Κυριακή 17 Απριλίου 2016

(λογοτεχνικά και άλλα αποσπάσματα) : o Ρόμπερτ Ρος, ο Μπέρναρντ Σω και ο Oscar Wilde

Για να δείξει με μια αντίθεση την αφηγηματική ικανότητα του  Όσκαρ Ουάιλντ ο φίλος του Ρόμπερτ Ρος το παραβάλλει από αυτή την άποψη με τον μεγάλο συμπάτριώτη του Μπέρναρντ Σω.

"Συνάντησα κάποτε, λέει ο Ρός, τον Μπέρναρτν Σω στον Καθεδρικό Ναό της Σάρτρ. Με παρακάλεσε να τον γυρίσω στον Ναό και να του πω όσο ήξερα για τις παραστάσεις που υπήρχαν στα ζωγραφιστά τζάμια. Με τις ακατάπαυστες ερωτήσεις του με έκανε να το πω και την τελευταία λεπτομέρεια που ήξερα, ώσπου μύστερα από μια ώρα είχα ανάγκη από λουτρό και τονωτικά για να συνέλθω. 

Αν τώρα στη θέση του Σω ήταν ο Όσκαρ, θα μούλεγε εκείνος θαυμάσιες ιστόρίες σχετικές με τις παραστάσεις αυτές - ιστορίες βέβαια που θα τις σκάρωνε εκείνη την στιγμή- και ύστερα από μια ώρα θα τον παρακααλούσα να μου πει και άλλες."

(από το εισαγωγικό σημείωμα)
Οσκαρ Ουάιλντ - De Profundis 
Κλασσικά ΠΑΠΥΡΟΥ
Δραχμές: 14


"...Η φράση "De Profundis", δηλαδή "Εκ βαθέων", προέρχεται από τον Ψαλμό 130.1 ("Εκ βαθέων εκέκραξά Σοι, Κύριε"), αλλά χρησιμοποιείται ευρύτατα και στην καθομιλουμένη, για να υποδηλώσει την ειλικρινή, με εξομολογητική διάθεση, έκφραση συναισθημάτων. Ο Όσκαρ Ουάιλντ, βέβαια, δεν έγραψε ποτέ "βιβλίο" με αυτόν τον τίτλο. Το κείμενο που θα γινόταν αργότερα γνωστό ως De Profundis δεν είναι παρά μια μακροσκελής επιστολή προς τον εραστή του, λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας, γραμμένη το 1896-97 στη φυλακή του Ρέντινγκ, όπου εξέτιε τη διετή ποινή του. .."

Δεν υπάρχουν σχόλια: