Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Ο Ιάσονας, το περιβάλλον, ο Luis Armstrong και οι REM

Δεν ήταν πλέον ο μικρός Ιάσονας. Τώρα πετούσε μαζί με τους μεγάλους και δεν τους ακολουθούσε απλά. Το ταξίδι τους είχε αρχίσει πριν από καιρό και έφτανε στο τέλος του. Είχαν ξεκινήσει από τις νότιες πλευρές του μικρού μπλε πλανήτη με προορισμό την μικρή ετούτη χώρα που την εποχή αυτή είχε καλοκαίρι. Πέρυσι τέτοια εποχή οι γονείς του έφταναν εδώ με σκοπό να περάσουν την ζεστή περίοδο, να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Φέτος έκανε το ταξίδι μόνος του με τον ίδιο σκοπό. Οι γονείς του ήταν αρκετά μεγάλοι και όπως του είπαν οι «γέροντες» είχαν πεθάνει. Τότε ήταν μικρός και δεν καταλάβαινε γιατί συνέβη αυτό. Πλέον ήξερε.. Είχε έρθει ως εδώ να βρει το ταίρι του, να φέρει στον όμορφο κόσμο των χελιδονιών τα δικά του παιδιά και όταν ο καιρός θα αλλάξει να πάρουν μαζί τον δρόμο της επιστροφής για τις νότιες περιοχές. Πετούσαν πάνω από την περιοχή που πριν ένα χρόνο, όταν άρχιζαν το ταξίδι για πίσω είδε πράγματα που θα ήθελε να ξεχάσει. Μεγάλες φωτιές να καίνε όμορφα μέρη. Πουλιά να πετάνε προς όλες τις κατευθύνσεις προσπαθώντας να σωθούν. Κάτω οι άνθρωποι το ίδιο. Τους έβλεπε και σκεφτόταν πόσο ίδιοι τελικά είναι με τα πουλιά και ας του ΄λέγαν οι γέροντες «μείνε μακριά από τους ανθρώπους. Δεν είναι σαν εμάς. Δεν είναι όλοι φίλοι μας. Είναι κάτι διαφορετικό,ανεξήγητο, παράξενο και επικίνδυνο. Όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις.». Έτρεχαν και αυτοί μακριά από τις μεγάλες φλόγες.

Στον Ιάσονα πάντα του άρεσε να παρατηρεί τους ανθρώπους. Του άρεσε να τους βλέπει να γελάνε, να παίζουν με τα δικά τους μικρά. Πολλές φορές όμως δεν τους καταλάβαινε. Περνούσε πολλές ώρες μελετώντας του παράξενους «ανθρώπους». Του άρεσε να τους ακούει να μιλάνε. Στο τέλος, λίγο πριν ξεκινήσουν πέρυσι το πέταγμα της επιστροφής είχε αρχίσει να καταλαβαίνει πολλά από αυτά που λέγανε. Όταν το είπε στον πατέρα του εκείνος του έβαλε τις φωνές και του είπε με αυστηρό ύφος «Ιάσονα, σου είπα να μείνεις μακριά τους». Τις ώρες των μεγάλων πυρκαγιών είχε ακούσει ανθρώπους να λένε «μακάρι να πιάσουνε αυτούς που τις βάλανε. Κρέμασμα θέλουνε». Δηλαδή οι ίδιοι είχαν ανάψει τις πυρκαγιές?? Γιατί??? Και τώρα τρέχουν να σωθούν??? Γιατί??? Γιατί να θέλει κάποιος να κάψει την φωλιά και τα μικρά κάποιου άλλου??? Γιατί??? Δεν καταλάβαινε!!! Μήπως ο πατέρας του είχε δίκιο??? Δεν είπε κουβέντα για αυτά που άκουσε σε κανέναν. Φοβόταν μήπως τον μαλώσουνε και δεν ήταν καιρός για τέτοια. Έπρεπε να πετάξουν γρήγορα μακριά. Πόσο όμως θα ήθελε να ρωτήσει έναν άνθρωπο «Γιατί το κάνατε αυτό?». Αν μπορούσε θα τους έπαιρνε μαζί του ψηλά να τους δείξει πόσο όμορφος είναι ο κόσμος από εκεί. Να τους δείξει μετά πόσο άσχημο κάνανε εκείνο το μέρος με τις φωτιές. Γιατί να θέλουνε την ασχήμια και όχι την ομορφιά?? Μακάρι να μπορούσε να μιλήσει με έναν από αυτούς και να του απαντήσει. Ο κόσμος ήταν τόσο όμορφος, και αυτοί .....Γιατί???

Σε λίγο φάνηκαν εκείνα τα παράξενα «φουγάρα» (όπως τα ονομάζουν οι άνθρωποι). Βγαίνουν από κάτι μεγάλες φωλιές και ρίχνουν έναν περίεργο αέρα στο ουρανό. Ο Ιάσονας δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αλλά έχει δει πολλούς συντρόφους του να χάνονται όταν πλησιάζουν αρκετά εκεί. Τα πουλιά ποτέ τους δεν φτιάχνουν τις φωλιές τους εκεί κοντά. Οι άνθρωποι όμως ναι... Ο αέρας τους είναι τόσο άσχημος. Άσχημος γιατί δεν σε αφήνει να δεις κάτω στη γη. Άσχημος διότι μυρίζει και σε κάνει να μην μπορείς να αναπνεύσεις κοντά του. Αυτό είναι ένα ακόμα «πράγμα» των ανθρώπων που δεν καταλαβαίνει. Πρέπει οπωσδήποτε να πείσει έναν άνθρωπο να πετάξει μαζί του ψηλά και να τα δει όλα αυτά. Να δούμε μετά τι θα του πει. Να δει πόσο δίκιο έχουν όταν λένε ο ένας στον άλλο (τους έχει ακούσει πολλές φορές) «εμείς το χαλάσαμε το κλίμα. Εμείς φταίμε. Οδηγούμε τον πλανήτη στο τέλος του!!

Να και το μέρος όπου πέρυσι οι δικοί του έφταιξαν την φωλιά. Όσο πλησίαζε τόσο ανυπομονούσε να δει τι απέγινε το «σπίτι» του. Το είχανε χαλάσει οι άνθρωποι?? Είχε ακούσει πολλές τέτοιες ιστορίες από τους μεγάλους. Ήταν ακόμη στην θέση της?? Μήπως χρειαζόταν λίγη δουλεία για να μπορεί να μείνει εκεί??? Πρέπει να κάνει γρήγορα γιατί είχε ήδη αποφασίσει για το ταίρι του, και μόλις τελείωνε με την φωλιά θα την πλησίαζε... Επιτέλους έφτασε. Να η φωλιά του. Ήταν εκεί. Κανείς δεν την είχε πειράξει.
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ακόμα μια γιορτή για το περιβάλλον. Ακόμη μια μέρα με ευχές, λόγια και υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των δεινών που οι ίδιο έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη μας. Πολλοί λένε ότι η γη μας εκδικείται για όλα αυτά που κάναμε (και για αυτά που δεν κάνουμε). Ίσως να ναι και έτσι. Μήπως τελικά έχει δίκιο ο πατέρας του μικρού Ιάσονα?? «Δεν είναι όλοι φίλοι μας. Είναι κάτι διαφορετικό,ανεξήγητο, παράξενο και επικίνδυνο.». Μήπως??? Η επιλογή είναι απλή και δική μας. REM ή Luis Armstrong??? Καλό σας βράδυ!!!!

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aναμφίβολα REM!!!!!

s0t είπε...

It's The End Of The World As We Know It....................................and I Feel Fine??????

Giousurum είπε...

@ SOT

H epilogi ton REM egine gia to "It's The End Of The World As We Know It"

Pistevo oti oxi mono den prepei na aisthanetai kaneis aneta kai oraia me auta pou ginontai (kai den ginontai) gia to perivallon alla tha prepei na diakatexetai kai apo "syndromo" enoxis. Etsi tha eprepe, alla yparxoun poloi (para polloi) pou tragoudane "i feel fine" ή giati den exoun katalavei ti ginetai ή ta exoun kala me ton eauto tou en pistevoun oti apo tin meria tous kanoune auto pou prepei. Den tha prepei na xehname omos oti pote den kanoume arketa gia to kalo tou perivallontos. PAnta kanoume polla para polle gia to kako tou kai to diko mas.
Kalo vrady.

Spyros Vlahos είπε...

Δε διάβασα το post, θά 'ρθω άλλη μέρα γι' αυτό.
Εκείνο που με ξένισε είναι ότι στο προφάϊλ σου θέλεις να σου στείλουμε εμείς προτάσεις για κάτι που σου κινεί το ενδιαφέρον. Αν υπάρχει ενδιαφέρον, ψάχνεις, δεν περιμένεις τον κόσμο νά 'ρθει να σου αποκαλυφθεί!
Ωραία, εγώ έχω ένα ενδιαφέρον μπλογκ, το βρήκες;

Giousurum είπε...

@ spyros vlahos
den thelo na mou peite to ti (tha prepei na) mou kinei to endiaferon.
thelo aplos na proteinete (opoios thelei fysika) pragmata pou isos exoun endiaferon gia syzitiseis antalagi apopseon klp ή pragmata poy mporei na min exoyn tyxei tis prosoxis mas.
Pragmata pou mporoun na apotelesoun afeteria paragogikon sizitiseon.
Kalo vrady

ange-ta είπε...

Μου λες: η γη μας εκδικείται:

Οχι ακόμα, ακόμα μας παρακαλάει με "δάκρυα αίματος" να λυπηθούμε για τη ζωή της!!!!

s0t είπε...

kai to i feel fine paizei ton rolo toy otan exei ta erwtimatika sto telos...

κοκκινη κισσα είπε...

μακάρι να μπορούσαμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτήν τη γή δεν την κληρονομήσαμε απ τούς προγόνους μας αλλά την δανειστήκαμε από τα παιδιά μας!....

καί δεν εννοώ μόνο τούς απλούς πολίτες ,στο βαθμό της ευθύνης πού αντιστοιχεί στόν κάθε έναν, αλλά τις μεγάλες ρυπογόνες μονάδες και τήν πολιτική βούληση πού δεν υπάρχει!! ,παγκοσμίως,ωστε να εξαναγκασθούν σε μείωση των ρύπων πού παράγουν...
Δέν ξέρω άν η ατομική δράση είναι επαρκής ,ίσως ένα μαζικότερο κίνημα να μπορούσε να αντιστρέψει τήν κατάσταση......αλλιώς , μάλλον ο πλανήτης θα οδεύσει στο μοιραίον!!!

όμορφη ανάρτηση ...

ampelofilosofos είπε...

Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορεί να αντιστραφεί πλέον η κατάντια του πλανήτη... Είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν και μάλιστα από τα θεμέλια. Και πρώτα απ' όλα η επικρατούσα λογική που θέλει τα πάντα να είναι αναλώσιμα. Δεν σου φαίνεται περίεργο που έχουν ενταθεί οι διαστημικές μελέτες; Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πιο πιθανό να βρούμε άλλον πλανήτη να κατοικίσουμε από το να σώσουμε τον δικό μας!

skoinovatis είπε...

Κανένας άνθρωπος δεν είδε ποτέ ζωντανούς δεινόσαυρους. Στην εποχή των δεινοσαύρων, δεν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι στη γη και τα πάντα σκέπαζαν τα δάση. Οι δεινόσαυροι, όμως, άφησαν διάφορα ίχνη και από αυτά γνωρίζουμε την ύπαρξή τους.
Η ξαφνική μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων, συνέβη περίπου 65 εκατομμύρια έτη πριν.
Πολλές άλλες ομάδες ζώων εξαφανίστηκαν επίσης εκείνη την περίοδο.
Οι δεινόσαυροι αφανίστηκαν γιατί δεν ήταν "επιτυχημένοι" στην εξελικτική τους πορεία
Οι δεινόσαυροι επέζησαν για περισσότερα από 150 εκατομμύρια χρόνια επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν "αποτυχημένοι" σε εξελικτικούς όρους. Τα ανθρωποειδή έζησαν μόλις για 6 εκατομμύρια χρόνια ενώ ο Homo sapiens λιγότερο από 200.000 χρόνια. Οι δεινόσαυροι επικράτησαν των άλλων ζώων της εποχής τους, αλλά έχασαν τη μάχη της επιβίωσης μετά από πρόσκρουση αστεροειδούς(?).
Γιατί όλα αυτά?
Απλά βάλτε όπου δεινόσαυρος την λέξη Άνθρωπος και θα καταλάβετε την δύναμη της φύσης, αυτού του πλανήτη, σε βάθος αυτής της ανθρώπινης επινόησης που ονομάζεται χρόνος.
Νομίζω ότι είναι καλύτερα να μιλάμε για καταστροφή της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος της.
Η φύση του πλανήτη, όσο και να την καταστρέψουμε, θα βρεί τρόπους να ανακάμψει, όσος "χρόνος" κι αν χρειαστεί, μέχρι να σβήσει αυτός ο ήλιος και γίνει μια μαύρη τρύπα...
Ας σεβαστούμε λοιπόν αυτόν τον όμορφο πλανήτη για να 'χουμε ως άνθρωποι μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια μεγαλύτερη διαιώνιση της ματαιοδοξίας μας.
Γιουσουρούμ, όμορφη η εγγραφή σου, συγγνώμη για την πολυλογία...ελπίζω να μην βγήκα πολύ εκτός θέματος!
Χαιρετίσματα στον Ιάσονα, την καλημέρα μου σε σένα!

Sophia Kollia είπε...

Τι να πεί κανείς? Τη μια σου ΄ρχεται να κλαίς, την άλλη να φωνάζεις!
Ο πλανήτης θα προχωρήσει, εμείς θα χαθούμε.......λες να γλυτώσω και τις
δόσεις του δανείου? Λίγο πλάκα, γιατί το θέμα είναι πολύ στενάχωρο..

Giousurum είπε...

@ange-ta
to thema einai na akousoume tis "ekliseis" tis gis. ean aplos leme
"nai.. kati prepei na kanoume....klp"
sto telos oi "ekliseis" tis isos metatrapoun se antekliseis kai oi xamenoi tha eimaste emseis.

@ sot
telika ena erotimatiko mporei na allaxei to noima. Telika emeis pos pragmatika aisthanomaste me ola auta???

@ κοκκινη κισσα
pistevo oti apaiteite syndiasmeni atomiki kai omadiki drasi, kai fysika politiki voulisi. Gia to teleutaio den eimai aisiodoxos.

@ ampelofilosofos
ta opoia kondilia didontai gia diastimikes ereunes kai aforoun tin metikoisi mas se allous planites kai kosmous ean dinotan gia erga prostasias perivallontos kai exoikonomisis energeias polla isos na itan diaforetika. Opote epanerxomaste sto thema tis politikis voulisis.

@ skoinovatis
den eina polylogia. anoixes ena megalo thema. Auto tis "kyklikis" symperiforas tou klimatos tou planiti mas kai ton diaforon morfon zois. Min xahname oti o planitis mas exei (xana)perasei periodous me para poly entones (ypsiles kai allote xamiles) thermokrasies. Stin metavatikes periodous metaxy ton katastaseon auton exafanistikan (opos poly sosta episimaineis) diafora eidi. Opote i "exafanisi" tou anthropou apotelei isos ena senario, an kai kata tin gnomi mou akraio.

@ sofia
oti kai na ginei Sofia mou den vlepo na glitonei kaneis mas tin exoflisi ton daneion.DYSTYXOS.

aKanonisti είπε...

Μόνο που μαζί του ο ανθρωπος θα παρει και αλλα ειδη...που στην
τελικη δεν φταινε σε τιποτα...
Δεν με πειράζει ο προσωπικος μου θανατος...ισως να τον αξιζω...απλα..δεν μπορω να δεχτω.. την απανθρωπια που καταδικάζει σε θανατο ολοκληρα ειδη...

κοκκινη κισσα είπε...

Μού 'στειλαν αυτό το μήνυμα
ΒΟΗΘΕΙΑ!!!ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ6 ΕΤΩΝ ΜΕ ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ.ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΟΤΕΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒ+ (ΡΕΖΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ) .ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝΜΕΤΣΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ (παιδο-ογκολογικό ) ( 2310 993506 & 2310 993944 )ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ

9 Ιούνιος 2008 7:24 πμ

Βαγγέλης είπε...

Εγώ παιδιά να πω απλά το επίσης πολυειπωμένο "τα πράγματα δεν φτιάχνουν μόνα τους". Ας μην μνημονεύουμε μονίμως αυτά που χάθηκαν ή το πως καταντήσαμε την γη - την ζωή μας αλλά ας κάνει ο καθένας ότι μπορεί έμπρακτα στην γειτονιά του η στην γύρω περιοχή έστω για αυτά τα μικρά που έχουμε.. Υπάρχουν συλλογικότητες που μακριά (κι ευτυχώς) από κομματικά καπελώματα και οποιοδήποτε κακοπροαίρετο συμφέρον δρουν και παλεύουν πιστέψτε με με ελάχιστα άτομα. Γιατί αυτό;;; Αφού όλους δεν μας ενοχλεί αυτή η κατάσταση; Όλοι δεν βγαίνουμε κάθε τόσο και μοιρολογούμε για εκείνες τις μέρες που υποτίθεται μας ταρακούνησαν;
Μήπως τελικά είμαστε απλώς μοιρολάτρες; Δεν θέλω να βγάλω γρήγορα και εύκολα συμπεράσματα αλλά νομίζω πως για αυτή την αδράνεια φταίει το απρόσωπο αυτό υποκείμενο που συνηθίζουμε να ρίχνουμε όλες μας τις ευθύνες με το όνομα "σύστημα" που μας έχει ισοπεδώσει τόσο ώστε να μην κυνηγάμε καν τις επιθυμίες μας. Το αυτονόητο.

Giousurum είπε...

@ κοκκινη κισσα
De xoroun sxolia

@ aKanonisti
O anthropos apo ton stigmi pou kyriarxise edo pano arxise kai enan akousio (elpizo) "polemo" enantion ton allon eidon. Tha prepei na katalavoume oti to perivallon (kai kat'epektasi kai emeis) stirizetai stin armoniki syniparxi.

@ Βαγγέλης
file vaggeli. Stin periptosi tou parivallontos den isxyei to na polemisoume ena sapio systima apo mesa. Symfono oti den arkoun ta "moirologia". Auto pou apaiteitai (kata tin gnomi mou) einai katarxin atomiki kai stin synexeia mikro-omadiki (gia arxi)drasi. Draseis p.x se epipedo mikron topikon koinonion.