Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Story Without End - Παρουσίαση της πρώτης ολοκληρωμένης δουλειάς των B-Sides!!!

Οι B-Sides μας είχαν συστηθεί σε απόλυτα ποπ ρυθμούς και μελωδίες. Όσοι όμως παρακολουθείτε την πορεία του πενταμελούς γκρουπ από την Πάτρα θα έχετε προσέξει μια σταδιακή μετάλλαξη (αλλά) και εξέλιξη. Από τα πρώτα τους Demo (Morning After, Κ9) και μέχρι τις πρώτες τους επίσημες κυκλοφορίες (τα 7'' Queen και Kill από τη B-otherside records), η μπάντα έδειχνε την ροπή της προς τον πειραματισμό και την περιπλάνηση σε διάφορα μουσικά μονοπάτια, κάτι που είναι ακόμη πιο έντονο τις ζωντανές τους εμφανίσεις. Γεγονός που συγκαταλέγεται στα θετικά (όχι μόνο) των Bsides, καθώς έχουμε "βαρεθεί" τα γκρουπ και μεμονωμένους τραγουδοποιούς που όταν βρίσκουν κάτι είτε πιασιάρικο είτε πραγματικά όμορφο και δυνατό κολλάνε μαζί του και αναλώνονται σε κακέκτυπες τις περισσότερες φορές αντιγραφές και μεταποιήσεις του.

Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ των BSides με τίτλο Story without end (και αυτό από την B-otherside records και διανομή από την Klik records μέσο της γνωστής και μη εξαιρετέας Inner Ear Records). Η πρώτη επαφή του ακροατή με το καλλιτεχνικό προϊόν είναι αναμφίβολα η συσκευασία και το artwork. Εκεί μια κυκλοφορία μπορεί να κερδίσει ή και να χάσει πόντους στην εκτίμησή μας. Στο Story without end έχει γίνει μια αρκετά αξιοπρόσεκτη δουλειά στον τομέα αυτό. Το έντονου χρώματος spiral (σε σκούρο φόντο) που κοσμεί το εξώφυλλο στην αρχή μπορεί να σε κάνει να αναρωτιέσαι για το ποιόν του (σχήματος) αλλά αμέσως σε ωθεί σε έναν ανελέητο και χωρίς τέλος στροβιλισμό προς το κέντρο του. Το book με τους στοίχους ακολουθεί την ίδια λογική ενώ θα πρέπει να αναφερθεί, ότι τα παιδιά ευχαριστούν σε αυτό όλους όσοι έχουν κατά καιρούς αναφερθεί στην μουσική τους προσπάθεια. Αφού ανοίξαμε και εξερευνήσαμε το περιτύλιγμα ας πάμε και στο κυρίως πιάτο. Την μουσική. Η έναρξη του άλμπουμ (Small things) πλέει σε ήρεμα και γαλήνια νερά αλλά σύντομα δίνει την θέση της στο (αρμονικά δεμένο μαζί της) Angel που θυμίζει έντονα τις ποπ καταβολές των Bsides. Η πρώτη έκπληξη έρχεται με το Rekill που αποτελεί το alter ego του Kill που τόσο έχει ακουστεί (έχει συμπεριληφθεί και την συλλογή του Δημήτρη Παπασπυρόπουλου Turning Point). Μια (νέα) εκτέλεση του κομματιού με καθαρά κιθαριστική διάθεση και απογυμνωμένη από beats και ηλεκτρο-παράγωγα άψυχων μηχανημάτων που συνόδευαν και έκαναν to κομμάτι δύσκολο για live.

Κάπου εκεί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα με το Rain να μας θυμίζει εποχές που κανείς δεν είχε πρόβλημα να βραχεί και να πλύνει εκέι σκέψεις και πάθη.


Ακολουθεί η δεύτερη μικρή έκπληξη, το Like a dog που μιλά για ερωτική εκδίκηση υπό την ηχητική σημαία του βρετανικού new wave των 80s. Οι "παλιοί" θα κολήσουν μαζί του.


Και να μαστε στο Queen που γνωρίσαμε τόσο από το ομότιτλο 7'' όσο και μέσα από τις μουσικές επιλογές πολλών ραδιοφωνικών παραγωγών αλλά και μουσικών εντύπων όπως το Muzine. Μια εκτέλεση πολύ κοντά σε εκείνη του demo Morning After λίγο ρετουσαρισμένη αλλά να παραμένει γλυκόπικρη. Στο I cry ξεχωρίζουν τα σκοτεινά φωνητικά δημιουργώντας μια περίεργη ατμόσφαιρα που έρχεται να αλλάξει το δυναμικό και πολύ κιθαριστικό Fading away που θα αρέσει στους λάτρεις της καθαρής ποπ.

Και καθώς το άλμπουμ πλησιάζει προς το τέλος του έρχεται το Forest σε ενορχήστρωση διαφορετική και σίγουρα πιο μεστή από αυτή που υπάρχει στο bside του 7'' Queen. Ένα κομμάτι που δείχνει φτιαγμένο για τις καλές ημέρες ραδιοφώνου με διαφορετικού ύφους στοίχους από όλα τα υπόλοιπα του άλμπουμ.


Το άλμπουμ ολοκληρώνεται με το Snail που για κάποια ακαθόριστο προς το παρόν λόγο ακούγεται πολύ εδώ στο γιουσουρούμ.

Και επειδή εδώ δεν βάζουμε αστεράκια και βαθμούς να κλείσουμε λέγοντας για το Story without end: έχει προσεγμένη παραγωγή, τα φωνητικά όπως και τα όργανα δείχνουν να βρίσκουν σιγά σιγά την θέση τους στο πολυεπιπεδικό μουσικό κόσμο των B-Sides. Πρώτο δείγμα λοιπόν θετικό. Αναμένουμε το δεύτερο, στο οποίο θα επιθυμούσαμε περισσότερες "εκπλήξεις".

8 σχόλια:

defined είπε...

Τι κομματάρα το forest αλλά το like a dog είναι αλλού! Και μόνο για αυτά τα δύο σε ψήνει να το πάρεις...

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά μου ακούγεται.Ας ελπίσουμε ότι η διανομή θα ειναι οκ και οτι θα μπορουμε να το βρουμε ευκολα.

Giousurum είπε...

@defined
συμφωνουμε...αντε και συντομα στα δισκοπωλεια..αξιζει να επιβραβευουμε τετοιες προσπαθειες.

@Ανωνυμος
η διανομη πρεπει (εφοσον ανελαβαν η klik και η inner ear) να παει καλα..

καλο βραδυ!!!

VKP είπε...

πραγματικά, το γκρουπ ακούγεται καλύτερα. Ωραία παραγωγή, βελτιωμένα φωνητικά και μερικές πολύ καλές μελωδίες.

Giousurum είπε...

@VKP
αυτό ειναι και ένα από τα βασικά θέματα όταν ασχολείσαι με κάτι. Μα μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι τόσο μέσα από την ατομική όσο και από την ομοαδική εξάσκηση!!!
Καλή συνέχεια στους συμπολίτες σου!!

BilloukosGR είπε...

Μήπως υπάρχει η tracklist από το cd...? Δεν μπορώ να την βρω πουθενά...

Giousurum είπε...

@BilloukosGR είπε...
καλησέρα και καλωσήρθες στα μέρη μας.
Η σειρά είναι όπως ακριβώς αυτή με την οποία παρουσιάσουμε τα κομμάτια εδώ παραπάνω.
Δηλαδή:

Small things
Angel
Rekill
Rain
Like a dog
Queen
I cry
Fading away
Forest
Snail

\Καλό βράδυ

BilloukosGR είπε...

Thank you very much... καλώς σας βρήκα! :)