Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Οι Common Sense στην indie σκηνή του γιουσουρούμ...

Σήμερα είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που λένε "Proudly Presents..."!!! Το γιουσουρούμ σήμερα φιλοξενεί στην indie σκηνή τους Common Sense. Ένα συγκρότημα που (μαζί με Last Drive, Serpentine, Bokomolech, Raining Pleasure κ.α) μας έκαναν να αγαπήσουμε την ελληνική αγγλόφωνη σκηνή. Δεν έχει άλλη εισαγωγή. Δεν έχει νόημα. Πάμε κατευθείαν στην σκηνή να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τους Common Sense.

Μόνο και μόνο με την επιλογή τους να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ – το Sun Comes Up (Pegasus Records)– αποκλειστικά σε βινύλιο μας είχανε κερδίσει. Και μιλάμε για το 1995 όπου η κυριαρχία το CD ήταν πλέον ορατή και αδιαμφισβήτητη. Όσο για το υλικό που τρέχει στις «βελούδινες» αυλακώσεις του βινυλίου το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι τραγούδια σαν το Musica και το Draft όχι απλώς δεν ανήκουν στην κατηγορία «πολύ καλό για ελληνικό» αλλά είναι ίσως από τα πρώτα δείγματα της Αγγλόφωνης Ελληνικής Ποπ/Ροκ σκηνής που περνάνε στην κατηγορία του απλώς «πάρα πολύ καλό». Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να μην σταθεί στο εμπνευσμένο εξώφυλλο του δίσκου. Πρόκειται για τον πίνακα του διάσημου ντανταϊστή ζωγράφου George Grosz με τίτλο “Metropolis”. Μπορεί να μην υπάρχουν (πλέον;) άλμπουμ που να είναι ή τουλάχιστον να πλησιάζουν στο τέλειο και το εξαιρετικό αλλά αυτό που θα σας μείνει στο τέλος του Sun Comes Up είναι μια αίσθηση ικανοποίησης και σίγουρα θα προστεθεί στα αγαπημένα σας και θα σας κάνει να αναζητήσετε τα πάντα για τους Common Sense, και αν είστε τυχεροί ίσως βρείτε και το LP τους.

Ακούσε εδώ το αγαπημένο και υπέροχο waltz των Common Sense Musica και συνεχίζουμε...
Common Sense - Musica

Οι Common Sense δημιουργήθηκαν το 1989 από τους Χρήστο Ζούμπα (κιθάρες), Νίκο Δευτεραίο (φωνητικά), Γιώργο Καρανικολάου (ντραμς), και Μιχάλη Καπαδουκάκη (μπάσο), ενώ ο Χρήστος Αλεξόπουλος (πλήκτρα) ενώνει τις δυνάμεις του με το συγκρότημα το 1990. Το 1992 αλλάζει η σύνθεσή τους με την αποχώρηση των Δευτεραίου και Καπαδουκάκη και την προσθήκη της Τατάνιας Σταυρουλάκη (φωνητικά) και του Σάκη Μπιρμπίλη (μπάσο). Το πρώτο δείγμα της δουλειάς τους έρχεται το 1993 με την κυκλοφορία του single Grotesque. Ένα σινγκλάκι που έχει βρει την θέση του ανάμεσα στα υπέροχα, μυθικά και δυσεύρετα 7'' της Ελληνικής Αγγλόφωνης Μουσικής!!! Και αν οι προηγούμενες γραμμές δεν σας έπεισαν για το ποιόν των Common Sense, τότε απλώς (ξανά)ακούστε το και εδώ είμαστε. Ίσως σας πείσει η φωνή της Τατιάνας. Μια φωνή για την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χαρακτηρισμοί όπως: υπεροχή, βελούδινη, αισθαντική κλπ, αλλά επειδή και πάλι ίσως την αδικούσαμε σας αφήνω να βρείτε μόνοι σας επίθετα για αυτό που θα (ξανά)ακούστε.

Το Μάρτιο του 1996 το -πάλαι ποτέ- ιστορικό Audio συμπεριλαμβάνει το τραγούδι Draft στο CD του τεύχος εκείνου του μήνα. Είναι για πολλούς η πρώτη επαφή με την μπάντα που αμέσως κερδίζει εντυπώσεις και οπαδούς. Και ξαφνικά (;) λίγο καιρό μετά την εμφάνισή τους στην συναυλία των Tindersticks (8/8/96) στον Λυκαβηττό διαλύονται. Πολλοί μιλούν για την κοινή μοίρα των καλών ελληνικών συγκροτημάτων που βγάζουν ένα πολύ καλό ντεμπούτο άλμπουμ και μετά ή διαλύονται ή οι επόμενες δουλειές τους είναι πολύ κατώτερες των προσδοκιών του κόσμού. Και το ντεμπούτο των Common Sense υπήρξε ονειρικό. Το 2000 το Ποπ και Ροκ συμπεριλαμβάνει το Sun Comes Up στα 20 καλύτερα ελληνικά ροκ άλμπουμ της περιόδου 1970-2000!! Ένα άλμπουμ που περιέχει εκτός των Draft και Musica, το δυνατό (με στίχους στο ύφος των Clash) 16 ways to kill the master, το "the Burning clown" που δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει κολλήσει μαζί του, το 'Acting", το "The sea", το ομόνυμο και τα "Full Moon Motorway Line" και "Your Unreachable Hand".

Μέσα στην επικρατούσα διάθεση των επανενώσεων, επανακυκλοφοριών κλπ μαζεύονται το 2006 (χωρίς τον Αλεξόπουλο), ηχογραφούν και κυκλοφόρησαν το demo "Time Stood Still" το οποίο και μοιράστηκε σε ορισμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το κομμάτι βρήκε αμέσως την θέση του ανάμεσα στα αγαπημένα των μουσικών παραγωγών και συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή του Δημήτρη Παπασπυρόπουλου «One Dream Closer». Ξαναρχίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις και δουλεύουν όπως ανακοινώνουν υλικό για το νέα τους δουλειά. Στις εμφανίσεις του 2007 ξεχωρίζουν η εμφάνισή τους στην ημέρα της Μουσικής, στο Gagarin με τον Marc Almond και φυσικά στο Soundwave 2007. Η εμφάνισή τους στο Soundwave συζητήθηκε ποικιλοτρόπως (ώρα εμφάνισης κλπ) και ίσως πιο πολύ και από το γεγονός της απουσίας τους από το CD compilation που κυκλοφόρησε με γνωστή free press εφημερίδα και περιελάμβανε τα καλύτερα του διαγωνισμού!!!!.

Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε και ακούμε για την κυκλοφορία του νέου τους EP με τίτλο «Time Stood Still». Νέα τραγούδια, περισσότερο «κιθαριστικά» (η απουσία του Αλεξόπουλου; το πνεύμα της εποχής;), με πιο "ώριμες" μελωδίες που παραμένουν όμως εθιστικές όπως στο Sun Comes Up, και την φωνή της Τατιάνας να μας θυμίζει τα λόγια για το παλιό καλό κρασί. Στο ΕP θα υπάρχει το ομότιτλο και μια ακουστική εκτέλεση του, το "Will of the wisp", τα μελωδικά "The feast" και "Lighthouse" (ακούγονται στην ταινία "Το μήλο μέσα στο κεφάλι σου" του Άγγελου Σπάρταλη), το Home και το Ark. Επισης ακούσαμε και άλλα νέα τους τραγούδια όπως το "Suspended" (κυκλοφόρησε με την συλλογή “Audiobook 3 του Postwave) και το "Answers fleeting" (ακούγεται και στην ταινία "Το σύνδρομο της Χιονάτης" του Άγγελου Σπάρταλη στίχοι-μουσική της Τατιάνας, αποτελεί δουλειά των AutumnFair, side project του Thom Fuhrmann, ιδρυτικού μέλους των Savage Republic!!!) όπως και το Still Breathing (κομμάτι των Silent Sorrows, side-project του Νίκου Φωκά και της Τατιάνας).

Δεν μένει λοιπόν παρά να περιμένουμε λίγο ακόμη γι ανα πάρουμε στα χέρια μας την νέα δουλειά των Common Sense. Μια δουλειά που μας έχει στο περίμενε δεκατρία χρόνια!!!! Όλα αυτά μας έχουν κάνει να ελπίζουμε και στην κυκλοφορία και ενός LP!!! Μακάρι... Και 'οχι, δεν ξεχάσαμε το καθιερωμένο μας βίντεο... Σας έχουμε το «Time Stood Still» (animation από την ταινία του Σπάρταλη «Η Αρπαγή της Ευρώπης») με την υπέροχη εισαγωγή και τα πνευστά του που θυμίζουν παλιό καλό Marc Almond!!! Επισκεφτείτε την σελίδα των Common Sense στο myspace, ακούστε τα τραγούδια τους και πείτε μας αν έχουμε άδικο. Καλό σας βράδυ!!!


18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες μουσικές.Θα το ψάξω και άλλο.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Giousurum είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Kαλή μουσική και πολύ καλή η φωνή,φίλε Γιουσ.Είμαι επιφυλακτικός όμως με τις σημερινές φωνές φίλε.Με την τεχνολογία που έχουν στα χέρια τους , δεν μπορώ να πω , πως είναι και αυθεντικές.Ούτε το άλλο βέβαια , την στιγμή που δεν τους έχω ακούσει ζωντανά ! Η ουσία είναι ότι πέρασα ευχάριστα ξανά στο χώρο σου και σε ευχαριστώ για την πρόσκληση ! ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

molemou είπε...

MOU ARESI POLI H MOUSIKI POU PEZETE BRAVO PAIDIA SE LIGO KAI ME RADIOFONO: ESI GIATI OXI?

Nobilis είπε...

Ακούσαμε το κομμάτι που έχετε εδώ, και επισκεφθήκαμε το myspace.

Εξαιρετική δουλειά.
Συγχαρητήρια.

Υ.Γ. Η παραπομπή στο myspace θέλει διόρθωση.

Μπράβο τους και πάλι και μπράβο και σε σας που το αναδεικνύετε.

akrat είπε...

εξαιρετική μουσική ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ...

εξαιρετικά τα δύο παιδιά... που χρόνια σε ένα ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ εργαζόμασταν μαζί... ΣΕΜΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ.... ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ....
αισθάνομαι ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ που έζησα κοντά τους....
ΈΜΑΘΑ ΠΟΛΛΑ για το τι σημαίνει ΆΝΘΡΩΠΟΣ...
τι κρίμα αυτή την εποχή να κάνεις αυτή την αφιέρωση...
θα την ξαναδώ άμα το τέλος των γεγονότων πιό ήρεμα....

Giousurum είπε...

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
kalispera kai apo emas...
mia kali foni einai kali foni me kai xoris ta mixanimata pou ontos exoun eisvalei (edo kai polla polla xronia) stin mousiki viomixania...Diladi emena ti na mou kanoun ta mixanimata??? Oti ka na kanoun den glytonoume tis ntomates:):):):)
Skepsou omos oti p.x to musica pou exoume valei edo einai apo to 1996.
Symfono oti o kalyteros kritis einai ta live...gia tis fones perissotero..Giati to an mia mpanta paizei kala sta live tis einai thema pollon paragonton..Kai pano apo ola oron provas..Omos posa ellinika group mporoun na afosiothoun aperispasta stis proves tous kai sta live tous otan i syntriptiki pleiopsifia tous ergazetai tis perissoteres fores se tomeis asxetous me tin mousiki??
Poses ores mporoun na provaroun tin evdomada otan oloi mas trexoume (dystyxos pasxizoume einai i alitheia) gia na vgaloume ta pros to zin??? Xoris ola auta na simainoun oti den exoun kanei "kariera" afonoi/nes mono kai mono epeidi to systima to ithela...kalo vrady...

@molemou
kaloirthes sta meri mas...emeis aplos sas metaferoume mousikes pou mas aresoun..as aresoun kai esas einai allo thema...
To radiophono einai mageia kai erotas...Kali apytyxia se kathe sas sxedio...


@hamomilaki ♂
eyxaristoume gia ta kala logia..
opos omos exoume xanapei ta bravo axizoun se olous autous pou mesa sto (anti)mousiko perivallon tis xoras ftiaxoun kales mousikes kai pano apo ola dinoun ta panta (ores, xrimata, psyxi) gia auto pou kanoun...

@akrat
file akrat...Otan i mousiki teleionei kai ta fota svinoun auto pou metra einai o anthropos...
An mporeis na peis mia kouventa mazi tou, akoma kai an diafonite, an mporeis na pieis ena potiraki mazi tou kai an ta logia pou tha antalaxete tha einai alithina kai den tha aporeoun apo opoiodipote prosopiko kai mi symferon...
Ta paidia grafoun poly kali mousiki..Tous aresei auto pou kanoun...Esy pou exeis gnorisei kai merikous apo autous xereis gia auta pou eipame parapano...
Perna opote mporeis kai akouse tous prosextika..
P.S to klima ton imeron den einai aplos vary kai periergo..Den einai eukolo na to perigrapseis..
Aplos edo eipame na min sxoliasoume to thema giati pistevoume oti oti itan na graftei kai na eipothei exei ginei..ti allo na poume emeis??? Xreiazontai prosextikes kai lites kouventes apo olous mas...Aplos an mporeis psaxe kai vres ena keimeno-arthro tou Xatzidaki sto periodiko "tetarto" pou afora sta episodeia tou maiou tou 1986 an thumamai kala...Diavase to kai pes mou...Einai i den einai epikairo?? Ti allo mporeis kaneis na prosthesei se auto???
KAlo vrady...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Συνεχίζεις την εξαιρετική δουλειά να μας συστήνεις καλλιτέχνες των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαμε αγαπητέ Γιουσουρούμ! Πολύ ενδιαφέρον γκρουπ! Θα τους ψάξω!

Giousurum είπε...

@Μιχάλης Τσαντίλας
psaxe tous kai pes mas tis antyposeis sou...Mixali ego mathaino kati apo to diko sou blogesy apo emas, kai o tritos apo ena allo blog ή site..etsi paei kai autos einai enas logos pou kanei endiaferontes tis voltes sta blog...Kalo vrady..

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό συγκρότημα.
Μπράβο.

Giousurum είπε...

@panole8riambos
kalosorises sta meris mas...
oi common sense einai pao ta kalytera aggofona groups pou exoun vgei se touti tin xora...

as elpisoume oti to neo tous EP den tha argisei allo kai oti tha akolouthisei ena akoma kalytero LP!!
kalo vrady....

Ανώνυμος είπε...

Καλώς σας βρήκα Giousurum.
To blog σας είναι πολύ καλό.
Είναι σίγουρο πως το νέο τους ΕΡ θα είναι πολύ καλό.

Unknown είπε...

Φίλε μου κατα τύχη έπεσα στο blog σου (άκουσα στο ράδιο ότι μετά από καιρό θα βγεί κάτι νέο) και πραγματικά χαίρομαι που τα παιδιά παίζουν πάλι.Για να πω την αλήθεια απο τα γκρουπ που αναφέρεις μόνο οι Pleasure με αγγίζουν στα 3 πρώτα LP,
αλλά οι Sense έχουν κάτι μαγευτικό στις μελωδίες τους από την πρώτη στιγμή.Εγώ τους άκουσα στο Audio του Ζήλου πρώτη φορά και ήταν ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του cd από χιλιόμετρα...Μετά πήρα το LP και μετά το Grotesque (αφού έδωσα 5.000 δρχ παρακαλώ) και από τότε μιλούσα σε φίλους και γνωστούς για το καλύτερο σχήμα που είχα ακούσει ποτέ...Ποιός δεν έχει κολλήσει με το Draft, το Μusica, το Full Moon Motorway line,το Burning Clown (το έχουμε λιώσει) από τις πρώτες νότες; και αυτή η μελαγχολία στη φωνή και την κιθάρα στο Grotesque!Πολύ χαίρομαι που θα βγεί το E.P.Εύχομαι ότι καλύτερο...

Giousurum είπε...

@panole8riambos
kalosirthes sta meri mas...eyxaristoume poly gia ta kala sou logia...Apo oti exoume akousei (myspace k.a) den yparxei amfivolia oti tha einai ena apo ta album tis xronias...

@Christos
episis kalosirthes sta meri mas...
symfonoume me osa anfereis gia tous Common Sense....Oi perisoteroi akousame gia proti fora tous Common Sense apo to Audio tou Zilou...(krima pou stamatise na vgainei...)..kai fysika tous agapisame amesos...
Tora an sou po oti to Sun comes Up timatai pleon sto monastiraki 40 euros ??? Oso gia to (single an to vreis kai auto) ta idia..DYSTYXOS to singlaki den to exoume se vinilio...To LP omos to exoume kai to exoume liosei.......Opos tha kanoume kai me to EP tous otan me to kalo erthei sta xeria mas...
Gia tous Pleasure na po oti to Nostalgia (2o LP) tous einai episis apo ta kalytera tis skinis...Oi last drive einai palios kai megalos erotas...

Giousurum είπε...

Το Σάββατο 21/2/2009, στο Arthouse (Κωνσταντινουπόλεως 46, Γκάζι), ώρα 21:30, πρεμιέρα στην Αθήνα της ταινίας του Άγγελου Σπάρταλη "Το Σύνδρομο της Χιονάτης" (βραβείο κριτικής επιτροπής "Ψηφιακός Αλέξανδρος" και βραβείο κοινού στο Digital Wave του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Προλογίζει ο Νίκος Κούνδουρος. Το soundtrack της ταινίας περιλαμβάνει κομμάτια των Common Sense και Silent Sorrows.

Η προβολή διαρκεί 75 λεπτά και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Trailer:
http://www. youtube.com/watch?v=Ulqo6NeVHJA

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία:

http://tiff.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=4&page=721&SectionID=65&MovieID=1218

http://www.spartalis.gr/cfiles/paint/single135.htm

Giousurum είπε...

Common Sense@Waveradio

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009 στις 22:00Common Sense@
Waveradio Unplugged Sessions, www.waveradio.gr !

Ανώνυμος είπε...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!