Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Μουσικά ντοκιμαντερ: The Punk Rock Movie (1978)

Όλα άρχισαν τo 1977 όταν η συντάκτρια μόδας Caroline Baker δώρισε στον Don Letts, DJ του περίφημου Roxy club, μια κάμερα Super 8. Για τρεις μήνες ο Don Letts "τραβούσε" με την κάμερά του όλα τα τεκταινόμενα στο βασίλειο του Roxy.

Κάπως έτσι λοιπόν γενήθηκε ένα από τα δυνατότερα ντοκιμαντέρ στην ιστορία της μουσικής και ιδιαίτερα του νεο-εμφανιζόμενου τότε punk. To The Punk Rock Movie αποτελεί μνημείο γιατί γυρίστηκε όταν έπρεπε και μας δείχνει το πρωτόλειο υλικό όλων των μεγάλων ονομάτων της punk χωρίς στημένα πλάνα, κλακέτες, ρετούζ, photoshop κλπ ψηφιακά κόλπα.

Στις 90 αυτές ημέρες που ο Letts κρατούσε συνεχώς την κάμερα στα χέρια του κατάφερε να καταγράψει μερικές από τις ιστορικότερες στιγμές της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας.

Ανάμεσα στα συγκροτήματα που περνούν, με  ζωντανές τους εμφανίσεις, μπροστά από την Super 8 είναι: The Clash, Sex Pistols, Wayne County & the Electric Chairs, Generation X, Slaughter and the Dogs, The Slits, Siouxsie and the Banshees, Eater, Subway Sect, X-Ray Spex, Alternative TV και ο Johnny Thunders and The Heartbreakers.

Όλες οι ζωντανές εμφανίσεις των συγκροτημάτων είναι από το Roxy εκτός από των Sex Pistols που είναι από το The Screen On The Green του Λονδίνου στις 3 Απριλίου 1977 και είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Sid Vicious με την μπάντα που έμελλε να αλλάξει τα πάντα.

Το The Punk Rock Movie προβλήθηκε σε περιορισμένες αίθουσες το 1978 και έκτοτε κυκλοφόρησε σε VHS το 1980 (Danton Video). το 1992 (Studio K7) και τελικά σε DVD τόσο το 2006 όσο και το  2008. 

Δείτε το ολόκληρο και δυναμώστε την ένταση των ηχείων σας. Η ποιότητα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή αλλά παρόλα αυτά δεν χάνεται σχεδόν τίποτα από την μαγεία του The Punk Rock Movie. Καλή σας και μας προβολής.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: