Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Οι Infidelity στην indie σκηνή του γιουσουρούμ!!!

Λοιπόν, θυμάστε στο σχολείο όταν βρίσκαμε μια άγνωστη λέξη και ανατρέχαμε στο λεξικό ώστε να βρούμε την έννοια του λήμματος?? Κάτι παρόμοιο κάναμε και στο φροντιστήριο των αγγλικών. Ε, για να δούμε τι γράφουν τα λεξικά για την λέξη infidelity.

In-fi-del-i-ty/infədeləti/ ουσ πληθ.–ties [C;U] 1 ( το παράδειγμα ή πράξη της) απιστίας ή το να είναι κανείς άπιστος, π.χ. στον/στην στην σύντροφό του/της. 2 (για κάτι που αντιγράφεται ή εξιστορείται ) μη αληθοφανές˙ μη πιστό (σε ήχο, εικόνα, γεγονότα, χρώμα, κ.τ.λ.) στο πρωτότυπο. 3 Ελληνικό συγκρότημα που εδρεύει στη Βόρεια Ελλάδα (Κιλκίς).

Χμμμ... Μην κρυφοκοιτάτε την πρώτη ερμηνεία. Εμάς εδώ στο γιουσουρούμ θα μας απασχολήσει η ερμηνεία νο3. Ε, τι νομίζατε?? Θα κάναμε μαθήματα Αγγλικών ή ηθικής?? Εδώ με μουσικούλα ασχολούμαστε (ανάμεσα στα πολλά)!! Έχουμε και λέμε λοιπόν. Οι Infidelity (για όσους δεν τους ξέρετε) είναι ένα πενταμελές συγκρότημα –με έδρα το Kill Kiss όπως το αποκαλούν- που μας συστήθηκε το 2003 με την κυκλοφορία του demo ‘Miles Behind’. Μήπως τελικά εκεί γύρω έχει αρχίσει και δημιουργείται κάτι (μην ξεχνάτε και τους 2L8 απο Σέρρες) ?? Για να καταλάβετε το μουσικό τους ποιόν δεν έχετε παρά να πάρετε ένα μουσικό μπολ και να ρίξετε (ναι, σήμερα θα δώσουμε και μια συνταγή): μια δόση από indie, μια από alternative, ολίγον τι post new wave και αρκετό art rock!! Και αν ακόμη δεν καταλάβατε το που κινούνται μουσικά οι σημεριινοί μας καλεσμένοι ή αν είστε από αυτούς που δεν τους αρέσουν οι ταμπέλες στην μουσική και σε άλλες μορφές τέχνης τότε αναζητήστε στην δισκοθήκη σας ή σπεύσατε στο πλησιέστερο δισκοπωλεία και προμηθευτείτε για αρχή το πρώτο τους άλμπουμ ‘Viewer From A Black Star’ (Run Devil Run, 2005), το οποίο έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τον ελληνικό και ξένο τύπο και ανέβηκε στα charts αρκετών ραδιοφωνικών σταθμών. Φυσικά μην φύγετε από το δισκάδικο ή μην κλείσετε το Cd player σας αν δεν βάλετε και ακούσετε το (δεύτερο και) ολοκαίνουριο album τους, με τίτλο ‘In The City’.

Το album ηχογραφήθηκε ζωντανά σε διάστημα τριών ημερών στα RunDevilRun Studios με παραγωγό τον Νικόδημο Τ., θέλοντας έτσι να αποτυπωθεί η δυναμική live πλευρά των συνθέσεων και των ζωντανών εμφανίσεων των Infidelity, χωρίς overdubs ή άλλες ηχοληπτικές παρεμβάσεις! Το ‘In The City’ δεν σου αφήνει την παραμικρή αμφιβολία από τα πρώτα του κομμάτια: εδώ έχουμε να κάνουμε με καθάριο ροκ με έντονο το άρωμα της new wave εποχής που όλοι μας έχουμε αγαπήσει, που δένει αρμονικά με τους πειραματισμούς των Infidelity δημιουργώντας το προσωπικό τους μουσικό στίγμα. Το Underestimate me που ανοίγει το άλμπουμ τοποθετεί εξαρχής την -εσωτερική και όχι μόνο- ένταση σε υψηλά επίπεδα και το ομότιτλο (in the city) που συνεχίζει να σου ουρλιάζει για ώρες:
don’t waste all your time on desperate replies
don’t waste all your crimes on desperate replies.

Μια από τις εκπλήξεις του άλμπουμ είναι σίγουρα το ακορντεόν της Σοφίας στο Conflict που δίνει φρέσκια πνοή στους ήχους της Βαλκανικής και μας υπενθυμίζει το που βρισκόμαστε. Τότε, και καθώς επανέρχεται η κιθάρα και η ένταση, είναι που αντιλαμβάνεσαι (?) ποιους μπορείς να εμπιστευτείς και ποιους όχι (The Man You Can’t Trust). Το Modern Life 124 έχοντας ως σύμμαχο και το υπέροχο βίντεο που οι Infidelity δημιούργησαν, είναι με το don’t talk to me δύο από τα πιο ραδιοφωνικά κομμάτια του δίσκου.

Και αν ο έρωτας δείχνει να κρατά την μπαγκέτα υπό τις οδηγίες της οποίες οι Infidelity παίζουν μουσική, στο Estrangement δίνει (οικειοθελώς ή μη) την θέση του σαν φυσική (δυστυχώς) κατάληξη του έρωτα με μια μελωδία που δεν σε αφήνει να ξεκολλήσεις από αναμνήσεις γλυκές μα και πικρές σαν δόσεις υποκατάστατου και σαν το ίδιο τον έρωτα. Τελικά που πάνε οι παλιές μας αγάπες?? Στο Fall Back (από τα αγαπημένα του άλμπουμ) ξεχνάμε για λίγο τους έρωτες και τα γιασεμιά, κοιτάζουμε δίπλα και πίσω μας, προσπαθώντας να βρούμε απαντήσεις σε ερωτήματα ετών και ίσως αιώνια. Η μουσική είναι εδώ και πάντα όχι μόνο ως μέσο διασκέδασης αλλά κυρίως (όπως όλες οι μορφές τέχνης) ως μέσο διαπαιδαγώγησης, προβληματισμού και απεικόνισης της όποιας χρονικής πραγματικότητας στην οποία της έλαχε να γεννηθεί.

Λίγο πριν το φινάλε του άλμπουμ το Never Saw It Coming προσπαθεί να μας ξαναβάλει στο κλίμα του In the City με δυνατές και γρήγορες κιθάρες και μετά έρχεται το κλείσιμο. Ένα κλείσιμο (Silence) που μας υπενθυμίζει την σιωπηλή ζωή που ζούμε και τις προσπάθειες των περισσότέρων εξ’ ημών να μην κάνουμε κάτι και ενοχλήσουμε κάποιους. Το κομμάτι σίγουρα το έχετε ακούσει σε ραδιόφωνα και αν νομίζατε ότι μας έρχεται από τα ξένα ήρθε η ώρα της αποκατάστασης της αλήθειας.
we screw in silence, live in silence,love in silence,hate in silence


Οι ζωντανές εμφανίσεις αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά τους σημεία. Έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες συναυλίες σε διάφορες πόλεις για την προώθηση των κομματιών τους, και έχοντας μοιραστεί την σκηνή με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής και όχι μόνο (Levellers,Puressence, Closer, Bokomolech, Κόρε Ύδρο, 2L8 κ.α) οι Infidelity έχουν αποκτήσει μια απίστευτη οικειότητα με την σκηνή και το κοινό. Τέλος θα πρέπει να αναφερθούμε και στο Βραβείο Κοινού που κέρδισαν για τη μουσική επένδυση στην ταινία του Γιάννη Τσιτσίμη ‘Από την κόλαση με αγάπη’ στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και video του Μύλου (1999, Θεσσαλονίκη).

Links:
Επίσημη Ιστοσελίδα: www.infidelity.gr
Ιστοσελίδα Myspace: www.myspace.com/infidelitymusic

4 σχόλια:

κοκκινη κισσα είπε...

Τους ακουσα για πρώτη φορά εδώ.
Πολύ καλό συγκρότημα και οπως πάντα αρτια η παρουσίαση.Μου άρεσε η μουσική τους

Νάσαι καλά ..θερμές ευχές καλό Πάσχα!!!

Giousurum είπε...

@ κοκκινη κισσα
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου.
Χρόνια σου πολλά και ελίζουμε να πέρασες όμορφα τις ημέρες αυτες!!!

VKP είπε...

δεν το διάβασα ακόμα γιατί είμαι αποσυντονισμένος λόγω διακοπών. Ήθελα να πω μόνο ότι μου αρέσουν πολύ οι Infidelity. Καλή συνέχεια διακοπών και χρόνια πολλά!

Giousurum είπε...

@VKP
σε καταλααβαίνουμε...Γέτοιες ημέρες είναι λίγο περίεργες απο όλες τις απόψεις..Χρόνια Πολλά και σε εσένα!!