Τρίτη 15 Απριλίου 2014

To ντεμπούτο άλμπουμ των Carte Postale από την The Sound Of Everything

Ήταν το (μακρινό) 2008 όταν σε μια περιήγηση στο (πάλαι ποτέ κραταιό) myspace το giusurum έκανε στάση σε έναν ιδιαίτερο μουσικό κόσμο, αυτόν των Carte Postale. Να τι γράφαμε τότε σε μια ανάρτηση-αφιέρωμα (που ανεξήγητα μας έσβησε το blogger) στους Carte Postale:

"Οι Carte Postale ξεκίνησαν στην Πάτρα ως self project του undo_an. Η σύνθεση των κομματιών βασίζεται σε μουσικά και παιδικά όργανα όπως melodika,toy piano, concertina κ.α, δημιουργώντας έτσι ευχάριστες μα και νοσταλγικές πολλές φορές μελωδίες. Δεν είναι δυνατόν να ακούσεις ένα παιδικό πιάνο συνοδευόμενο από μια μελόντικα και να μην έρθουν στην επιφάνεια εικόνες, φωτογραφίες, αρώματα και νότες από τα παιδικά σου χρόνια και τα παραμύθια που αγάπησες."

Ήταν το Music Land που μας άνοιξε τις πύλες και μας ξενάγησε στον κόσμο των Carte Postale. Ενα κομμάτι που συμπεριλάβαμε στην συλλογή μας Indie Side of Music που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2009 και μας έκανε να ακολουθήσουμε όλα τα μουσικά τους βήματα.

Σήμερα πέντε χρόνια μετά την  κυκλοφορία της συλλογής, κυκλοφορεί από την The Sound Of Everything το επίσημο (και ομότιτλο) ντεμπούτο άλμπουμ των Carte Postale.

Ένα άλμπουμ που στις δέκα (αν βάλουμε και το Intro) συνθέσεις του, αποτυπώνει από την μια την μουσική πρόοδο των Carte Postale και από την άλλη εξακολουθεί να ζωγραφίζει ηχοτοπία και κόσμους βγαλμένους από τις αναμνήσεις και την παιδική μας καθαρότητα εμπλουτισμένους με βαλς ρυθμούς και κινηματογραφικά μοτίβα δημιουργώντας αυτό οι ίδιοι θέλουν να αποκαλούν ρετρό ποπ.

Στο άλμπουμ περιέχεται το Music Land με νέα ενορχήτρωση αλλά πάντα ως εφαλτήριο για το ταξιδι μας στον κόσμο των Carte Postale, παρέα αυτή την φορά με με την φωνή της Δέσποινας που δένει αρμονικά με όλα τα κομμάτια ακόμη και με το ιδιαίτερο Telepherique (και αυτό σε καινούργια ενορχήστρωση) που είχαμε αγαπήσει με την φωνή της grorybox και μας είχε συστήσει το (πάλαι ποτέ και αυτό) Muzine στο τεύχος Ιανουαρίου- Μαρτίου 2009.

Τα δυο αυτά κομμάτια αποτελούν το χαρακτηριστικότερο δείγμα αλλά και την απόδειξη της μουσικής προόδου και ωρίμανσης του γκρουπ και το πέρασμά σε μια εποχη όπου το παιδικό πιάνο, οι κιθάρες και το γιουκαλίλι κάνουν παρέα με το κοντραμπάσο και τα τύμπανα δίνοντας όμως πολλές φορές τον πρωταγωνσιτικό ρόλο στην τρομπέτα και το ακορντεόν.

Το acrobats, που μπορει να πει κανείς ότι αποτελεί το ανεπίσημο single του άλμπουμ, ακούγεται ήδη αρκετά έχοντας βρει τον χώρο και τον χρόνο του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που δεν στηρίζονται μόνο στα Playlists. Tο Μary, που είναι το (νέο) αγαπημένο κομμάτι των Carte Postale εδώ στο giusurm, θα μπορούσε άνετα να είναι, αγκαζέ με το Rio, το main theme μιας γαλλικής κομεντί αλά Amelie, ενώ το ξεχωριστό Kyklamino μας υπενθυμίζει γλυκά τις καταβολές και την αρχή των πάντων όσο αφορά στην μουσική των Carte Postale.

To Carnival δεν έρχεται απλά να δηλώσει την καταγωγή των Carte Postale αλλά αποτελεί το (μουσικό) ξέσπαμα της μπάντας και στον αντίποδα το Electra κλείνει το άλμπουμ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναμφισβήτητα από τις καλύτερες μέχρι στιγμής κυκλοφορίεςς της χρονιάς και ενα ιδανικό ντεμπούτο για ένα συγκροτήμα που δείχνει ότι έχει και τα φόντα αλλά και την όρεξη να μας απασxολήσει στο μέλλον. Καλή μας και σας ακρόαση.



Τους Carte Postale αποτελούν πλεόν οι:
Δέσποινα Γκοτσοπούλου (φωνή, κιθάρα)
Αντώνης Σπαθής (κιθάρα, πιάνο, γιουκαλίλι, παιδικό πιάνο)
Γεράσιμος Ασπρομάλλης (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, κιθάρα)
Γιώργος Νικολόπουλος (τύμπανα)
Ιάσωνας Βάκρινος (τρομπέτα)
Κώστας Νικολόπουλος (ακορντεόν)

More@https://www.facebook.com/cartepostalemusicband

Δεν υπάρχουν σχόλια: