Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996)

"...Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς τους durftiger είναι ακριβώς αυτή: ότι η μοίρα μας παρ' όλ' αυτά βρίσκεται στα χέρια μας.."


Με αυτά τα λόγια έκλεισε ο Οδυσσέας Ελύτης το λόγο του κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας από την Σουηδική Ακαδημία στις 18 Οκτωβρίου 1979 "για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία" σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης. Χτές συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από τον θανατό του.

Ολόκληρο το λόγο μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ (http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_7_17/10/2007_208369)

2 σχόλια:

VKP είπε...

το διάβασα

και κάθησα μπροστά από τον ηλιο
ακούγοντας μουσική,
ο ήλιος να πέφτει πάνω και πίσω μου
να κιτρινίζει και κοκκινίζει την ακαταστασία του δωματίου,
η μουσικούλα να λαμπυρίζει στην ατμόσφαιρα σα να τη βλέπεις σχεδόν,
ένας πίνακας ζωγραφικής και ο ήλιος να τον γεμίζει,
έβγαλα τη μηχανή να αποθανατίσω την επαναλαμβανόμενη, αυτούσια και διάχυτη ομορφιά του ηλιοβασιλέματος, του φωτός, του θεού ήλιο.
Σε ευχαριστώ για την έμπνευση Οδυσσέα! Ευχαριστώ και σένα Giusurum!

Giousurum είπε...

@VKP
Η ποιηση ειναι "περιεργο" πράγμα. Οι ποιητές περισσότερο. Ο Ελυτης όμως ενέπνευσε (και συνεχίζει) πολλούς ανθρώπους απο διάφορους τομείς (ας θυμηθούμε μερικά απο τα ποιηματά του που μελωποιήθηκαν και τραγοπυδιούνται ακόμη)!! |Αξιος Εστι!!!

καλό σου βράδυ φίλε VKP.