Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Απορίες περί εκλογών, δημοψηφίσματος και πολιτικής

Τις τελευταίες ημέρες έχει στηθεί ενα τρελό πανυγύρι στα ΜΜΕ σχετικά με την περίφημη συνάντηση κορυφής στις Κάννες, το όποιο εναλλακτικό σχέδιο των Ευρωπαίων για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τον ρόλο του Μπαρόζο, του Βενιζέλου του Σαμαρά και του Παπαδήμου. Και για να μην γίνουν πονηρές σκέψεις ότι αβαντάρουμε τον τάδε ή τον άλλο να πούμε ότι η ανάρτηση αφορά στους τώρα κυβερνώντες και τον ρόλο τους εκείνη την περίοδο. Για τους άλλους θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε εν καιρώ.

Ας δούμε τα κύρια σημεία και τις απορίες μας.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος
Οι FT στο άρθρο τους που άνοιξε τον ασκό του αιόλου υποστηρίζουν ότι:
"..Όταν ο Παπανδρέου έριξε στο τραπέζι την ιδέα του δημοψηφίσματος η Μέρκελ " δάκρυσε όταν άκουσε την είδηση σε μία μικρή αίθουσα στο περιθώριο της Συνόδου στις Κάννες. «Δεν είναι δίκαιο» "Δεν μπορώ να αποφασίσω ενάντια στην Bundesbank."«δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω».είπε μεταξύ άλλων"

Ο άξονας Σαρκοζί (αφού ανέβηκε στο τραπέζι και τα γνωστά) -Μέρκελ πίεσε την ελληνική πλευρά να μην γίνει δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης και τη δανειακή σύμβαση αλλά για την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Το ερώτημα ήταν γραμμένα ως έκτο σημείο στο σημείωμα με τίτλο "Position commune sur la Grèce – Κοινή θέση για την Ελλάδα" που μοίρασε ο Σαρκοζί στους εταίρους. .."

ΑΠΟΡΙΕΣ: Τελικά το δίλημα/δημοψήφισμα ναι ή όχι στο ευρώ το πρότεινε ο ΓΑΠ όπως υποστήριξαν τότε πολλά ΜΜΕ ή οι Μέρκελ-Σασκοζί? Εμείς ως λαός γιατί φοβηθήκαμε το δημοψήφισμα? Τελικά ο χρόνος και ο τόπος ήταν ο σωστός? Το θέμα της Μέρκελ ήταν η ευρωζώνη ή η Bundesbank?

Η στάση Βενιζέλου
Οι FT υποστηρίζουν:
"Όταν κουράστηκε (o Παπανδρέου), ο Ε. Βενιζέλος ανέλαβε τη μάχη, που για πολλούς ήταν σημάδι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι είχε καταστεί εξαντλημένη πολιτική δύναμη και ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος εδώ και καιρό εποφθαλμιούσε την πρωθυπουργία, κινήθηκε για να εκμεταλλευθεί την αλλαγή των συνθηκών."

...ο κ. Μπαρόζο έπιασε τον κ. Βενιζέλο και του είπε ότι έπρεπε να «σκοτώσει» το δημοψήφισμα. Ο τότε υπ. Οικονομικών συμφώνησε άμεσα. .. Με τον Παπανδρέου στο αεροπλάνο της επιστροφής να κοιμάται, ο Βενιζέλος έδωσε εντολή να συνταχθεί μία δήλωση για να διανεμηθεί με την προσγείωση. Αναφερόταν στην «ιστορική κατάκτηση» της ελληνικής συμμετοχής στην Ευρωζώνη και στην ουσία αποκήρυττε το δημοψήφισμα. ..

Μετά τις αποκαλύψεις των Financial Times ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: 
«Δε με επηρέασε κανένας Μπαρόζο, με επηρέασε η κόρη μου....Πήρα ένα e-mail από την κόρη μου στις 4 το πρωί που με έλεγε 'ό,τι είναι να κάνεις κάν' το τώρα'. Αν δεν είχα κάνει τη δήλωση στις 5 το πρωί, στις 9 το πρωί δεν θα υπήρχαν τράπεζες» τόνισε....

ΑΠΟΡΙΑ: Τελικά ο Βενιζέλος στήριζε τον ΓΑΠ ή όχι? Μας έσωσε η κόρη του και όχι η πολιτική του κρίση? Το ότι καιρό εποφθαλμιούσε την πρωθυπουργία έπαιξε ρόλο ή όχι? Ο πρωθυπουργός κοιμάται και ο υπουργός σκάβει τον λάκο του ή είναι και αυτό αποτέλεσμα της ευθύνης που ένιωσε?


Το τηλεφώνημα Μπαρόζο σε Σαμαρά
Οι FT γράφουν:
"Εν αγνοία του Ν. Σαρκοζί και της Α. Μέρκελ, τηλεφώνησε στον Α. Σαμαρά..."
"Ο Α. Σαμαράς του είπε ότι τώρα ήταν πρόθυμος να συνυπογράψει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - κάτι που επιμελώς απέφευγε επί μήνες, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρωθυπουργία."

ΑΠΟΡΙΑ: Ο Σαμαράς δεν ήταν αντιμνημονιακός τότε? Μετατράπηκε σε πρόθυμο να συνυπρογράψει γιατί ένιωσε εθνική ευθύνη ή γιατί "..ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρωθυπουργία.."??

Ο Παπαδήμος πρωθυπουργός
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι μετέπειτα ο Μπαρόζο συναντήθηκε με συναδέλφους του και συζητούσαν τα ενδεχόμενα ονόματα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, με πρώτο το όνομα του Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε (στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα») ότι ο κ. Παπαδήμος επιβλήθηκε ως πρωθυπουργός και αυτοί που τον επέβαλαν ήταν «στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί κύκλοι».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, παρολίγον…πρωθυπουργός,Απόστολος Κακλαμάνης,σε δήλωση/επιστολή του προς τα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζει ότι δέχθηκε πρόταση από τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την πρωθυπουργία, ωστόσο η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά, οδήγησε στην επιλογή Παπαδήμου. Η άρνηση του Σαμαρά είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν ήθελε να φθαρούν βουλευτές της ΝΔ, και το ίδιο το κόμμα του, με την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνει επίσης: "..Άλλωστε, πλείστα όσα ΜΜΕ, καθ’ όλη την ημέρα, προεξοφλούσαν «κυβέρνηση Παπαδήμου.."

ΑΠΟΡΙΑ: Τελικά τον Παπαδήμο ποιός τον πρότεινε/επέβαλε?? Τα ΜΜΕ?? Ο Μπαρόζο?? Ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο? επιχειρηματικοί κύκλοι?? Γιατί δεν κατανομάζει αυτούς που εννοεί ο κ. Βενιζέλος? Ο Σαμαράς εξακολουθούσε να είναι αντιμνημονιακός ή απλά ήθελε τον ρόλο του πρωθυπουργού? Ο Βενιζέλος το ίδιο? Ο λαός δεν θα πρέπει να έχει άποψη για το ποιός θα είναι πρωθυπουργός? Στα ΜΜΕ ποιός έδωσε το όνομα του Παπαδήμου?

Ο Γιούνκερ το debate και ο Τσίπρας
Μετά το χτεσινό debate  o Γιούνκερ δήλωσε "Δεν είναι αυτήν τη στιγμή ο κατάλληλος για την πρωθυπουργία της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με εκτενή του συνέντευξη στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου και το διαδικτυακό οικονομικό ειδησεογραφικό μέσο «Euro2day.gr», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που εκλεγεί δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την ΕΕ και αυτό «θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα»"

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι όταν ο κ. Γιούνκερ, στο χτεσινό ντιμπέιτ, ρωτήθηκε δύο φορές από τον Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα των Κανών και το πρωτοφανές δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη, «κατάπιε τη γλώσσα του».

Ο Γιούνκερ τέλος δήλωσε: για τον Σαμαρά: "...Είχα δύσκολες σχέσεις με τον κ. Σαμαρά όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν υποδειγματικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και είμαι χαρούμενος που ο ίδιος και η Ν.Δ. υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Κομισιόν....."

ΑΠΟΡΙΕΣ: Ο Τσίπρας λέει τα πήγε αρκετά καλά στην χτεσινή διαδικασία.Γιατί δεν κάνει το ίδιο και στο εσωτερικό?Τελικά ποιός αποφασίζει για το ποιός θα είναι πρωθυπουργός της χώρας? Οι εκλογές τι ρόλο παίζουν?  Ο Γιούνκες αυτό το υποδειγματικός το είπε για καλό ή για κακό για τον Σαμαρά? Τι εννοιεί υποδειγματικός?? Ρε μπας και κάνει πλάτες στον ΣΥΡΙΖΑ??


Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: