Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: Statues in Motion

Οι Statues in Motion δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 80 στην Αθήνα. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα πολύ καλά κρυμμένα διαμάντια και μυστικά της Ελληνικής Ανεξάρτητης μουσικής.Μπορεί το μόνο που μας άφησαν ως παρακαταθήκη να είναι το ομότιτλιο ντεμπούτο τους (1983 από την Three Eggs -EGLP 6001) αλλά σίγουρα αυτό που εδώ και περίπου τριάντα χρόνια τυλίγει την ιστορία τους είναι κάτι παραπάνω. Είναι ίσως αυτό το μυστήριο και η μαγεία που συνοδεύει πολλά από τα συγκροτήματα των αρχών της δεκαετίας εκείνης. Μυστήριο και μαγεία που οφείλονται στο ότι τα περισσότερα εξ αυτών έκανων μια το πολύ δυο κυκλοφορίες (ίσως και καμία) και μετά εξαφανίστηκαν μην αφήνωντας πίσω τους πολλά στοιχεία ούτε για τα μέλη τους ούτε και για το επόμενα μουσικά τους βήματα (αν υπηρξαν). Φυσικά και το γεγονός ότι οι κυκλοφορίες αυτών των συγκροτημάτων ήταν σε μικρές ανεξάρτητες εταιρείες ή και αυτοκυκλοφορίες οι οποίες ήταν πάντα σε περιορισμένα αντίτυπα έπαιξε τον δικό τους ρόλο. Ας επιστρέψουμε όμως στους Statues in Motion.

To άλμπουπ τους είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα δείγματα της Ελληνικής new wave/dark wave εποχής. Μιλάμε για εννέα κομμάτια που στο συνολό τους έχουν μια λιτή ενορχήστρωση δίνοντας φυσικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα synths και με έναν αρκετά προσεχτικό στοίχο. Πολύ καλή επίσης είναι και η χρήση της Αγγλικής στα φωνητικά.  Τα μέλη τους χρησιμοποίησαν όλα ψευδόνυμο και ήταν: ο Βασίλης Παλαιοκώστας (σύνθεση-όργανα-ενορχήστρωση) ο οποίος εμφανίζεται ως Billy Knight, ο Ηλίας Μητσάκης (στίχοι-παραγωγή) με το παραπλανητικό Elli Kane, και ο Γιώργος Δαλαμπίρας ως Alvin Dean (σύνθεση-φωνή-όργανα-στίχοι-ενορχήστρωση). Οι επιρροές του άλμπουν είναι και φανερές αλλά και απενεχοποιημενες: Νew Order, Ultravox, Soft Cell, Bowie κλπ.
 
  
Hints and tips
0 Παλαιοκώστας που εμφανίζεται ώς Billy Knight είναι το μέλος των ιστορικών Παρθενογένεσις (όπου έπαιζε με το ψευδόνυμο Billy Lord)
Σε τρια κομμάτια του άλμπουμ παίζει ντραμς ο Άκης ΠΕρδίκης που έχει περάσει απο ιστορικές μπάντες όπως : Σπυριδούλα, Μουσικές Ταξιαρχίες, Ηρακλής και Λερναία Ύδρα.
Το κομμάτι Virginia Clemm αναφέρεται στην γυναίκαι και πρώτη ξαδέρφη του ποιητή Edgar Alan Poe.
H Three Eggs τελούσε υπό την Μίνως Μάτσας και Υιος.
Φήμες θέλουν το άλμπουμ όταν κυκλφόρησε να μην πούλησε πάνω από 100 κόπιες.
To άλμπουμ τους επανακυκλοφόρησε το 2013 Geheimnis Records ‎(GHMN.009).
Ο Δαλαμπίρας πήρε το ψευδώνυμο Alvin Dean από τα ονόματα δύο ανθρώπων που θαυμάζει, του Alvin Lee και του James Dean.
Οι Statues In Motion εμφανίστηκαν μία και μοναδική φορά, στις 12 Ιουνίου του 1983, στη «Βραδιά Ελληνικού Ροκ» στο Θέατρο Λυκαβηττού.

4 σχόλια:

akrat είπε...

καλησπέρα

γκράτσιας

Ten Thousand Eyes είπε...

Καλησπέρα. Ωραία η ανάρτηση και επίσης πολύ ωραίες οι πληροφορίες για τους Statues In Motion. Πέρυσι τον Ιούλιο είχαμε κάνει μια σχετική ανάρτηση στο Ten Thousand Eyes. Το αναφέρω επειδή υπάρχει και link για κατέβασμα [http://dekaxiliadesmatia.blogspot.gr/2011/07/statues-in-motion-statues-in-motion.html]. Πιστεύω πως είναι ένας δίσκος που θα μπορούσε να επανακυκλοφορήσει...
Ευχαριστούμε πολύ για τις πρόσθετες πληροφορίες και επίσης για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε εδώ στο Γιουσουρούμ.

-The Psychopomp

Giousurum είπε...

@ akrat
πάντα ευπρόσδεκτος εδώ!!!

Giousurum είπε...

@Ten Thousand Eyes
καλως ήρθες στα μέρη μας και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

Το blog σσου είναι από εκείνα που επισκεπτόμαστε συχνά. Πολύ καλή δουλειά και σίγουρα ενδιαφέρουσα. Είναι βλέπεις και πολλά τα κοινά ακούσματα.

Ευχαριστούμε επίσης για το Link.

καλό βράδθ