Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Giusurum presents: Spinalonga Records - Το χρόνικο του νησιού των λεπρών!!!

Κατα καιρούς έχουμε φιλοξενήσει και γκρουπ, μουσικούς, σκηνοθέτες και άλλες φυλές της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας. Τι όμως έλειπε?? Μα φυσικά οι δισκογραφικές του χώρου!! Εκείνοι οι άνθρωποι που βοηθάν το μουσικό απότελεσμα να φτάσει σε εμάς!! Έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε το "βήμα" του γιουσουρούμ και σε ανθρώπους του χώρου αυτού ,ώστε να μας αυτο-παρουσιαστοπυν, να πούν και αυτοί τι τελικά τρέχει και τις απόψεις τους για τα τεκτενόμενα!! Η αρχή γίνεται με την κολεκτίβα της Spinalonga Records. Ο λόγος λοιπόν στα παιδιά της Spinalonga!!!
---------------------------------------
Η μη-κερδοσκοπική Spinalonga Records ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2005 σαν μια πρωτοβουλία από μέλη από τα γκρουπ για την προώθηση της αγγλόφωνης 'rock' σκηνής. Εκείνη την χρονική στιγμή, η αγγλόφωνη σκηνή είχε μεγάλη έλλειψη προβολής και μέσων, και η δημιουργία μιας τέτοιας κίνησης ήταν απαραίτητη. Αρχικά με βάση τρεις συλλογές, μέχρι το 2007, καταγράψαμε πάνω από 40 σχήματα, συνδέοντας την σκηνή του ’90 (Echo Tattoo, Sigmatropic, the Earthbound, Nighstalker, Deus ex Machina κ.α.) με τις νέες μπάντες (Misuse, the Callas, 2L8, Sleepin Pillow, Modrec, Sugah Galore, Absent Mindead, Expert Medicine κτλ...).

Παράλληλα με τις κυκλοφορίες, υπήρξε μια συνεχής παρουσία μέσω ζωντανών εκδηλώσεων. Στήθηκε ένας πυρήνας συγκροτημάτων (the Dive, Liquidust, Cube, Planet of Zeus, Bliss, Semen of the Sun, Yellow Devil Sauce κτλ) που ανέδειξε την heavy rock διάσταση της σκηνής, αλλά οι δραστηριότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκτεινόντουσαν σε πολλά μουσικά ιδιώματα και ηχοχρώματα (σχήματα με εντελώς απόμακρες προσεγγίσεις στην μουσική τους : π.χ. Spyweirdos, Universe 217, Funk Collectiv, Mary and the Boy κ.α.). Επιστέγασμα των πρωτοβουλιών αυτών, η συναυλία των Τούρκων Gevende {οι οποίο ξαναέρχονται στην Ελλάδα φέτος στο Φεστιβάλ της Βλάστης (http://www.oikotopia.gr/EarthFestival-gr.htm)} και η πρώτη, στην Ελλάδα, εμφάνιση του πρώην ντράμερ των ιστορικών Kyuss, Brant Bjork.

Από το 2008 και μετά η κολεκτίβα κυκλοφόρησε αρκετούς δίσκους : Semen of the Sun, Misuse, Modrec, Sugah Galore, Biri Biri, Duke Abduction, Yellow Devil Sauce και Three Way Plane, ενσωματώνοντας νέα γκρουπ στο δίκτυο της.

Παράλληλα, κυκλοφόρησε μια διαδικτυακή συλλογή χωρίς αντίτιμο, το 2010, μέσω της ιστοσελίδας της www.spinalonga.net με αρκετές νέες ηχογραφήσεις από σχήματα που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορούσαν δίσκους (όχι κατ' ανάγκη από την Spinalonga Records) όπως : Afformance, Bazooka, Acid Baby Jesus, the Dive, Ludmila, Cinecod, Fingers Crossed κτλ...Aκόμα κάποιες κυκλοφορίες παρέχονται πλέον χωρίς αντίτιμο σε ηλεκτρονική μορφή από τον ίδιο ιστότοπο.
Με στόχευση την δημιουργίας σκηνής, σε όλα τα επίπεδα, η Spinalonga Records προσπαθεί να φέρνει τα συγκροτήματα (αλλά και τις φιλικά προσκείμενες δισκογραφικές) σε επικοινωνία, να παρέχει πληροφόρηση για αυτά αλλά και να τα προωθεί με δραστηριότητες. H Spinalonga, ως κολεκτίβα, είναι ανοιχτή στην συμμετοχή συγκροτημάτων ή μονάδων για να δημιουργούνται projects με στόχο την ανάδειξη της σκηνής, κάτι που συνεπάγεται ότι προσπαθεί οι εκδηλώσεις της να είναι, αν όχι πάντα χωρίς αντίτιμο, πολύ προσιτές.

Δραστηριότητα δοσμένη για μηχανικούς.
Η πλήρης λίστα κυκλοφοριών της Spinalonga Records

V.A. - In the Junkyard vol.1 (2005)*
V.A. - In the Junkyard vol.2 (2005)*
V.A. - In the Junkyard vol.3 (2007) - [double cd]
Semen of the Sun - Radio Adult (2007)*
Misuse - Misuse (2008)
Modrec - Art Naive (2008)
Sugah Galore - Spacecakes (2009)
Biri Biri - Biri Biri (2009)
Duke Abduction - the curious world of (2010)
V.A. - This is Indie Groovy Heavy (2010)* [online release]
Yellow Devil Sauce - Early Dinner at Dr. Chakravarti's (2010)
Three Way Plane - Give us something new to shout (2010)

* οι κυκλοφοριες με αστερίσκο διατήθενται προς download χωρίς αντίτιμο από τον ιστότοπο www.spinalonga.net

Είναι επίκαιρη η αυτοοργάνωση?
Η σκηνή σήμερα
Πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημα της Spinalonga Records, το τοπίο στο αγγλόφωνο rock έχει αλλάξει αρκετά. Πλέον, νέα ιδιώματα, για την ελληνική μουσική βιομηχανία, εμφανίζονται και καταλαμβάνουν το χώρο που κάποτε άνηκε στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Αυτή η τάση περιγράφεται από την 'άνοδο του αγγλόφωνου στίχου' και το τραγικό 'η μόδα του αγγλικού στίχου'. Το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον πολλοί καλλιτέχνες ανήκουν σε ανεξάρτητες δισκογραφικές οι οποίες κυκλοφορούν καλλιτέχνες με μουσικά κριτήρια και όχι μόνο οικονομικά, κάτι που μας αρέσει.

Παρακάμπτοντας το θέμα του 'hype' που απασχόλησε την 'indie' κοινότητα (το οποίο είναι μια μεγάλη συζήτηση) εμάς μας αρέσει αυτή η εξέλιξη στα μουσικά δρώμενα του τόπου. Παρ' όλα αυτά, ο ραδιοφωνικός ήχος είναι συγκεκριμένος και εν πολλοίς ο μόνος πραγματικά εμπορεύσιμος, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά. Δεν είμαστε πιστοί του underground, με την έννοια ότι δεν αντιπαθούμε κάθε συγκρότημα που μπορεί να έχει έναν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μουσικό γίγνεσθαι. Είμαστε, όμως, ταγμένοι να εμπλεκόμαστε με μουσική που έχει μια συνέπεια και μία αυθεντικότητα .Πολλές φορές δε, αρκετά σχήματα έχουν μια φιλοσοφία DIY που μας δίνουν το περιθώριο να συνεχίζουμε αυτοοργανωμένα. Γιατί καλώς ή κακώς πολλές από τις μουσικές που μας αρέσουν είναι φύσει underground ή τέλος πάντων από ανεξάρτητες δισκογραφικές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον ο αριθμός των κυκλοφοριών ανά έτος για την αγγλόφωνη σκηνή είναι ο μεγαλύτερος που υπήρξε πότε στην Ελλάδα, μια πραγματικά εξαιρετική περίοδος!

Τι μέλλει γενέσθαι
Τα έπομενα βήματα της κολλεκτίβας
Ήδη για την νέα χρονιά υπάρχουν κάποιες δρομολογημένες κυκλοφορίες : ο πρώτος εκπληκτικός δίσκος των the Dive, που πιστεύουμε ότι θα κάνει αίσθηση, μια διπλή συλλογή που καταγράφει το sludge, post-metal, doom, heavy rock τοπίο με σχήματα όπως : Sun of Nothing, National Pornographik, Bad Trip, Universe 217 κτλ, το ντεμπούτο των Cube και των Ludmila κ.α. Φυσικά, θα υπάρχει και παρουσία στα συναυλιακά δρώμενα της χώρας, αφού ήδη υπάρχουν οι προοπτικές για διοργάνωση εκδηλώσεων σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός δυναμικού ιστότοπου που θα γίνει οργανικός φορέα πληροφορίας από και για την σκηνή.
{ Επείδη οι τεχνικές απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι μεγάλες κα δενι τις πληρούμε ακόμα, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος με επαρκείς ικανότητες web-programming ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο project ας επικοινωνήσει μαζί μας στο caponpower [at] gmail [τελεία] com ή στο spinalongaz [at] gmail [τελεία] com!}

Εν κατακλείδι
Η Spinalonga Records είναι μια αυτοοργανωμένη μη-κερδοσκοπική κολεκτίβα που παίρνει ζωή από την συμμετοχή ατόμων που πονάνε και γουστάρουν την αγγλόφωνη σκηνή στην Ελλάδα. Μετά από πέντε έτη και αρκετές δραστηριότητες, έχει ανάγκη από νέο αίμα για να διευρύνει και να βελτιώσει τις δραστηριότητές της σε θέματα οργάνωσης συναυλιών, δημιουργία συλλογών, επικοινωνίας, γραφιστικής και τεχνικής υποστήριξης. Ελάτε στην μπέσα μας!

www.spinalonga.net
www.myspace.com/spinalongarecords

Για τους χρήστες facebook : γίνετε μέλη του Spinalonga Group και ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες μας : http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=5554917903

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή δουλειά αφεντικό :)

Ra Ma είπε...

Μακάρι να ήμουν ...αιμοδότης!
Καλημέρα!

Giousurum είπε...

@silentcrossing
Τέτοιες προσπάθειες θέλουν στήριξη και προβολή!!
Καλό σου απόγευμα!!!


@Radio Marconi
Καλησπέρα ραδιοπειρατά!!
Προτείνουμε να ακούσεις και την συλλογή που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά της Spinalonga!!

Θειος είπε...

Εγώ πάλι γουστάρω που με κάθε post καταφέρνετε και μας εκπλήσετε ευχάριστα.
Και μας μορφώνετε κιόλας.
Θερμά συγχαρητήρια.

Giousurum είπε...

@Θειος
καλως τον Θείο!!!
Πάντα ευπρόσδεκτος εδώ!!!
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

Καλό μας καλοκαίρι!!