Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: 29 Μαϊου 1982 ένα διαφορετικό πανκ φεστιβάλ

Αποτελεί ίσως μια από τις άγνωστες στο ευρύ κοινό σελίδες της ιστορίας της ελληνικής ροκ μουσικής. Αναφερόμαστε στη θρυλική συναυλία που διοργανώθηκε στο Γκύζη στις 29 Μαϊου 1982. Μια συναυλία που απο πολλούς της αποδίδεται ο τίτλος του πρώτου punk φεστιβάλ στην Ελλάδα, αν και έχει προηγηθεί λιγους μήνες πριν το ανεπανάληπτο φεστιβάλ στην Αρεστούσα (13 Φεβρουαρίου 1982) με την συμμετοχή STRESS, Guilotine και τους Ausschwitss. 

Μέχρι εδώ η ιστορία μας δεν έχει κάτι παράξενο. Είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 80 στην Αθήνα και λογικό είναι να γίνονται πολλές (ή έστω αρκετές) συναυλίες ροκ μουσικής. Για να δούμε όμως και τα "παράξενα" (με την έννοια του ασυνήθιστου) της συναυλίας. Καταρχήν η συναυλία έγινε στο Πενευματικό Κέντρο του Αγίου Στυλιανού και οι "εκπλήξεις" δεν σταματούν εδώ. Την ιδέα και την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο παπάς της ενορίας ο Παπαγιάννης (κατά κόσμο Αντωνόπουλος Ιωάνης).Ο ιερέας ήθελε να μιλήσει στους νέους της εποχής, να έρθει κοντά τους και να προσπαθήσει να σώσει όπως πίστευε έστω και έναν παραστρατημένο από αυτούς.

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Soldier of Anarchy, οι Ausschwitss, οι Ανυπόφοροι, οι Cpt Νέφος (ίσως στην πρώτη τους ουσιαστική εμφάνιση) και οι STRESS, ενώ υπήρχαν κια παράλληλες εκδηλώσεις (ομιλίες κλπ). Φανταστείτε του STRESS να παίζουν τον "Στρατιώτη" μέσα σε πνευμτικό κέντρο εκκλησίας!!!! Σε μια στιγμή και ενώ εκτός των οπαδών των συγκροτημάτων την εκδήλωση παρακολουθούσαν και (απλοί) άνθρωποι της ενορίας, οι punk άρχισαν το Pogo και τα φτυσίματα. Λίγο μετά κάποιος πέταξε την ιδέα "σπάστε τα όλα". Αυτό ήταν. Διαλύθηκαν σχεδόν τα πάντα ενώ ο Παπαγιάννης παρέμεινε ατάραχος την θέση του.Το (απλό) κοινό δεν πολυκαταλάβαινε τα λόγια και την στάση του παπά (ο οποίος συνέχισε να μιλάει για τον Χριστό και την αγάπη) και κάποιος κάλεσε την αστυνομία παρόλο που είμαστε ακόμη στο τρίτο κομμάτι της συναυλίας. Να πως περιγράφει τα γεγονότα ο Λούης Κοντούλης των STRESS: "...Ποιος να κάτσει ν’ ακούσει τον παπά! Πέφταν αυγά, γιαούρτια πέφτανε… Γίνονταν γενική σύρραξη, χαμός: οι πανκς με τους ροκάδες, τα φρικιά με τους κυριλέ, οι κυριλέ με όλους… Εγώ δεν ξέρω- απ’ το παράθυρο μπήκα, απ’ το παράθυρο έφυγα.."!!!!

Όσο για το εαν ο παπάς πέτυχε κάτι να τι αναφέρει ο Μανώλης Νταλούκας στο βιβλίο του Ελληνικό Ροκ: "...Έτσι τε­λειώνει το πρώτο πανκ φεστιβάλ στην Ελλάδα. Πέτυχε ο παπάς τον σκοπό του; Ίσως, αφού ένας τουλάχιστον από τους πανκ, ο Ζαννής, αργότερα θυμάται ξανά και ξανά τα λόγια του Παπαγιάννη και τε­λικά γίνεται καλόγερος. Ήταν αυτός, λοιπόν, η «χαμένη ψυχή», και ήταν αυτός μόνο που πίστεψε τελικά, στα λόγια εκείνου του καλού ιερέα, Αντωνόπουλου Ιωάννη;.."

Να γιατί λοιπόν η συναυλία αυτή είναι αναμφίβολα από τα πιο περίεργα φεστιβάλ ροκ στην ιστορία της εληνικής μουσικής και όζι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: