλική Στρατιωτική Aκαδημία, έζησε τέσσερα χρόνια στην Ινδία, έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου, της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας καθώς και της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου.

Aπό το 1794 έως το 1815 στάλθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στις ευρωπαϊκές και ασιατικές επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την εξυπηρέτηση μελλοντικών πολιτικο-στρατιωτικών συμφερόντων. Έτσι το 1801 χαρτογράφησε την Αίγυπτο και τους καταρράκτες του Νείλου. Στο ταξίδι της επιστροφής όμως βρισκόταν σε ένα από τα πλοία που μετέφερε μέρος των γλυπτών που είχε αποσπάσει o Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη, και έχασε όλα του τα σχέδια και τους χάρτες του. Αργότερα μελέτησε τη στρατηγική φυσιογνωμία, τους δρόμους και τις οχυρές θέσεις της Πελοποννήσου, ενώ ως επίσημος αντιπρόσωπος στην Αυλή του Aλή Πασά επιδόθηκε σε πρωτοποριακές ανιχνεύσεις στον βόρειοελλαδικό χώρο.

Στη διάρκεια των αποστολών του, κατέγραψε με το συγκροτημένο και λεπτομερειακό του ύφος ό,τι σημαντικό είχε να επιδείξει κάθε περιοχή, παραδίδοντας ένα πλουσιότατο συγγραφικό έργο αποτελούμενο από περιηγητικές, ιστορικές και πολιτικές αφηγήσεις με επίκεντρο τον ελληνικό, αρχαίο και σύγχρονο κόσμο. Επιπλέον συγκέντρωσε πλήθος αρχαιοτήτων, οι οποίες δόθηκαν το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Fitzwilliam του Καίμπριτζ. 

Tο πρώτο του ταξίδι στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετά την Αίγυπτο, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1804. Μέχρι τον Φεβρουάριο είχε οδοιπορήσει στην βόρειο Ήπειρο και κατόπιν συνέχισε στην Πελοπόννησο, έχοντας ως οδηγό του το κείμενο του Παυσανία. Όπως γράφει ο ίδιος, ο χρόνος δεν επαρκούσε για να εντοπίσει όλα όσα ήθελε να μελετήσει. Η πρώτη αυτή περιήγηση στον νότιο ελλαδικό χώρο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του ίδιου έτους. Το Ιούνιο του 1805 κατευθύνθηκε και πάλι στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα. Με κατεύθυνση προς τα βόρεια περιηγήθηκε την ανατολική Πίνδο και από τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία και τη Φωκίδα κατέληξε στην Πάτρα. Τον Φεβρουάριο του 1806 ξεκινάει το δεύτερό του ταξίδι στην Πελοπόννησο, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Οι περιηγήσεις του συνεχίστηκαν και σε άλλες περιοχες τηε Ελλάδας. Τον Μάρτιο του 1810 ο Leake επέστρεψε στην Αγγλία και από το 1814 άρχισε να δημοσιεύει τα έργα του, κυρίως πορίσματα των αρχαιοδιφικών του μελετών αλλά και ένα μελέτημα σχετικό με τη νεοελληνική γλώσσα. Σε ηλικία εβδομήντα εννέα ετών εξέδωσε τον κατάλογο της φημισμένης συλλογής αρχαίων νομισμάτων που είχε συγκεντρώσει.

Το παρόν έργο του είναι ο πρώτος τόμος από τα ταξίδια του στον Ελλαδικό χώρο και μεταξύ άλλων περιέχονται: Αλβανία, Αυλώνα, Κέρκυρα, Αργυρόκαστρο, Τεπελένι, Καλυδώνα, Μακύνεια, Μεσολόγγι, Αχελώος, Αμβρακία, Βόνιτσα, Άκτιο, Νικόπολη, Άρτα, Άραχθος, Ιωάννινα, Σούλι, Κλεισούρα, Ζάλογγο, Σιάτιστα, Καστοριά, Κορυτσά, Ζαγόρια, Βοϊδομάτης, Μετέωρα, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Λάρισα, Φάρσαλα, Δομοκός, κ.α ενώ στο Παράρτημα παραδίδεται μία βιογραφία του Αλή πασά.

(τα στοιχεία για τον William Martin Leake αντλήθηκαν από το el.travelogues.gr)
Τα στοιχεία του βιβλίου

Publisher J. Rodwell
Year 1835 Pages 553
Possible copyright status NOT_IN_COPYRIGHT
Language English
Digitizing sponsor Google
Book from the collections of Oxford University
Collection europeanlibraries

Δεν υπάρχουν σχόλια: