Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Μετά την Villa Amalias η σειρά της Πάτρας


Αφού λοιπόν σώσαν τον λαό και την πατρίδα, αφού δεν άφησαν τους κουμουνιστας να μας πάρουν τα σπίτια και τα λεφτά (καλο ε??), έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο "τάξις και ασφάλεια". Επανακατάληψη των δημοσίων χώρων και κτιρίων όπου υπάρχουν καταλήψεις από "καλομαθημένα παιδάκια που κάνουν την επανάστασή τους για να περάσει η ώρα" όπως υποστηρίζουν οι περίφημοι κύκλοι τους.

Η αρχή έγινε με την Villa Amalias, και την  Λέλας Καραγιάννη 37, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε την ιστορία με το indymedia (ούτε και την εμμονή του Άδωνι -ή μπομπούκου- μαζί του). Χτες είχε σειρά η Πάτρα. Μια περιοχή με έντονο το αντι-εξουσιαστικό στοιχείο. Πρωί–πρωϊ λοιπόν οι αστυνομικές δυνάμεις παρουσία εισαγγελικών λειτουργών και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής εισέβαλαν στο (πρώην) παράρτημα του Πανεπιστημίου, στο Μαραγκοπούλειο και σε κτίριο του ΤΕΙ Πάτρας. Μόνο στο Μαραγκοπούλειο υπήρχαν άτομα ενώ αφού οι «αρχές» άδειασαν τα κτίρια στην συνέχεια έχτισαν τις εισόδους τους.  

Ακούγοντας και διαβάζοντας κανείς τα δελτία ειδήσεων και τα έγκυρα ρεπορτάζ τους θα νόμιζε ότι εντός των κτιρίων βρέθηκαν κρησφύγετα της Aλ Καίντα και ευτυχώς που έγινε η επιχείρηση αύτή και καθάρισε η κοινωνία από μια ακόμη μεγάλη πληγή. Φυσικά το ότι στην περιοχή του Μαραγκοπουλείου έγιναν πριν καιρό συμπλοκές με τα «παλικάρια» της ΧΑ, κουβέντα (και δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένο επεισόδιο). Κάτι που προφανώς δεν έχουν ξεχάσει στην ΧΑ όπως και το ότι έχουν δει τα γραφεία τους να καταστρέφονται από τον ίδιο χώρο. Απλά επίσης να μην ξαχάσουμε ότι οι ενέργειες αυτές άρχισαν 6.30 το πρωί 5 Αυγούστου. Κρίμα, Δεν τους έκατσε καλά η ημερομηνία. Μια μέρα πριν (και ας ήταν Κυριακή) θα ταίριαζε γάντι (4 Αυγούστου).

Επειδή πολλά ακούστηκαν και θα ακουστούν/γραφτούν απλά να θυμίσουμε ότι το ιστορικό Παράρτημα στην Πάτρα ήταν το κέντρο του αντιδικτατορικού κινήματος στην περιοχή όταν στις 16 Νοεμβρίου του 1973 έγινε κατάληψη από τους φοιτητές της πόλης (ίδιες ημέρες με το Πολυτεχνείο στην Αθήνα). Γεγονός που φαίνεται ότι κάποιοι δεν το έχουν ξεπεράσει. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλες σημαντικές στιγμές του κτιρίου καθώς και στο σκάνδαλο με την μετατροπή του παραρτήματος σε συνεδριακό κέντρο με απίστευτο προϋπολογισμό (που δεν ολοκληρωθηε ποτέ) αλλά δεν έχει νόημα. Όσο αφορά στο Μαραγκοπούλειο, και για όσους δεν είναι γνώστες της περιοχής και του κτιρίου, να επισημάνουμε ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια και πριν την κατάληψή του, ήταν μια τεράστια εστία μόλυνσης και άμεσα συνδεδεμένο με την χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Όπως και δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε τις δραστηριότητες που φιλοξενήθηκαν στα κτίρια της Πάτρας που ο  Δένδιας (και ο Άδωνις, και οι λοιποί) αποφάσισαν να επανακαταλάβουν και να δώσουν στην τοπική κοινωνία. Μην πάει ο νους σας σε χάρες και ανοίγματα σε συγκεκριμένους χώρους. Όχι. Αυτά δεν γίνονται στη χώρα μας. Αλλού μπορεί, εδώ όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: