Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Οι StrangeZero στην indie σκηνή του γιουσουρούμ

Stelios και ο Io-V. Δύο φίλοι που γνωρίστηκαν το 1984 (όχι του Όργουελ αλλά το κανονικό!!!).και μερικά χρόνια αργότερα –1990- με την βοήθεια μιας Amiga 500 και αγκαλιά με ένα sampler άρχισαν να δημιουργούν τους πρώτους τους κοινούς ήχους!!! Κυνηγούσαν τους ήχους της βροχής με ένα παλιό κασσετοφωνάκι Philips και κάπως έτσι δημιούργησαν ένα ατμοσφαιρικό breakbeat acid 303 μουσικό σχήμα που στην αρχή μας συστήθηκε ως Pyromaniacs, αργότερα ως Effector κ.α Τα χρόνια πέρασαν, ο Io-V έφυγε για το Βελιγράδι για σπουδές και ο Stelios άρχισε να δουλεύει ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Κάπως έτσι φτάσαμε στο 1998!! Οι δυο παλιοί φίλοι ξανασυναντιούνται και δημιουργούν τους StrangeZero. Μια εναλλακτική ηλεκτρονική ιδέα χωρισμένη σε 2 άτομα, που μοιράζουν νοσταλγικούς ήχους από το παρελθόν της electronica παράλληλα με δυνατά beats & synths που ταξίδεψαν από το μέλλον. Όπως και ίδιοι λένε «..το “StrangeZero” ουσιαστικά βγήκε ώστε να δώσει ένα νόημα σε όλες τις «μειονότητες» που συχνά αποκαλούμε «μηδέν» και να εξηγήσει ότι ένα μηδενικό κρύβει τα πάντα όταν είναι περίεργο… έχει ταυτότητα και είναι η αρχή όλων...». Κάπως έτσι περιγράφουν οι SZ την ιστορία τους.

Εμείς μπορεί να μην είμαστε «υπέρμαχοι» της ηλεκτρονικής πλευράς της μουσικής αλλά οι ήχοι, αυτοί οι παράξενοι ήχοι που μας έρχονται από το μηδέν και ψάχνουν τον τρόπο να γυρίσουν και πάλι εκεί (όπως άλλωστε κατά πολλούς όλα τα πράγματα) δεν μας άφησαν ασυγκίνητους και αρχίσαμε να ψάχνουμε την «παράξενη» ιστορία των SZ. Και τι ανακαλύψαμε?? Πρώτον ότι όλες τους οι κυκλοφορίες (πλην του Creators Of Living Nature που είναι ακυκλοφόρητο στην Ελλάδα και υπάρχει μόνο σε βινύλιο στο εξωτερικό) είναι ψηφιακές. Και αυτό με την έννοια ότι κυκλοφορούν κάτω από creative commons licence (δικαιώματα internet), δηλαδή μπορείτε να την ακούσετε (online streaming) ή και να την κατεβάσετε δωρεάν (όλη τους η δισκογραφία τους βρίσκεται εδώ-www.jamendo.com/en/artist/strangezero)!!! Δεύτερον ότι η μουσική τους έχει ιδιαίτερη απήχηση στο εξωτερικό έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 20.000 κατεβάσματα (unique downloads) και τα κομμάτια τους έχουν ακουστεί πάνω από 150.000 φορές (listens). Πράγματι εντυπωσιακά νούμερα για ένα γκρουπ από ην χώρα μας ακόμη και στην ολοκληρωτική επικράτηση της εποχής του internet toy facebook και του myspace. Τρίτον αλλά όχι έσχατο, τα live τους χαρακτηρίζονται από φουτουριστικά visuals και σουρεάλ animation, έχοντας στο ενεργητικό τους ταξίδια σε Gagarin, Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής, Bios, Μικρό Μουσικό Θέατρο κτλ. Οι φίλοι της ηλεκτρονικής μουσικής θα συμφωνείτε ότι οι ζωντανές εμφανίσεις των συγκροτημάτων του είδους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα!!

Εμάς μας τράβηξε στην αρχή ένα όχι και τόσο χαρακτηριστικό τους κομμάτι. Το “the first bartender” το οποίο οι SZ μας έκαναν την τιμή και το μοιράστηκαν μαζί μας μέσο της συλλογής (The indie side of music) που είχαμε ετοιμάσει για όλους εσάς πριν από περίπου ένα χρόνο. Ας το θυμηθούμε λοιπόν.
StrangeZero - the first bartender


Πρίν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησαν το 5ο κατά σειρά ψηφιακό άλμπουμ τους, το Newborn Butterflies και το οποίο μπορείτε φυσικά να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν από (http://www.jamendo.com/en/album/62524) Προς το παρόν ας ακούσουμε ένα δείγμα του (σύντομα θα το ακούσετε ολόκληρο από τα μέρη μας)
StrangeZero - mature audience

Επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα τους (εδώ-www.strangezero.gr) ή τη σελίδα στο mysapce και αφήστε τους να σας ταξιδέψουν στην χώρα του ποτέ και στα μέρη που δημιουργούνται οι πεταλούδες..

Official Lp’s / Ep’s
2000: Creators Of Living Nature (ακυκλοφόρητο στην Ελλάδα. Υπάρχει μόνο σε βινύλιο στο εξωτερικό)
2003: Blue Trees, 7 Miles (Digital LP)
2006: Happens In A City (Digital LP)
2007: Delusional Disorder (Digital LP)
2008: Walking Into Zero (Digital EP)
2008: The NeverLands (Digital LP)
2010: Newborn Butterflies (Digital LP)


CD Compilations
2007: City Campers (The Sound Of Everything)
2007: Silent Wonder (Sony BMG)
2007: AudioBookIII (Postwave.gr)
2009: The indie side of music (giusurum..blogspot.com)


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

to video einai teleio entometaksi

Unknown είπε...

Μπραβο σας, παρα πολυ καλη δουλεια.

Giousurum είπε...

@Ανώνυμος
kalosorises sta meri mas!!!
Psaxe kai ta ypoloipa videos kai tha deis oti exeis apolyto dikio gia tin douleia ton paidion!!!

@Pantelis
ta bravo axizoun kai prepoun stous StrangeZero kai se olous osoi grafoun oraia mousiki gia na akoume emeis oi ypoloipoi!!!