Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Θερινός κινηματογράφος "Το Γιουσουρούμ"

Πριν από λίγο καιρό στήσαμε εδώ στο Γιουσουρούμ την μουσική μας σκηνή και για αρχή φιλοξενήσαμε τους fadeout. Ε, καλοκαίρι είναι, ζέστη (αρκετή) έχει είπαμε να στήσουμε και έναν θερινό κινηματογράφο (εμπορικό κέντρο μας βλέπω στο τέλος!!!). Ξέρετε τώρα, καλή παρέα, μπιρίτσες παγωμένες, ποπ κορν (ίσως και κανένα σουβλάκι!!), άρωμα νυχτολούλουδου (εντάξει και γιασεμιού) κλπ. Πολλές φορές έχω διερωτηθεί γιατί μας αρέσει ο θερινός κινηματογράφος. Για την παρέα? Για τα παρελκόμενα (βλ. πιο πάνω)?? Για τις ταινίες? Έχω δει σε θερινό απίθανες ταινίες που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τις έπαιρνα ούτε σε DVD για Σάββατο μεσημέρι. Άρα??

Και συνεχίζω. Το Γιουσουρούμ (όπως όλα τα παιδιά!!!) τρελαίνεται για κινούμενα σχέδια. Δώστου Donald Duck και πάρτα όλα τζάμπα από το μαγαζί. Ελπίζω να μην είμαι ο μόνος που εκτός από το Tasmanian Devil του αρέσει και ο Droopy!!! (Ρε, μήπως έχω πρόβλημα??). Ταινίες σαν το Fantasia, την Παναγία των Παρισίων, το SHREK θα πρέπει να επιβάλλεται να τις βλέπουν οι ενήλικες. Τώρα μην μου πείτε ότι δεν ρίχνετε κλεφτές ματιές όταν το χαζοκούτι (σ.σ TV) δείχνει Looney Tunes? Ε? Για θυμηθείτε λίγο το Fantasia με τον Μίκυ (δίπλα στα επιπλέον της ημέρας) και τα λέμε αργότερα (παρακάτω )

Οι πρώτες προβολές μας είναι αφιερωμένες σε ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, Μικρά διαμάντια κινουμένων σχεδίων που συνοδεύουν συνήθως τις υπερπαραγωγές διαφόρων κινηματογραφικών studios. Πάρτε κάτι να πιείτε, ποπ κορν, σβήστε τα φώτα, καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας (ή στο κρεβάτι σας) και απολαύστε δυο υπέροχες (κατά την γνώμη μας πάντα) ταινίες μικρού μήκους.

Η πρώτη μας ταινία είναι το Geri's Game . Ένα φιλμάκι που το 1998 κέρδισε το Oscar και συμπεριλαμβανόταν στην προβολή τουη Bug's Life. "Γυρισμένη" το 1997 γράφτηκε και και σκηνοθετήθηκε από τον Jan Pinkava, η ταινία μας ταξιδεύει μια φθινοπωρινή μέρα σε ένα έρημο πάρκο. Εκεί ο ηλικιωμένος κύριος Geri αρχίζει μία περίεργη παρτίδα σκάκι. Περίεργη και ιδιότυπη καθώς ο αντίπαλός του είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Ο Geri αλλάζει συνεχώς θέση, βγάζει και βάζει τα γυαλιά του καθώς «μεταμορφώνεται» από τον ένα παίκτη στον άλλο. Η εναλλαγή γίνεται όλο και πιο γρήγορη δίνοντας την αίσθηση ότι οι αντίπαλοι είναι δυο και στην πραγματικότητα. Και ενώ η παρτίδα εξελίσσεται ο Geri (με τα μαύρα πιόνια) έχει στριμώξει για τα καλά το Geri (με τα λευκά πιόνια) ο οποίος δείχνει να μην μπορεί να αποφύγει την ήττα. Και τότε όλα ... (η συνέχεια στις οθόνες σας).

Η δεύτερη είναι το One Man Band . "Γυρισμένη" το 2005, γράφτηκε και και σκηνοθετήθηκε από τους Andrew Jimenez και Mark Andrews, προβαλλόταν στην αρχή της εμπορικής επιτυχίας Cars, ενώ ήταν και υποψήφια για το Oscar έκείνης της χρονιάς. Εδώ μεταφερόμαστε σε περασμένες εποχές, στην πλατεία ενός έρημου Ιταλικού χωριού όπου ένας πλανόδιος μουσικός (Bass) παίζοντας βαρετούς σκοπούς προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή (και το φιλοδώρημα εννοείται) των όποιων περαστικών, οι οποίοι δεν εμφανίζονται από πουθενά. Ξαφνικά κάνει την εμφάνισή του η Tippy (ένα μικρό κοριτσάκι) κρατώντας στο χέρι του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο έχει πρόθεση να ρίξει στο σιντριβάνι της πλατείας κάνοντας και την καθιερωμένη ευχή. Τότε ο Bass αρχίζει και τα δίνει όλα (μουσικά: τα σπάει), ώστε το νόμισμα να καταλήξει στο κουτάκι του και όχι στον πάτο του σιντριβανιού. Η μικρή Tippy ενθουσιάζεται και είναι έτοιμη να του ρίξει το νόμισμα, όταν κάνει την εμφάνισή του στην άλλη πλευρά της πλατείαςο Treble, ένας επιδέξιος (και επιδειξίας) συνάδερφος του Bass. Η μικρή ακούγοντας τον Treble δείχνει αναποφάσιστη για το που θα δώσει το νόμισμα. Αρχίζει έτσι ένας μουσικός αγώνας μεταξύ των δυο με έπαθλο το νόμισμα της Tippy. Κάποια στιγμή η Tippy δείχνει να έχει αποφασίσει για το που θα ρίξει το χρυσό. Τότε το νόμισμα.... (η συνέχεια στις οθόνες σας).

Πριν σας αφήσουμε να πούμε ότι η μουσική του One Man Band ηχογραφήθηκε με την βοήθεια 38μελούς ορχήστρας , ενώ στο Geri’s Game χρησιμοποιήθηκαν πρωτοποριακές (για την επόχή του) τεχνικές για την ρεαλιστική απεικόνιση των εκφράσεων του προσώπου του Geri. Καλή σας προβολή.

16 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Μη χάσεις την ευκαιρία να πας λοιπόν αφου σου αρέσει τόσο πολύ! Η αλήθεια είναι ότι από τις μεγαλύτερες ευχαριστήσεις είναι τα καλοκαιρινά βράδυα, όλα αυτά που λές, και η μπροστινή καρέκλα να είναι άδεια και να απλώνεις και τα πόδια! ΑΑΑΑΑχ πασάς!!

Giousurum είπε...

Den pernaei kalokairi xoris tis kathieromenes episkepsis se therina cinema. Oso auto pou les gia tin mprostini karekla na sou po oti mou exei tyxei se therino na min eimaste pano apo 10 - 15 atoma. Katalavaineis apolausi. Idiotiki provoli me yperoxo skiniko.

Kalo apogeuma

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Τι μου θυμησατε τωρα ρε παιδια...

sxoli είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Giousurum είπε...

@ exosptonkyklo
kai poios den exei omorfes stigmes na thymithei mesa se therina cinema.


P.S enimerono oti to link ston donald diorthothike kai pleon leitourgei.

akrat είπε...

έ μα πιά...
καλοκαίριασε...
αλλά εγώ μα τον τουτάτη
τραιλένομαι για όλα τα παλαιομοδίτηκα μίκυ μάους στρουμφάκια κλπ....
ευτχώς που υπάρχει κανένα σταρ και βλέπουμε..

akrat είπε...

έ μα πιά...
καλοκαίριασε...
αλλά εγώ μα τον τουτάτη
τραιλένομαι για όλα τα παλαιομοδίτηκα μίκυ μάους στρουμφάκια κλπ....
ευτχώς που υπάρχει κανένα σταρ και βλέπουμε..

ampelofilosofos είπε...

Λοιπον, παγωμένη μπύρα, πατατάκια, νυχτολούλουδο και τζιτζίκια στο μπακγραουντ,ένα ελαφρό αεράκι, και η Εποχή των Παγετώνων στην οθόνη, με τον σκίουρο να δίνει ρέστα για να σώσει το βελανίδι του! Μπορείς να φανταστείς κάτι πιο δροσερό??? :)
Αντε, συμβιβάζομαι και με τον Mushu τον φοβερό δρακούλη από την Μουλάν. Αρκεί να έχει ήχο στέρεο για να απολαμβάνω τις ατάκες! :)
Σου εύχομαι ένα δροσερό απόγευμα, σε κανένα παραλιακό θερινό σινεμά!

s0t είπε...

Θερινός κινηματογράφος "Το Γιουσουρούμ" τέλειος.
Το ευχαριστήθηκα, με εξαίρεση ότι κάτι πρέπει να κάνεις με τα κουνούπια και με ενοχλούσε και ο "ampelofilosofos" με τα πατάκια του...
Για την "sofia" λίγο πιο πέρα, που είχε απλώσει τα πόδια στην μπροστινή καρέκλα ok δεν τρέχει τίποτα!!!

Περιμένω την επόμενη προβολή...

ampelofilosofos είπε...

Καλά ντε, @sot, μη βαράς! Θα τα κρατήσω τα πατατάκια για το διάλειμμα! :)
Α, και κύρε οικοδεσπότη, μια και το αναφέραμε, τα κουνούπια είναι ένα θέμα, ετσι... Εχει κάτι πολύ ωραία αρωματικά φιδάκια για να βάλεις στις γωνίες. Φτιάχνουν και ατμόσφαιρα! :)

zalmoxis είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω για τον Ντρούπυ από τη Γουαδελούπη, είναι μεγάλη φάτσα!

Όποιος δεν του αρέσουν τα κόμικς, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα...

Θα μου άρεσε επίσης να έπαιζε ένας θερινός κινηματογράφος ολονύχτια αφιερώματα σε Χοντρό - Λιγνό!

Βαγγέλης είπε...

Tα βιντεάκια τα σπάσανε! εγω δεν τα είχα ξαναδεί! Ειδικά με το one man band έλιωσα στο γέλιο!Ρε γαμώτο ψάχνω να παω κανα θερινό και δεν βρίσκω κάπου να παίζει καμιά καλή ταινία ή και κομικς τέλοσπαντων. Που θα μου πάει, κάτι θα βρω...

Giousurum είπε...

@ akrat
kati pire to auti mou oti ta stroumfakia th gysiustoune se tainia. Fetos simplironontai (ean den kano lathos) 50 xronia apo tin "gennisi" tous.

@sot
kati tha kanoume kai me ta kounoupia.

@ampelofilosofos
leo na valo kati oraia kerakia. kai gia kounoupia kai gia atmosfaira.

@zalmoxis
tha frontisoume na valoume kai Xontro Ligno sto programma.

@Βαγγέλης
Psaxe na vreis oli tin seira me ta short films tis Pixar. Kykloforei kai se DVD. Axizei na ta deis.

Βαγγέλης είπε...

Λοιπόν παιδιά πήγα τελικά σήμερα θερινό σινεμά και είδα πολύ καλή ταινία. Όποιος θέλει να παει να το δει. The lemon tree λέγεται και συγκεκριμένα το έπαιζε στο κολωνάκι στο θερινό κινηματογράφο Αθηναία.
Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά εδώ.
http://www.mindradio.gr/scene.php?t=news&id=216

akb8862 είπε...

Να ευχηθώ καλό καλοκαίρι, καλές διακοπές ,υγεία & δύναμη.
Με εκτίμηση.

aKanonisti είπε...

Μπορούμε να ρίξουμε το κέρμα στην αναρτηση σου????
:-)