Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Παύλος Σιδηρόπουλος: Η πορεία ενός μοναχικού πρίγκιπα...

Το Σάββατο (06/12) συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από την ημέρα που ο πρίγκιπας του Ελληνικού Ροκ έφυγε από την ζωή. Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 1990 όταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο. Δεν είναι εύκολο να γράψεις και να μιλήσεις για τον Σιδηρόπουλο. Όπως για όλους τους καλλιτέχνες του διαμετρήματός του. Κινδυνεύεις να ακουστείς «ξερόλας», «τετριμμένος» κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να αφήνεις το έργο του καλλιτέχνη να μιλά. Εξάλλου εκεί πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο έργο και όχι στην προσωπική ζωή ενός π.χ τραγουδιστή. Εντάξει το να γνωρίζεις κάποια πράγματα για την ζωή του σε βοηθά να κατανοήσεις την διαδικασία δημιουργίας μέσα από τις καταστάσεις που βιώνει και τον επηρεάζουν. Αλλά μέχρι εκεί. Εμείς εδώ θα αρκεστούμε σ'ένα σύντομο βιογραφικό του, λιτό και επιγραμματικό. Τα πολλά και σημαντικά τα έχει πει ο ίδιος με την μουσική και τους στίχους του.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν δισέγγονος του Ζορμπά και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου και τέτοιες ρίζες δεν μπορούσαν παρά να δώσουν έναν μοναδικό και πολύτιμο καρπό. Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα, ενώ η καλλιτεχνική του πορεία. ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 όταν γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη (στη Θεσσαλονίκη όπου συγκατοικεί με τον Βαγγέλη Γερμανό και σπουδάζει μαθηματικός) και δημιούργησαν το συγκρότημα-ντουέτο "Δάμων και Φιντίας". Κυκλοφορούν το 7" «Το ξέσπασμα/Ο κόσμος τους» ενώ συμμετέχουν με δύο κομμάτια στο πρώτο λάιβ δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας «Ζωντανοί στο Κύτταρο (Η ποπ στην Αθήνα)» στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι ροκ-ποπ σταρ της εποχής. Εκεί γνωρίζονται και ενσωματώνονται με τα "Μπουρμπούλια" (έπαιζαν με τον Σαββόπουλο) και μαζί κυκλοφορούν το δίσκο "Ο Ντάμης ο ληστής" λογοκριμένο σε "Ο Ντάμης ο σκληρός". Το 1976 γνωρίζεται με τους αδερφούς Σπυρόπουλους και τους «Σπυριδούλα». Με τους «Σπυριδούλα» κυκλοφορούν το 1978 έναν από τους σημαντικότερους και καλύτερους δίσκους της Ελληνικής ροκ μουσικής το "Φλού". Δεν υπογράφει συμβόλαιο αλλά ένα "χαρτί" που έλεγε ότι αποποιείται πάσας οικονομικής απαιτήσεως!!! Την προηγούμενη χρονιά πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ο ασυμβίβαστος» του Αντρέα Θωμόπουλου. Το soundtrack της ταινίας κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά και ο Παύλος μας δείχνει πόσο απλή μπορεί να είναι η καλή μουσική. Παίζοντας μόνο μια κιθάρα μας χαρίζει μια από τις καλύτερες στιγμές της Ελληνικής μουσικής. Το «¨Να μ’ αγαπάς θα παραμείνει για πάντα μια από τις αγαπημένες μπαλάντες όλων μας, στιγματίζοντας την μουσική ιστορία ετούτου του τόπου. Το 1980 ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιουργεί τους "Απροσάρμοστους" και μαζί τους πορεύεται μέχρι το τέλος .Το 1982 κυκλοφορούν το καταπληκτικό "Εν λευκώ". Τα τραγούδια "Η" και "Αντεργκράουντ με στράς" λογοκρίνονται, για "προτροπή στη χρήση ναρκωτικών" και το τραγούδι "Ύστατη στιγμή" για "προσβολή της δημοσίας αιδούς". Το 1985 κυκλοφορούν το "Zorba the freak". Το 1987 πραγματοποιεί μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου και το 1988 συμμετέχει στο δίσκο "Ηλεκτρικός Θησέας" του συνθέτη σε στίχους Δημήτρης Βάρος). 1989 και κυκλοφορεί το κάτω του μετρίου "Χωρίς μακιγιάζ" (ηχογραφημένος ζωντανά στο Μετρό). Το φθινόπωρο του 1990 οι «Απροσάρμοστοι» εμφανίζονται στο Αν με τον Παύλο να εμφανίζεται με το χέρι δεμένο λόγο της παράλυσης που έχει κάνει την εμφάνισής της. Στις 6 Δεκεμβρίου βρίσκεται νεκρός και περνά στην συντροφιά των αγίων της ελληνικής μουσικής. Την επόμενη χρονία οι Απροσάρμοστοι κυκλοφορούν το "Άντε και καλή τύχη μάγκες", όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και τα υπόλοιπα τα ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες. Το 1992 κυκλοφορούν "Τα μπλουζ του πρίγκιπα" με πειραματικές ηχογραφήσεις του διαστήματος 1979-1981. Είναι η προσπάθεια του Παύλου Σιδηρόπουλου να παντρέψει το μπλουζ με το ρεμπέτικο.

Δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε. Απλώς ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί την τελευταία συνέντευξη του Παύλου Σιδηρόπουλου λίγο καιρό πριν πεθάνει καθώς και το αφιέρωμα της εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» στον πρίγκιπα του Ελληνικού Ροκ. «Καλή τύχη Μάγκα» όπου και να είσαι.

(η τελευταία συνέντευξη)

το αφιέρωμα της εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου»

10 σχόλια:

BOSKO είπε...

Δεν έχει καμία σχέση με το Αλδεβαράν του Θωμόπουλου ο Σιδηρόπουλος. Πρόκειται για ανακρίβεια της wikipedia. Στο Αλδεβαράν συμπρωταγωνιστούσαν ο Πουλικάκος και ο Φινινής, ηθοποιός- μουσικός του ελληνικού αντεργκράουντ των 70s. Σιδηρόπουλος και Θωμόπουλος πρωτοσυναντήθηκαν στον Ασυμβίβαστο, δυο χρόνια μετά, ούτε καν γνωρίζονταν πριν!

Giousurum είπε...

File bosko...
eyxaristo poly gia tin diorthosi..to diorthosa idi..
apo ti wikipedia antlisa tin pliroforia auti...den tin ixera....mono gia ton asymvivasto ixera kai gia kapoia tileoptiki tou amfanisi...Panta kalodexoumenos sta meri mas...
Kalo vrady...
P.S opos exoume xanapei gia auto yparxoun ta sxolia sta post...einai kai enas tropos na dirthonoume ya opoia lathi ton post..

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΓΙΟΥΣ. ΟΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ - ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ !

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΓΙΟΥΣ. ΟΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ - ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ !

musicbug είπε...

Poly agapimenos o Sidiropoulos opws kai o Asimos, dyo apo tis megalyteres rock morfes kai prosopikotites. Mia pliroforia pou polloi den tin kseroun einai oti eixe desmo me tin Eleni Filini, ki o xwrismos tous itan i aformi pou ton ksanakylise. Den kserw an isxyei alla mou to eipe mia egkyri pigi.
Kali vdomada kai sygxaritiria gia to post!

Ra Ma είπε...

Όσες φορές και να διαβάσουμε για τον Σιδηρόπουλο δεν μας πειράζει! Χάθηκε για λίγο η μνήμη του ανάμεσα στα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Giousurum είπε...

@ Ανώνυμos
eyxaristoume gia to link...
einai ena poly endoaferon afieroma tou rockap ston Sidiropoulo..
tha to prosthesoume kai sta epipleon tis imeras oste na einai panta stin proti mas selida...

@ ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
kalispera file...i nousiki tous tha yparxei panta...opote tha eimaste parea panta...

@musicbug
kalispera kai se esena kai thanx gia ta kala sou logia... Kai ego exo akousei gia ton desmo tou me tin Filini alla den xero...PAnta gia anthropous san ton sidiripoulo kykloforoun polla meta thanaton...
Auto pou einai vevaio (apo oti lene oi anthropoi pou ton ixeran kai ezisan mazi tou) einai oti tin iroini tin arxise se sxetika megali ilikia kai oxi apo tin efivia tou...TO soundtrack sou opos panta endiaderon kai poikilo...

@Radio Marconi
radiopeirata mas kalispera..ontos den mas peirazei oses fores kai an diavasoume kai an akousoume ton sidiripoulo..akouse tin teleutaia tou synenteuxi...einai dynati...
Systyxos ta thlivera symvanta ton imeron mas exoun aporofisei apo polla themata... Kalo apogeuma...

musicbug είπε...

Exeis dikio, afou den yparxei kati episimo den mporoume na kseroume an isxyei i oxi, kai stin teliki den einai kai kati to tromero, apla ena mikro gossip pou akougotan:-) Thanx gia ta kala sou logia stis epiloges, opws sougrafa kai sto blog...timi mou:-)

akrat είπε...

δεν τον χώνευα τον Σιδηρόπουλο από μουσικής απόψεως... αλλά για ένα είμαι βέβαιος...
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ
ΚΑΙ ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ...

Stepas είπε...

Ο Σιδηρόπουλος θα είναι πάντα κοντά μας με το έργο του που αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για το τραγούδι μας. Αυθεντικός, ευαίσθητος και απόλυτα συνεπής στην αγάπη του για το ελληνικό ροκ του οποίου άλλωστε υπήρξε πρωτοπόρος.

Θα τον θυμόμαστε πάντα.