Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ "Ι Have a dream.." : 50 χρόνια από την ομιλία στην Ουάσιγκτον

Στις 28 Αυγούστου 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ έδωσε την ιστορική πλέον ομιλία του κατά του ρατσισμού, με τίτλο "I have a dream..." που από πολλούς θεωρείται η σημαντικότερη όλων των εποχών.

Εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε μεγάλη φιλειρηνική πορεία (στην οποία δόθηκε το όνομα "Η μεγελειώδης πορεία στην Washington") 250.000 πολιτών μαύρων και λευκών με επικεφαλής τον Μαρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η πορεία κατέληξε στο μνημείο Λίνκολν, από τα σκαλιά του οποίου ο ηγέτης του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων εκφώνησε τον περίφημο λόγο του που έμεινε στην ιστορία ως ο «Καταστατικός Χάρτης των ελπίδων κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου πάνω στη γη».

Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη της στα οποία και ξαναγλυστρά περιοδικά. 50 χρόνια μετά την ομολία έχουν αυξηθεί τόσο οι πολέμιοι του Κινγκ όσο και οι πιστοί/νοσταλγοί  του Χίτλερ και του Μεταξά.Δυστυχώς η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την πνευματική (και όχι μόνο) κατολίσθηση, παρόλο που στο σώμα της έχει χαραγμένα το Δίστομο, τα Καλάβρυτα κ.α. Ας προσέχαν αυτοί που θέλησαν αναχώματα αποκοπής ψηφοπλημμύρας προς τους αντιπάλους τους  αναγάγοντας το μεταναστευτικό και το σύνθημα "τάξη και ασφάλεια" σε μείζον στην περίοδο της αποκορύφωσης (εως τότε) της οικονομικής "κρίσης" και των διεθνών πιέσεων προς την Ελλάδα και τους πολίτες της. Είναι οι ίδιοι που εμπνεύστηκαν  τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα και το σχέδιο Ξένιος Δίας (φοβερή έμπνευση ε??). Είναι οι ίδιοι που μας θεωρούν ακόμη υποχείρια και θύματά τους συνεχίζοντας το έργο που τους έχει ανατεθεί (είτε το γνωρίζουν είτε όχι).

Καλό σας βράδυ και καλό σας/μας ξημέρωμα.



***Με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την ομιλία που άλλαξε για πάντα την ιστορία της Αμερικής, η Google σε συνεργασία με τις Organic και Unit9 τιμά τη μνήμη του με το νέο project ‘March on Washington’.  Στο ‘March on Washington’ θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και απόσπασμα από την original ηχογράφηση της ομιλίας ή μπορείτε ακόμη να ηχογραφήσετε τα λόγια της με τη δική σας φωνή. Το νέο project θα βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: