Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Velvet prize: τα αγαπημένα του 2008...


Το περιοδικό Velvet διοργανώνει ψηφοφορία μεταξύ των αναγνωστών του (και όχι μόνο) με θέμα τις αγαπημένες (καλύτερες) κυκλοφορίες της Ελληνικής Αγγλόφωνης σκηνής για το έτος που μας αποχαιρέτησε πριν από λίγες ημέρες (σ.σ 2008). Αν και, όπως έχουμε ξαναπεί εδώ στο γιουσουρούμ, δεν μας αρέσουν οι διαγωνισμοί τύπου «best of» αυτός εδώ είναι διαφορετικός. Είναι ιδιότυπος - πρωτότυπος όσο αφορά την διαδικασία του και φυσικά με εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά των μουσικόφιλων όσο και από εκείνη των μουσικών που βρίσκονται στην λίστα μεταξύ των υποψηφίων και εξηγούμε (με την βοήθεια του τελευταίου τεύχους του περιοδικού):

Ο καθένας που αγαπά την ελληνική Αγγλόφωνη σκηνή μπορεί να στείλε την λίστα με τις 10 (το ανώτερο και 3 το κατώτερο) καλύτερες κυκλοφορίες (κατά την γνώμη του) για το 2008, στην ηλεκτρονική διεύθυνση vote@velvetmagazine.gr μέχρι στις 10 Ιανουαρίου. Η επιτροπή αποτελείται εκτός από το κοινό που θα στείλε την ψήφο του, και από τους μουσικούς συντάκτες του Velvet και τον Μάκη Μηλάτο. Από την διαδικασία αυτή θα αναδειχθούν οι 10 πρώτες κυκλοφορίες οι οποίες θα ανακοινωθούν στο τεύχος Μαρτίου του Velvet και θα σταλούν στο Βρετανικό περιοδικό ARTROCKER. Το ARTROCKER στην συνέχεια θα ψηφίσει τους 2 νικητές, οι οποίοι θα ανακοινωθούν τη δεύτερη μέρα του Velvet Festival στις 20 Μαρτίου. Oι 2 νικητές θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο και θα παίξουν live σε ARTROCKER club night!!! Τώρα όσο αφορά το γιατί επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία για την ψηφοφορία δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη και πιο αληθινή εξήγηση από αυτή που δημοσιεύεται σε άρθρο του Μ. Μηλάτου στο τεύχος Δεκεμβρίου:

«.......Πριν απ’ όλα, η βαρύτητα που είχαν οι «ειδικοί» πριν από κάποια χρόνια δεν ισχύει πια. Παντού στον κόσμο η γνώμη των κριτικών έχει αποδυναμωθεί αρκετά. Οι πληροφορίες και οι γνώμες τρέχουν με τα χίλια στο διαδίκτυο, η νέα γενιά προτιμάει να διαβάζει τους «δικούς» της (συνήθως bloggers και εναλλακτικά μουσικά sites), παρά να δίνει και πολλή σημασία στις εκτιμήσεις των «παραδοσιακών» ειδικών, κυρίως όμως προτιμάει να ψάχνει ο καθένας μόνος του και να «ανακαλύπτει» τα δικά του διαμάντια από αυτό τον τεράστιο ωκεανό μουσικής που υπάρχει παντού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πολλά από τα καινούργια γκρουπ που βγαίνουν στην επιφάνεια (σε όλο τον κόσμο), κάνουν κατάσταση στο internet πολύ πριν τους «ανακαλύψουν» τα περιοδικά και οι άλλοι «επίσημοι» φορείς πληροφοριών. Το βάρος των επιλογών είναι σαφές ότι έχει μετατοπιστεί και όλα γίνονται με σαφώς πιο δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως οι επιλογές τώρα είναι καλύτερες. Αυτό όμως είναι μια άλλη κουβέντα... Ένας ακόμη λόγος που ζητάμε τη βοήθειά σας στην τελική επιλογή είναι γιατί έτσι θα καταλάβουν και τα γκρουπ τι λέει η «λαϊκή επιταγή», τι ακούνε οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται γι’ αυτή τη μουσική και γι’ αυτή τη σκηνή και δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση με όλη τη φάση. Απλώς ακούνε...»

Την λίστα με τις «υποψήφιες» κυκλοφορίες 2007-2008 μπορείτε να την βρείτε στην σελίδα του περιοδικού εδώ, στο τεύχος Δεκεμβρίου του Velvet (το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και free από την σελίδα http://www.velvetmagazine.gr/) και φυσικά εδώ στο γιουσουρούμ Μελετήστε την λίστα και στείλτε την προτιμήσεις σας (μέχρι 10 Ιανουαρίου) στην διεύθυνση vote@velvetmagazine.gr). Ανάμεσα στις κυκλοφορίες είναι και κάποιες που έχουμε παρουσιάσει εδώ στο γιουσουρούμ, όπως των b-sides (εδώ η παρουσίαση), των Chromatic Sequence (εδώ η παρουσίαση), των abbie gale (εδώ η ιστορία του τραγουδιού τους Danko). Υπάρχουν επίσης οι EARTHBOUND με το La Guerra Final, οι INTERSTELLAR OVERDRIVE με το Hibernation, οι PLAYGROUND NOISE με το 7΄΄Sundays/Flowers, οι YOUR HAND IN MINE με το μελωδικό Every Night Dreams, (φυσικά) οι THE LAST DRIVE με το Time Is Not Important, το ομότιτλο των Mary and the boy οι SLEEPIN PILLOW με το Apples an on orange tree, οι POLY QUARTET με το Perfumed Dreams, οι SIGMATROPIC με το Dark Outside οι FLAKES με το Lick Your Fingers If You Like It, ABSENT WITHOUT LEAVE με το postcards from nowhere, κ.α. (ακολουθεί η λίστα). Σπεύσατε!!! (Κλικάρετε την εικόνα για μεγένθηση....)

9 σχόλια:

musicbug είπε...

Kalispera kai kali xronia!!!
Thaxei poly endiaferon na doume ta apotelesmata, egw pantws tha psifisw Sigmatropic, Absent without Leave kai Monika fysika:-)

Giousurum είπε...

@ musicbug
mono auta??? to giusurum eixe dyskolies na apofasisei tin koini lista me ta deka....pou na psifizame mono 3-4!!!!!!
Pantos i psifoforia (mallon) tha parei kai mia mikri paratasi merikon imeron...
Ontos tha exei poly endiaferon...
Gia na doume ti akouei o Ellinas apo ton xoro auto...
Na' sai kala....

balabala bambaluna ( pink, of course ) είπε...

εχω να παρακολουθησω τις εξελιξεις της μουσικης σκηνησ πολυ καιρο!!! μουααα!!! δεν ξερω κανεναν σχεδον. για να δω καλυτερα τη λιστα!!

ampelofilosofos είπε...

Δεν νομίζω ότι με παίρνει να ψηφίσω, όμως σίγουρα με παίρνει να σου ευχηθώ καλή χρονιά, με περισσότερες νέες ανακαλύψεις στον κόσμο της μουσικής σκηνής, και όχι μόνο...
PS: σπάσαμε την...παράδοση της Πέμπτης. 'Η τουλάχιστον σχεδόν... Πέμπτη δεν είναι ακόμα; ;-)

akrat είπε...

δεν είπα ευχές...
καλή χρονιά...
μουσική και άλλη...

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά σε όλους.

quartier libre είπε...

@
εγώ δεν ξέρω...
εγώ δεν ξέρω...
εγώ δεν ξέρω...

:)

Giousurum είπε...

@balabala bambaluna (pink, of course)
opote vrikes mia eukairia na xanarixteis sta moousika taxidia tis xoras....kai xia arxi i selides ston myspace ton groups tis listas einai oti kalyero...!!!!see you...

@ampelofilosofos
Oi paradoseis einai gia na spane...KAli xroni akai apo edo ampelofilosofe...Na ' sai kala...Ta leme...

@akrat
file akrat na sai kala kai ayxaristoume gia tis eyxes kai tis episkepseis sou sta meri mas...Oti kalytero gia olous..ALla pano apo ola tetoies imeres Eirini...

@panole8riambos
Episis..Oti kalytero se esena kai tous oikious sou...tha ta leme kai apo to blog sou...


@quartier libre
Eisai panta euprosdekti edo kai to xereis...

kairos na matheis.
kairos na matheis.
kairos na matheis.

:)..

Giousurum είπε...

@ olous
Simera sta plaisia tou Velvetfestival tha anakoinothoune oi telikoi niniktes ton Velver Prize se synergasia me to periodiko Artwrrker (England)...Ta dyo group pou tha taxideupsoun stin Agglia gia zontanes emfaniseis...

Analytika to programma tou festival simera:

Σάββατο 21 Μαρτίου – VELVET prize

CINEMA
7.00
Ακρόπολη, 2001, 30', Εύα Στεφανή
7.30
Οδηγίες Χρήσεως, 2008, 29', Κώστας Γιαλλουρίδης
Can I Live Through You, 2006, 5' - This is What I Want, 2007, 5', Νίνα Φούφα
Death & The City, 2007, 9', Γιάννης Φάγκρας
8.30
Ecce Momo!, 2008, 116', Ανέστης Χαραλαμπίδης
GIGS 9.30
Phoenix Catscratch
Exposed by Observers
Fingers Crossed

VELVET Prize
Special guests Mathew Sawyer and the Ghosts LIVE (London/UK/Stolen recordings)
Ανακοίνωση νικητών VELVET Prize
DJ SET by Paul Artrocker (Artrocker magazine) & The VELVET squad