Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Συζήτηση με τους Matinee....

Αφού οι Matinee ανέβηκαν στην indie σκηνή μας κάναμε ,όπως συνήθως συμβαίνει, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους για την ελληνική indie μουσική σκηνή και όχι μόνο. Διαβάστε λοιπόν τι μας είπαν τα παιδιά και εδώ είμαστε για σχόλια και ότι άλλο θέλετε.



Giusurum: Matinee…. Πολύ Γαλλικό ακούγεται.... Πως προέκυψε;
Στις πρώτες συζητήσεις που κάναμε για το τι θέλαμε να κάνουμε στα πλαίσια των Matinee, είχαμε συζητήσει και το να χρησιμοποιήσουμε ένα είδος performance,οχι κάτι συγκεκριμένο, αλλά να είναι πιο οπτικοακουστικό το θέμα μας. Την λέξη την είχαμε ακούσει απο το κομμάτι των Franz Ferdinand και μας είχε φανεί πολύ ενδιαφέρουσα,ως νόημα (είναι η απογευματινή παράσταση που έχει πιο φτηνό εισητήριο), οπότε την χρησιμοποιήσαμε.

Giusurum: Όταν σας πρωτο-ανακαλύψαμε στο myspace, το status σας ήταν Ιωάννινα – Πάτρα. Τώρα που βρισκόσαστε;
Η βάση μας αρχικά ήταν τα Ιωάννινα, οπου και γνωριστήκαμε. Στην πάτρα γίνονται οι ηχογραφήσεις οπου έχουμε κατα κάποιο τρόπο ένα wannabe home studio.(Παναγιώτης) Τώρα είναι κάπως διαφορετικά με τον Γιάννη να βρίσκεται στο Λονδίνο και εμένα να βρίσκομαι στα Ιωάννινα μέχρι να τελειώσω και να βρεθώ και γώ στο Λονδίνο (λέμε τώρα).

Giusurum:
Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα να εξελίσσεται κάτω από αυτές τις συνθήκες και τις αποστάσεις;
Όπως είπαμε οι ηχογραφήσεις γίνονται στην πάτρα, εκει συναντιόμαστε ουσιαστικά για να γράψουμε. Και συνήθως όταν είμαστε εκεί, έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο που θέλουμε να κάνουμε.
Συνήθως δουλέυουμε 1 το πολύ 2 τραγούδια τη φορά, γι'αυτό και δεν έχουμε και πολύ υλικό εντελώς έτοιμο να δείξουμε.

Giusurum: Στην σελίδα σας στο myspace υπάρχουν δυο τραγούδια σας. Το bside και το I'de the first one. Αυτό είναι το «ρεπερτόριό σας» ή υπάρχουν και άλλα που απλώς δεν είναι στην σελίδα;
Παναγιώτης-
Προφανώς και υπάρχουν και άλλα απλα είμαστε σε μια φάση που δεν θέλουμε να βγάζουμε πρόχειρο υλικό οπότε και δουλέυουμε τα ίδια πολλές φορες, αλλα σαν ιδέες υπάρχει πολύ υλικό. Για παράδειγμα η πρώτη ηχογράφηση του i'd be the first one είχε γίνει με ένα μικρόφωνο των 1.5 euro, χωρίς monitor και ακουστικά, οπότε βάση αυτού το ξαναδουλέψαμε στη Πάτρα (οπού υπήρχε πιο σοβαρός εξοπλισμός και αύθονο κονιάκ) και βγήκε αυτο που ακούσατε.
Γιάννης- Κατα τον ίδιο τρόπο υπάρχουν ηχογραφημένα και άλλα κομμάτια ή έστω μέρη κομματιών τα οποία θα δουλευτούν εν καιρώ και θα τα βγάλουμε προς τα έξω. Και προς αρκετά διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις, που προσπαθούμε να φέρουμε στο ύφος μας.

Giusurum: Είχαμε προσέξει ότι η σελίδα σας παρέμεινε ανενεργή για αρκετό καιρό (ίσως και μήνες). Γιατί; Έχει να κάνει με την αλλαγή του status;
Παναγιώτης: Γενικά υπήρξαν πολλές αλλαγές τον τελευταίο χρόνο. Ο Γιάννης μετακόμισε αθήνα (πριν ξαναμετακομισει Λονδινο) και γενικά υπήρχε μια άστατη καθημερινότητα και απο τους δυό μας. Όλο αυτό επιβράδυνε τις διαδικασίες αλλα ελπίζουμαι να διορθωθεί στο μέλλον. Δεν βιαζόμαστε για τίποτα.
Γιάννης: Η αλήθεια είναι οτι όλο τον καιρό που δεν δουλέυουμε κάτι μαζί, οι ιδέες που έχουμε δεν πάνε χαμένες. Έρχεται πάντα η ώρα που μπαίνουν σε εφαρμογή, όσο και αν αργεί μερικές φορές.
Παναγιώτης: Δεν βοηθάνε και οι συγκυρίες πάντως. Την τελευταία φορά που προσπαθήσαμε να ηχογραφήσουμε κάψαμε το laptop το οποίο ήπιε ενα ποτήρι τσαί :p καταλαβαίνετε πόσο πίσω μας πήγε αυτό.Ακόμα δεν έχουμε ανακτήσει πλήρως το υλικό που χάσαμε.

Giusurum: Που πιστεύεται ότι οφείλεται η «μανία» του κατεβάσματος μουσικής (mp3, flac, κλπ); Έχει επηρεαστεί (θετικά ή αρνητικά) η Ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή από το φαινόμενο αυτό;
Γ:
Καταρχήν αυτή η "μανία" πιστεύω οτι υπάρχει μόνο σε ορισμένα άτομα. Δεν είναι μανιώδεις μουσικόφιλοι όλοι όσοι κατεβάζουν μουσική.Το σημαντικό είναι να μην υποτιμάς την αξία της μουσικής λόγω της ποσότητας στην οποία έχεις πρόσβαση. Τώρα για την ελληνική σκηνή δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Η αλήθεια είναι οτι για παράδειγμα τα torrent με ελληνική μουσική ΓΕΝΙΚΑ σπανίζουν. Ότι μπορείς να βρείς απο ανεξάρτητη σκηνή είναι σκόρπιο σε μπλογκς.Και αυτό για μένα είναι καλό, γιατί στα μπλόγκ τριγυρνάνε κυρίως άνθρωποι που ενδιαφέρονται.
Π: Νομίζω οτι το internet πλεόν μας έβαλε στη διαδικασία να θεωρούμε δεδομένη τη μουσική και αυτό πιστεύω δεν είναι καλό. Δεν υπάρχει πια σωστή κρίση μαζί με την καλή μουσική που ανέδειξε, έφερε και πολλά σκουπίδια. Τώρα για την Ελληνική ανεξάρτητη σκήνη (τουλάχιστον για τους καλλιτέχνες της) μπορώ να πώ οτι είναι καλό γιατι πλέον γλυτώνεις όλη την αργή διαδικασία του demo-συμβόλαιο-διανομή που κάτι να πάει στραβά έχει λήξει η ιστορία.
Γ: Και αυτό φυσικά ΑΝ βρείς δισκογραφική...

Giusurum:
Εσείς κατεβάζετε μουσική από το διαδίκτυο;
Π:
μπαααα :p Ακούω ακόμα απο το γραμμόφωνο της γιαγιάς μου κάτι σπάνιες ηχογραφήσεις του frank sinatra. Επίσης διαβάζω μόνο εφημερίδα και δεν μπαίνω σε αμάξια.
Γ: Όλα τα cd μου (και τα 235 χιλιάδες) είναι αυθεντικά και έχω και μισό εκατομμύριο βινύλια.

Giusurum: Ποια είναι τα ακούσματά σας και οι επιρροές σας;
Γ: Δεν θα μπορούσαμε να πούμε οτι έχουμε τα ίδια. Εκτός απο κάποιες (αρκετές) κοινές αγάπες όπως το ποστ πανκ και η ηλεκτρονική μουσική γενικά ακούμε αρκετά διαφορετικά πράγματα.Εγώ προσωπικά ακούω περισσότερο μουσικές του 50-60, ποστ πανκ και noise (οι A Place To Bury Strangers είναι κατα πάσα πιθανότητα η αγαπημ,ένη μου μπάντα αυτή τη στιγμή) και αρκετά μπλούζ.Ο παναγιώτης κινείται αρκετά διαφορετικά αυτόν τον καιρό όπως θα σας πεί και ο ίδιος.
Π: Νομίζω οτι οι επιρροές και τα ακούσματα είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Ως πρώην punk/meta/hip-hop έχω επηρεαστεί απότι έχει πάρει το αυτί μου τα τελευταία χρόνια. Τα ακούσματα μου τώρα είναι κυρίως ηλεκτρονική μουσική, κυρίως γαλλικής προέλευσης αλλα γενικά κυμένομαι μεταξύ jazz/funk/house/electro/indie. Αυτή τη βδομάδα πάντως σκαλώσει με black ghosts που μου σέρβιρε ο Γιάννης.
Γ: Πάντως σπάνια ακούει κάτι ο ένας που δεν αρέσει στον άλλο. Είναι ενα απο τα καλα μας :P

Giusurum: Εκτός της μουσικής έχετε άλλα κοινά ενδιαφέροντα; Άλλες καλλιτεχνικές ανησυχίες;
Γ:
Γενικά θα μας χαρακτήριζα ανήσυχους, εως και νευρωτικούς! χεχε! Και οι δύο ασχολούμαστε με τη φωτογραφία αρκετά, με τη Lomo αν έχετε ακουστά. Ο παναγιώτης μάλιστα φτιάχνει και το site του Lomography.gr! Επίσης, νομίζω οτι μιλάω και για τους δύο, μας αρέσει ο κινηματογράφος ή το video art και γενικά τρωγώμαστε με αυτά βρε παιδί μου.Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο το ποτό θεωρείται καλλιτεχνική δραστηριοτητα, αλλα και σε αυτό διαπρέπουμε οταν ηχογραφούμε! χεχ! Εγώ επίσης τυγχάνει να σπουδάζω media και να ασχολούμαι με το γράψιμο. Αυτά απο δώ.
Π: Νομίζω οτι με κάλυψε ο Γιάννης. Τώρα θα καώ στη κόλαση αν πω οτι ο προγραμματισμός είναι τέχνη αλλά ασχολούμαι αρκετά με αυτό το οποίο το σπουδάζω.
Γ: Ναι, θα καείς στην κόλαση.

Giusurum: Γιατί αγγλόφωνο και όχι κάτι πιο πιασιάρικο και (ίσως) και πιο προσοδοφόρο;
Γ: Ανάλογα τι εννοείς πιασιάρικο-προσοδοφόρο. Γιατί για τους ανθρώπους στους οποίους απευθυνόμαστε νομίζω οτι το αντίθετο θα ήταν αρκετά ξενερωτικό.Και πες μου εσύ κατα πόσο θα άντεχες να ακούσεις ρεμπέτικα με γερμανικό στοίχο, ωστε να σου πώ και γω μετά για ποστ πανκ με ελληνικό. Όσο για το προσοδοφόρο... Κοροιδευόμαστε;
Π: Δεν τραγουδάω εγώ οπότε δεν μου πέφτει λόγος :p Γενικά πιστέυω οτι αν θές να ακουστείς πρέπει να το πείς σε κάτι παγκοσμίως αποδεκτό. Δεν παίζουμε ορχηστρική μουσική οπότε η επιλογή αγγλικών ήταν αναγκαία. Για παράδειγμα, έπαιξαν τραγούδια μας σε έναν σταθμό στη Νέα Υόρκη (east village radio), πράγμα που δεν θα γινόταν αν είχαμε ελληνικό στίχο. Για μας αυτό είναι πίο σημαντικό απο το να βγάλουμε κάποια λεφτά.

Giusurum: (τετριμμένο μεν ενδιαφέρον δε) Τα σχέδια σας από εδώ και πέρα; Κάποια επίσημη κυκλοφορία; Live;
Π:
Για την ώρα δεν έχουμε καμία επαφή με δισκογραφική ή κάτι τέτοιο. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε κάποιο demo, χωρίς κάποιο deadline. Τώρα για live μέχρι στιγμή είχαμε προβλήματα εξοπλισμού και μουσικών (ψάχνουμε απεγνωσμένα drummer) αλλα με τον καιρό διορθώνονται αυτά. Δυστυχώς η απόσταση είναι ενα πρόβλημα γιατι δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε σωστά με τις πρόβες. Ελπίζουμε στα καλοκαίρια και γενικά στις διακοπές.
Γ: Αυτό βέβαια μέχρι να καταφέρουμε να βρεθούμε στην ίδια πόλη, κάτι που ελπίζουμε να γίνει στο σχετικά άμεσο μέλλον με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Giusurum: Τελικά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την αγγλόφωνη ελληνική σκηνή είναι μόδα ή πιστεύεται ότι έχει διαμορφωθεί πλέον ένα κοινό;
Γ:
Υπάρχει ένα κοινό και υπάρχουν και άνθρωποι που επιλέγουν να κινηθούν σ'αυτό το δρόμο. Έχει γίνει νοοτροπία πλέον, τρόπος ζωής.Δεν ξέρουν όλοι να το διαχειριστούν αυτό το πράγμα, γι'αυτό βλέπουμε τόσα ατοπήματα και αντιθέσεις στα πλαίσια του.Θα στρώσει αυτή η φάση, δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα περάσει, απλά άργησε λίγο να έρθει και μοιάζει κάπως άτοπο.
Π: Ζώντας στη Πάτρα πολλά χρόνια το έβλεπα όλο αυτό σαν μια μόδα η οποία με τα χρόνια απέκτησε το κοινό της και λογικό μου φαίνεται. Έχοντας σαν παράδειγμα τους raining pleasure τους οποίους θεωρώ το πρώτο αγγλόφωνο συγκρότημα που απέχτησε κοινό με τον καιρό. Βέβαια αυτοί αντιμετώπισαν δυσκολίες που τώρα πια νομίζω δεν υπάρχουν. Υπάρχει αποδοχή πλέον και πραγματικά χαίρομαι γιαυτό.

Giusurum: Δώστε μας το τοπ5 (κατά την γνώμη σας) της Ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής.
Raining Pleasure, My Wet Calvin, Mary and the Boy, Monika και οι Fuzzy Nerds είναι συγκροτήματα-καλλιτέχνες τους οπόίους εκτιμούμε εξίσου και δεν θα θέλαμε να διαχωρίσουμε.Έχουμε τόσους και άλλους τόσους που μας αρέσουν/εκτιμούμε ή είναι φίλοι μας και θα θέλαμε να αναφέραμε αλλά αφού μας ζήτησες 5, this is what you get!

Giusurum: Κλείστε εσείς την συζήτηση με κάτι που θέλετε να πείτε, να επισυμάνετε κλπ...Ίσως κάτι ποτέ δεν σας ρώτησαν αλλά πάντα θέλατε να πείτε..
Γ: χμμ, εδώ είναι το σημείο που κανονικά θα έπρεπε να πω κάτι βαθύ, αλλά δεν μου βγαίνει. Αφήνω τον Παναγιώτη να με καλύψει.
Π: κατι βαθύ.
Γ:Να ευχαριστήσουμε τον metaxa που μας κρατάει παρέα στις ηχογραφήσεις. χεχε...


Αφού (ξανά_ευχαριστήσουμε τους Matinee για την εμφάνισή τους στο γιουσουρούμ αλλά και για την πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί τους να πούμε ότι οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στο ποστ είναι από την σελίδα του Γιάννη στο flickr (http://www.flickr.com/photos/laviebohemie/). Επισκεφτήτε την και δείτε μια πραγματικά όμορφη φωτογραφική δουλειά. Και μην παρααλείψετε να επισκεφτήτε και την σελίδα των παιδιών στο myspace. Καλή σας ακρόαση...

9 σχόλια:

musicbug είπε...

Endiaferousa synenteyksi, einai poly apla paidia kai deixnoun na agapane pragmatika ti mousiki. Elpizo na "sygkentrwthoun" kai na kanoun kati pio organwmeno kai official, kai syntoma na vgei to "B side" se single i estw gia download:-)
Kalo mina!!!

LaVieBohemie είπε...

Δεν πρόκειται να συγκεντρωθούμε ποτέ, αυτή ειναι η γοητεία μας, χαχαχαχαχα!
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον παιδιά και για το χρόνο που αφιερώσατε για μας.

να σημειώσω οτι δεν ειναι όλες οι φωτογραφίες δικές μου, αλλα η χαρακτηριστική με το γραμμόφωνο, καθώς και αυτή με τα πράγματα μας, είναι του παναγιώτη.

αυτά απο μας (απο μενα), τα λέμε τριγύρω :)

γιάννης

Giousurum είπε...

@musicbug
ta paidia apantisan!!! i mi organosi tous einai i goiteia tous..an sou arese to bside exeis dyo epiloges:
proton epikoinoneis me to group meso tou myspace
deyteron, perimenei liges imeres akomi giati to giusurum atoimazei akplixeis...

Kalo mina kai se esena..eisai panta kalodexoumenos edo kai to xereis..

@LaVieBohemie
poly kala ekanes kai episimanes ti kai poios gia tis photos pou xrisimopoiisame..emeis eyxaristoume gia ton xrono sas kathos kai gia tin symmetoxi sas sta sxedia tou giousurum..
kali epytyxia me oti kanete..

Kalo mina kai sigoura den tha xathoume...

sta kalytera pou erxontai..

akrat είπε...

γμτ
έχω και μια ηλικία..
αυτά τα κόκκινα γράμματα... δεν τα βγάζω...

Giousurum είπε...

@akrat
file akrat xairmomai pou se vlepoume syxna sta meris mas..
emeis valame to kokkino gia na voithisei:(
einai to onomata ton synenteyxiazomenon..oste na gnorixoume poios milaei...
i mousiki tous sou arese??
kalo vrady..

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

GIOUS....άκουσες τί είπαν τα παιδιά κι εμείς διαβάσαμε, πως κοιτάνε προς Λονδίνο μεριά ! ΄Και καλά κάνουν ! Αν περιμένουν από δω την αναγνώριση ....''ζήτω που καήκανε!''. Καλή αντάμωση να έχουν και οι επιτυχίες θα έρθουν !
Να σου πω βρε Γιους....αυτό το post punk τί είναι πάλι;Εμείς το λέγαμε σκέτο Punk! Είναι πιο λάιτ δλδ; Το ακούω συχνά και δεν.....
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΟΥΣ.

Unknown είπε...

Mpravo sta paidia! kai ta 2 kommatia tous einai kommatares! wraia interview giusurum. keep blogging

Tasos είπε...

Μπράβο παιδιά για την προσπάθεια!Άντε και με ολοκληρωμένο lp!
Εν τω μεταξύ παρατηρώ μέσα από τις συνεντεύξεις πως τα περισσότερα νέα ελληνικά συγκροτήματα ξεκινούν από κάποια φοιτητούπολη(Πάτρα π.χ.)...

@γιουσουρούμ: Μπράβο για άλλη μια φορά!Περιμένω και συνέντευξη από monica που τελευταία έχει παίξει πολύ στα ραδιόφωνα της Αθήνας...

Giousurum είπε...

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
pos na min koitane pros ta exo??? otan edo ginontai ola (sxedon) se erasitexniko epipedo (p.x ixos se live, xoroi live klp) kai otan edo o kosmos protima alou eidous mousiki (see bouzoukokatastaeis kai elafro hitakia-onomata den leme)???
to post punk einai to mousiko kinima pou anfanistike peri ta teli (kai ligo prin) tin dekaetias tou 70. Opos katalavaineis einai as poume i exelixi tou punk, se pio peiramatiko epipedo kai pio polyploko (os mousiki).

Tora to post punk revival einai tasi sto enallaktiko/indie rock tis dekaetias tou '00...
Einai group tis skinis autis pou exoun epireastei apo tin punk skini tis dekaetias tou 70 sto styl tis mousikis tous kai as poume oti exoume mia anaggenisi tou punk..

Elpizo na voithisa...

Kalo vrady

@Christos
welcoma again...xereis poios exei seira? guess who???


@Tasos
eyxaristoume gia ta kala logia an kai ta perissotera anikoun stou matinee...Polla pragmata (kai oxi mono i mousiki( exoun xekinisei apo foititoparees.. Kai den einai mono i PAtra. Einai p.x stin periptosi ton matinee toa Ioannina, i Thessaloniki pou ginontai telautaia polla pragmata stin indie skini kai fysika kai i Athina...
TO thema gia monika sikonei kouventa..Xoris na theloume na poume oti den axizdi etsi?? Axizei alla oloi (mme, tv, radios klp) tha prepei na deixnoun prosoxi os pros tous xaraktirismous pou tis prosapotoun...Einai krima se mia toso dimiourgiki kopela na fortosoume varies tampeles kai parallilismous...


Kalo vrady se olous...