Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Τελικά ο Κλάπτον έπαιξε με τους Juniors ?

Λίγο πολύ είναι γνωστός ο αστικός μύθος που θέλει τον Έρικ Κλάπτον να παίζει κιθάρα στους Juniors στο μακρινό 1965. Η αρχή της ιστορίας αυτής είναι ένα τραγικό γεγονός. Στις 10 Οκτωβρίου 1965 σκοτώνονται σε τροχαίο δυστύχημα ο μπασσίστας και «ψυχή» των Juniors Θάνος Σογιούλ (22 ετών), ο μάνατζέρ τους και άλλα δύο άτομα, ενώ συγχρόνως τραυματίζεται σοβαρά στο χέρι ο κιθαρίστας τους Αλέκος Καρακαντάς. Oι Juniors εμφανιζόταν εκείνο τον καιρό στο club Igloo της Κυψέλης και στα περίφημα "κυριακάτικα μουσικά πρωινά". Μάλιστα υπήρχε προγραμματισμένη συναυλία -ρεσιτάλ όπως το ονόμαζαν- στον κινηματογράφο Τερψιθέα στον Πειραιά την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 1965, δηλαδή λίγες μόνο ημέρες μετά το δυστύχημα. 

Τελικά ανακοινώνεται ότι η συναυλία θα γίνει κανονικά όχι όμως από τους Juniors αλλά από τους Four Juniors. Και φτάνουμε στο πρωί της Κυριακής. Έξω από τον κινηματογράφο γίνεται χαμός ήδη από τις 07:30 το πρωί. Οι πόρτες κλείνουν στις 10 ακριβώς και το ρεσιτάλ αρχίζει. Όμως στην σκηνή δεν είναι τέσσερις μουσικοί αλλά πέντε. Οι τέσσερις Juniors και ένας Άγγλος κιθαρίστας που αναπλήρωνε τον Αλέκο Καρκαντά. Τη θέση του Θάνου την είχε πάρει ο Λάκης Βλαβιανός (ο μετέπειτα συνθέτης των μεγάλων διεθνών επιτυχιών του Ντέμη Ρούσου). Το όνομα του Άγγλου? Έρικ Κλάπτον, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα και εμφανιζόταν (και αυτός) με το συγκρότημά τους Faces στο club Igloo. Οι Juniors σε ένδειξη πένθους φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια και ο Κλάπτον μαύρο πουκάμισο. 

Κάποια στιγμή θα πούμε αρκετά τόσο για τους Juniors όσο και για τις εν Ελλάδι περιπέτειες του Κλάπτον. Προς το παρόν διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ για το ρεσιτάλ από το τεύχος 41 των Μοντέρνων Ρυθμών (27 Οκτωβρίου 1965) και δείτε την Κλάπτον να παίζει με τους Juniors. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: