Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: Shit Hit The Fan


Οι Shit Hit The Fan δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1995 και είναι από εκείνες τις περιπτώσεις των συγκροτημάτων που παρέμειναν μακριά από την πεπατημένη "εμπορική" οδό και προτίμησαν τις ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορα στέκια, καταλήψεις και χώρος με ιδεολογικό υπόβαθρο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις τα ίχνη τους στο πέρασμα των χρόνων αφού ακόμη και για τα μέλη τους ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Δημιουργήθηκαν από τον Κώστα Διαβολίτση (συνθέτη και τραγουδιστή των πρώτων Deus X Machina) και τον Βασίλη (κιθάρα) ενώ μπάσο έπαιζε η Κερασία (πρώην Petunia Pig), ενώ -δυστυχώς- δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για τα υπόλοιπα μέλη τους.

Η παρουσία του Διαβολίτση όπως είναι φυσικό "δάνεισε" πολλά στοιχεία στους SHTF από το ύφος των πρώτων Deus X Machina δίνοντας στον ήχο τους έντονα αρώματα punk και hardcore. Η μοναδική τους κυκλοφορία είναι ένα 7'' (Οκτώβριος του 1995) από την D.I.Y Records (D.I.Y 002) που συνχρηματοδοτήθηκε από την κολεκτίβα της "VIllas Amalias". Πρόκυται για ένα πολύ σπάνιο 7" με λιτό artwork (χάρτινος φάκελος σφραγισμένος το λογότυπο του συγκροτήματος) που κυκλοφόρησε σε (πολύ) περιορισμένα αντίτυπα και περιείχε 5 κομμάτια: Sunday, Overdrive, Change, Lovedog και Yeoew!.

To 1996 συμμετέχουν με τα κομμάτια City και Freddy Kruegeration, στην συλλογή "Διατάραξη Κοινής Ησυχία" που κυκλοφόρησε επίσης από την D.I.Y Records (D.I.Y 003), ενώ έναν χρόνο αργότερα τα κομμάτια τους Words και Mine συμπεριλαμβάνονται στην κασσετοσυλλογή "1000+1 Tilt #5 - The Growing Out Of Me".

Hints and Tips
Στο εσωτερικό του φακέλου (εκτός από το 7'') υπήρχε και οι στίχοι σε χειρόγραφο βιβλιαράκι το οποίο κυκλοφόρησε σε δυο χρώματα, πορτοκαλί και κίτρινο.
O Διαβολίτσης μετά του SHTF έφταξε τους Λεπτοδείκτες και το 2010 τους So Uzd.
H Κερασία αργότερα πέρασε και από τους Pop In Noise όπου και τραγουδούσε.




6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το δεύτερο τραγούδι που ανεβάσατε είναι Μάστιγα, όχι S.H.T.F.

Cheers!

Giousurum είπε...

@Ανώνυμος
έχεις δίκιο..ανεβάσαμε το βίντεο από το youtube αλλά εκεί δεν το βάλαμε εμείς...
Διορθώθηκε τώρα...

Ευχαριστούμε για την επισήμανση και για την επίσκεψή σου στα μέρη μας!!

Ψάχνουμε και για άλλο υλικό από SHTF αν γνωρίζεις που μπορούμε να βρούμε στείλε μας ενα email.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, για να δούμε τι θυμάμαι για τους SHTF…

Τα μέλη κατ’ αρχάς: ο ένας κιθαρίστας λεγόταν Βασίλης κι έπαιζε παλιότερα στους Swallowed Fist με την αδερφή του Κώστα, Χριστίνα. Είχανε βγάλει ένα ντέμο σε Sonic Youthικά ας πούμε μονοπάτια, αλλά είχανε αρκετά προσωπικό στυλ, δε θυμίζανε κάτι συγκεκριμένο. Όλα αυτά στην Πάτρα, γύρω στο ’92-’93.
Ο άλλος κιθαρίστας λεγόταν Γιώργος και έπαιζε στους Αντίπερα Όχθη, αν θυμάμαι καλά. Πρέπει να είχανε κυκλοφορήσει κι αυτοί ένα ντέμο, ψιλό-prog-rock κατάσταση, το οποίο όμως δεν είχα την τύχη να ακούσω.

Στη συλλογή Διατάραξη Οικιακής Ειρήνης οι SHTF συμμετείχαν με δύο τραγούδια: City και Freddy Kruegeration. Απ’ όσο θυμάμαι, η χρηματοδότηση του 7ιντσου έγινε αποκλειστικά από το γκρουπ. Αλλά δεν παίρνω και όρκο.

Άλλα τραγούδια: μια φορά κι έναν καιρό κάναμε πολύ παρέα με τον Κώστα και του έλεγα ό,τι μπορούσανε να διαλέξουν και κάποια άλλα κομμάτια για το σινγκλάκι. Είχανε καμιά 6-7 πολύ γερά τραγούδια ακόμη. Βέβαια λογαριάζανε να τα ηχογραφήσουν αργότερα για άλμπουμ, μα όπως συχνά συμβαίνει, διαλυθήκανε προτού προλάβουν να κάνουν κάτι τέτοιο (μην αφήνεις τίποτα για αύριο, εν ολίγοις).
Είχα δύο κασέτες εκείνη την εποχή, η μία ήταν ηχογραφημένη σε πρόβα και η άλλη στο φεστιβάλ του Ράδιο Ουτοπία, απ’ όπου και τα κομμάτια που ακούγονται στη συλλογή 1000+1 Tilt. Δυστυχώς δεν έχω ιδέα πού βρίσκονται πια, θα χρειαζόταν πολύ-ήμερο ψάξιμο σε αποθήκες και πατάρια και αμφιβάλλω αν θα έβρισκα τίποτα. Έτσι κι αλλιώς η ποιότητα των ηχογραφήσεων δεν ήταν πολύ καλή.

Διαφωνώ με την άποψη ότι οι SHTF μοιάζουνε με Deus. Κατ’ αρχάς ο Κώστας στους Deus δεν έγραφε μουσική, μόνο στίχους. Μα έτσι κι αλλιώς η ερμηνεία του είναι πολύ διαφορετική στου SHTF, δεν έχει την πανκίλα/"κακία" που βγήκε στο Motorpsycho. Βασική επιρροή των SHTF ήταν οι Big Black, punk-industrial δηλαδή, αλλά θέλανε να παίξουν κάτι πιο μελωδικό, πιο "ποπ".
Αυτά.

Α ναι, συμμετείχαν και στην κασετοσυλλογή Μ’ Ακούει Κανείς Διάολε;! με το τραγούδι Voices. Αν δε βαριέστε, μπορείτε να τσεκάρετε το 2ο τεύχος του φανζίν Χάρτινο, πρέπει να είναι το μόνο έντυπο που αφιέρωσε μερικές σελίδες στους SHTF.
Σόρρυ για το μακρυνάρι, ελπίζω να μη σας κούρασα.

Giousurum είπε...

@Ανώνυμος
Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες. Αυτή είναι και η "μαγεία" των blog. Ανεβάζεις κάτι και μέσο του σχολιασμού μαθαίνεις περισσότερα.

Η συλλογή της "Διατάραξης" υπάρχει σε βινύλιο κάπου εδώ στο γιουσουρούμ. Για την κασσέτα του Μ’ Ακούει Κανείς Διάολε; δεν είχαμε ακούσει ποτέ τίποτε. Θα ψάξουμε μήπως και την βρούμε.

Θα χαιρόμασταν αν είχες χρόνο και διάθεση να τα λέγαμε και μέσο email. Πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά να πούμε.

καλό βράδυ και ευχαριστούμε και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Ο κύριος ήταν πηγή έμπνευσης. Πληροφοριών.

...ένα παλιό μέλλος του γκρουπ

Giousurum είπε...

@Ανώνυμος
εαν έχεις χρόνο στείλε μας ενα email:
giousurum@gmail.com

θα θέλαμε να ρωτήσουμε κάτι.

ευχαριστουμε για την επίσκεψή σου.