Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: The Trash

Η κουβέντα για το ποιό ήταν το πρώτο Ελληνικό punk-new wave συγκρότημα κρατάει χρόνια. Συνήθως καταλήγει στο ότι οι Παρθενογένεσις ήταν η απαρχή του ελληνικoύ new wave και στους Magic De Spell οι οποίοι συγκατελάγονται στους πρωτοπόρους του είδους στην χώρα μας.

Πλεόν όμως στο ιστορία παίρνουν μέρος και με πρωταγωνιστικό ρόλο και οι The Τrash.  Ποιοί όμως είναι οι Trash και γιατί λίγα πράγματα είναι γνωστά για το συγκρότημα που πιθανόν είναι το πρώτο Ελληνικό new wave συγκρότημα?

Οι Trash λοιπόν δημιουργήθηκαν το 1977 από τον Γιάννη Μπελτέκα (οι Παρθενογένεσις το 1978). Η συνθεσή του γκρουπ άλλαζε συνεχώς μιας και από το υπόγειο του σπιτιού του, στον Νέο Κόσμο, όπου γίνονται οι πρόβες, περνούν όλο και περισσότεροι μουσικοί. Τελικά η σύνθεση των Trash σταθεροποιείται ως εξής:  Γιάννης Μπελτέκας (κιθάρες, πλήκτρα, φωνή), Γιώργος Γκιουζέλης (Lead κιθάρα), Νίκος Πάνος (Μπάσο) και Στέλιος Χατζηκρεμύλης (ντραμς).

Το όνομα του συγκροτήματος προέκυψε όταν ο Μπελτέκας επισκέφθηκε μια μικρή ανεξάρτητη και αφού άκουσαν δυο τραγούδια η απάντησή τους ήταν "This is trash"! 

Στην αρχή οι Trash παίζαν διασκευές με πολύ σκληρό ήχο. Αυτό άρχισε ν' αλλάζει όταν ο Μπαλτέκας αποφάισε να εμπλουτίσει το ρεπερτόριό τους με δικές του συνθέσεις, κάτι που είχε ως αποτέλσεμα το 1979 οι Trash να παίζουν κυρίως δικά τους κομμάτια και ελάχιστες διασκευές.

Οι Trash το 1978 εμφανίζονται στην εκπομπή "'Ερευνα" της τότε ΕΡΤ με τίτλο "Το Πανκ στην Ελλάδα" ως το μοναδικό ίσως εκείνη την στιγμή Ελληνικό συγκρότημα του είδους. 

Το καλοκαίρι του 1979 εμφανίζονται στο club 2001 στην Πλάκα κάθε μέρα όπου σφυρηλατήθηκε ο ήχος τους και αποκτήσαν φανατικό κοινό. Για τις εμφανίσεις στο 2001 ο Μπελτέκας θα μας πει "..Το μαγαζί δεν είχε καν μικροφωνική εγκατάσταση κι έπρεπε να αυτοσχεδιάσουμε με δικά μας μικρόφωνα κι ενισχυτές για να ακουγόμαστε καλά.."

To 1980 αρχίζουν ηχογραφήσεις για το άλμπουμ τους που ήταν να κυκλοφορήσει από την CBS, κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ. Αρκετά από το κομμάτια που ηχογραφήθηκαν τότε θα χρησιμοποιηθούν στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Γιάννη Μπαλτέκα με τίτλο Yannis Beltekas (WEA ‎– 58302) για το οποίο ο ίδιος μας αποκάλυψε πως "..Για την ηχογράφηση του πρώτου μου δίσκου (Φεβρ. 1981) και ως φόρος τιμής στο συγκρότημα, οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών έμειναν ακριβώς οι ίδιες όπως όταν τα παίζαμε με τους Τrash. Απλώς έπαιξα και τις lead κιθάρες αφού ο Γιώργος Γκιουζέλης είχε φύγει πλέον για ΗΠΑ. Το μόνο τραγούδι που έφτιαξα απ' την αρχή ήταν το "The Men Behind The Glass...".


Το κομμάτι I Κnow Your Game ήταν να αποτελέσει το πρώτο single των Trash, κάτι που δεν τελικά δεν υλοποιήθηκε καθώς τα μέλη (εκτός Μπελτέκα) δεν θέλησαν να δεσμευτούν με συμβόλαια - γεγονός που σηματοδότησε και τη διάλυση του group λίγο αργότερα. Η τελευταία φορά που έπαιξαν μαζί ως συγκρότημα ήταν τον Αύγουστο του 1980.

Hints and Tips (δια χειρός Γιάννη Μπελτέκα)
Μετά την διάλυση των Trash, ο ντράμερ μας συμμετείχε στους Παρθενογένεσις ενώ έπαιξε και στο πρώτο σινγκλ των Villa 21. 
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας (Billy Load - μετέπειτα Παρθενογένεσις και Statues In Motion) έπαιξε πλήκτρα στους Trash το 1978 για 1-2 μήνες.
Στην πρώτη μας εμφάνιση με άλλα συγκροτήματα σε συναυλία σε κινηματογράφο της Πατησίων (1978) προκλήθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ του κοινού όταν τραγουδιστής γκρουπ "κλασικού ροκ" μας παριουσίασε ως "κάτι πάνκηδες"! Υποθέτω ότι αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση new wave γκρουπ στην Ελλάδα.
Στα πρώτα demo για την εταιρία CBS (1980), μπάσο έπαιξε ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τον οποίο έκανα παρέα τότε - κι αφού ο Νίκος Πάνος είχε πάει ήδη στρατό. Το ίδιο κάναμε και στην ηχογράφηση του πρώτου μου δίσκου.
Ένα ακόμα τραγούδι μου που παίζαμε με τους Trash, το "Straight On Til Morning" εμφανίζεται στο δεύτερο δίσκο μου (1983). Άλλα τραγούδια που είχα γράψει και παίζαμε live με το συγκρότημα, δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.
*******Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη Μπελτέκα για τις πληροφορίες που μας έδωσε καθώς και για τις ανέκδοτες φωτογραφίες που μας έστειλε.
Τα κομμάτια που υπάρχουν στην ανάρτηση είναι από το ιστολόγιο http://freedomgreece.blogspot.gr/ του Μανώλη Νταλούκα, Το ίδιο και η φωτογραφία έξω από το μαγαζί Punk. Aπό το ίδιο ιστολόγιο αντλησαμε και άλλες πληροφορίες σχετικά με τους Trash.

Δεν υπάρχουν σχόλια: