Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: The Spiders

Οι Spiders δημιουργήθηκαν στην Πάτρα το 1964 και η αρχική τους σύνθεση ήταν: Ηλίας Τριαντάφυλλου (κιθάρα,τραγούδι),Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος(κιθάρα), Δημήτρης Παπαγιαννάκης (μπάσο), Λάκης Χριστοδούλου(όργανο) και Γιώργος Στόλας(ντραμς). Το 1965 την θέση των Παπαγιαννάκη και Στόλα παίρνουν αντίστοιχα οι Δημήτρης Καραλής και Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Την ίδια χρονιά ηχογραφούν το 7'' That's True/Penguin [Polydor 54942], όντας το πρώτο συγκρότημα εκτός Αθηνών που κατόρθωνε κάτι τέτοιο. Mε αρκετά καλό επίπεδο αγγλικών (όχι μόνο για την εποχή) και με τις κιθάρες στο That's True όχι απλά να τα σπάνε αλλά να τσιτώνουν χορδές αυτιά και διάθεση, έδειχναν να έχουν το μέλλον και την επιτυχία στο τσεπάκι τους. Επίσης το 1966 ήταν το μοναδικό εκτός Αθηνών συγκρότημα που έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Διαγωνιζομένων Συγκροτημάτων που έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκη (21/05/1966). Λίγο αργότερα ο Παπαγιαννόπουλος θ’ αποχωρήσει και  θα γίνει μέλος των επίσης (αρκετά καλών και) Πατρινών Quites.

Παρέμειναν ενεργοί (ως συγκρότημα ή και ως μενονωμένοι) μέχρι το 1968 (ή 1970 κατά άλλους), ενώ το 1997 εμφανίστηκαν πάλι στα πλαίσια μιας αναβίωσης των μουσικών πραγμάτων της Πάτρας της δεκαετίας του 60. 


Hints and Tips
Το 7'' αποτελεί πραγματικό collectors item και λίγοι είναι αυτοί που το έχουν δει ή πιάσει στα χέρια τους. 

Τα κομμάτια τους έχουν συμπερληφθεί στις συλλογές «Ελληνική Rock Σκηνή 1965-1975/ Νο 1 1965» [Polydor] και Μοντέρνοι Ρυθμοί Του 60΄ No 26 -Σιγά Σιγά.

Το bside του 7'' Penguin είναι μια (ακόμη) yanka της εποχής.

Y.Γ. Η πρώτη φωτογραφία ειναι από το υπέροχο φιλικό blog spychedelicsally.blogspot.com και η δεύτερη από το http://diskoryxeion.blogspot.gr.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με τον Λακη τον Χριστοδουλου βρεθηκαμε το 1987 οταν ειχε επιστρεψει απο τον Καναδα που ηταν για καποια χρονια και δουλευε σαν μουσικος.
Γιναμε καλοι φιλοι και το καλοκαιρι του 1988 παιζαμε μαζι σε ενα Club το Rio by night στο Ριο της Πατρας το χωρο αυτο τον ειχε ο αδελφος του.
Ειχαμε κοινο ενδιαφερον στα περι μουσικης τεχνολογιας και τα Keyboards του αρεσε πολυ η μουσικη μου και καποια στιγμη αρχισε να δουλευει και σαν ηλεκτρονικος κανοντας επισκευες σε Playstation ειχε πολυ καλη γνωση περα απο μουσικη και με υπολογιστες και ηλεκτρονικα.
Εφυγε απο τα εγκοσμια πριν μερικα χρονια η γυναικα του σε μια συναντηση μετα το θανατο του μου ειπε οτι ημουν ο αγαπημενος φιλος του.
ALEXANDROS