Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: Terminal Curve

Οι Terminal Curve σχηματίστηκαν τον Οκτώβριο του 1992 στην Αθήνα και η αρχική τους σύνθεση ήταν Σωτήρης (φωνητικά και αγνώστων σε εμάς λοιπών στοιχείων), Ιάσωνας Λεοντίδης (κιθάρα), Γεράσιμος Κανάκης (μπάσο) και Σπύρος Πρωτοψάλτης (τύμπανα). Ήταν και η σύνθεση με την οποία ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν το 1993 τα κομμάτια "Penetrate" και "Senseless Thing", του ομότιτλου 7'' (Pegasus Records-PEG 014).

Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο και μοναδικό τους άλμπουμ με τίτλο Feeding Frenzy (Pegasus Records-PEG 019). Στην σύνθεση του γκρουπ είχαν επέλθει αλλαγές με την έλευση του Νικηφόρου Τσίτσας στο μπάσο, ενώ μετά την αποχώρηση του Σωτήρη ο Κανάκης ανέλαβε τα φωνητικά. Το 1996 κυκλοφόρησε και η τελευταία τους δουλειά, ένα 7'' με τίτλο LOSIN' IT/BACK AGAIN (Pegasus Records-PEG 022). 

Εκείνη την χρονιά αποχωρούν και οι Τσίτσας και Πρωτοψάλτης τους οποίους αντικατέστησαν οι Βαγγέλης Πάνγκος (μπάσο) και Νίκος Γερακίτης (τύμπανα). 

Οι Terminal Curve συνέχισαν να γράφουν κομμάτια και μερικά χουν συμπεριληφθεί σε αρκετές συλλογές μεταξύ των οποίων Act Up - ...Εν Τούτω Νίκα (FM 396), Group Therapy (Late For Session) (ODD Records ‎– ODD001), Toxic Babies In A Rock'n'Roll Land (SSR 001, SSR 002) κ.α 

Το 1997 η μπάντα διαλύθηκε. Πρόλαβαν και έκαναν πολλές ζωντανές εμφανίσεις με πρώτη σημαντική στο πεδίο του 'Αρεως στις 18 Ιουνίου του '93, μαζί με τους "Ναυτία", "Εκτός Ελέγχου", "Χαοτικό Τέλος" και "Death Courier".

Hints and Tips
Τα κομμάτια Penetrate" και "Senseless Thing" ηχογραφήθηκαν στο "Studio 11".
Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Περίπου Studio".
Ο Ιάσωνας Λεοντίδης έχει υπάρξει μέλος και των Low Gravity.



Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Βαβέλ Νο.33 - Κάτι παραπάνω από ένα περιοδικό

Για το Βαβέλ  δεν χρειάζεται να γραφτούν παραπάνω από 5-10 γραμμές. Όλοι σχεδόν όσοι ανήκουν στην γενιά το 40+ σίγουρα έχουν πιάσει ένα τεύχος του ιστορικού περιοδικού στα χέρια τους, ενώ οι περισσότεροι ακόμη κρατάμε τα τεύχη καλά φυλαγμένα στην βιβλιοθήκη μας. 

Το Βαβέλ κυκλοφόρησε από τον Φεβρουάριο του 1981 μέχρι τον Ιούνιο του 2008 και υπήρξε κατά τα γραφόμενα στο εσωτερικό του "μηνιάτικο" περιοδικό. Παρόλο που βίωσε 324 μήνες εκδοτικής ζωής, κυκλοφόρησαν μόλις 246 τεύχη.

To περιοδικό δημιουργήθηκε με πρότυπο το ιταλικό Linus ενώ συνέχιζε το πείραμα του βραχύβιου περιοδικού Κολούμπρα που είχε προηγηθεί με ανάλογη θεματική. Ο συμβολισμός του τίτλου παρέπεμπε σε μια ισότιμη συνάντηση ανθρώπων ετερόκλητων ως προς τις ιδέες και τα καλλιτεχνικά τους ενδιαφέροντα.

Εκδότες: 
Τεύχη 1-43 Γιώργος Μπαζίνας, Νίκη Τζούδα, Σταύρος Τσελεμέγκος. 
Τεύχη 44-246: Νίκη Τζούδα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το τεύχος 33 που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1983. Το τεύχος ανέβηκε online στο Scribd από  "Περιοδικό Βαβέλ by harisg7"

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Μανώλης Γλέζος - 17/11/2017

"Κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! 
Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ"




Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

(κάτι παραπάνω από ένα Graphic Novel) Joe Sacco - Palestine

(από το εξώφυλλο της Ελληνικής έκδοσης)

"..Στα τέλη του 1991 και στις αρχές του 1992, ο Τζο Σάκο πέρασε δυο μήνες με τους Παλαιστινίους στα Κατεχόμενα Εδάφη, ταξιδεύοντας και κρατώντας σημειώσεις. Μόλις επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 1992, ξεκίνησε να γράφει και να σκιτσάρει το "Palestine" ("Παλαιστίνη"), το οποίο συνδύαζε την τεχνική του επιτόπιου ρεπορτάζ με την αφηγηματικότητα ενός βιβλίου κόμικς, ώστε να εξερευνήσει αυτή την περίπλοκη και συναισθηματικά επιβαρημένη κατάσταση. 

Το "Palestine" πρωτοδημοσιεύτηκε σε 9 τεύχη από την εκδοτική εταιρία Fantagraphics Books του Σιάτλ, από το 1993 ως το 1996 και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν οι ομώνυμοι τόμοι, ο πρώτος το 1994 και ο δεύτερος το 1996. Γι' αυτά τα συγκλονιστικά βιβλία, ο Σάκο βραβεύτηκε το 1996 με το American Book Award, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία διεθνώς στο χώρο του βιβλίου, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε κόμικς...."

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Μίκυ Μάους !! (σχεδόν) όλοι μας τα διαβάζαμε ή μήπως ακόμη το κάνουμε?

Δεν χρειάζονται συστάσεις. Τα λόγια είναι περιττά. Τι να γράψεις? Οι λέξεις δεν θα είναι στα υπέροχα "συννεφάκια" και δεν θα έχουν την ίδια βαρύτητα. 

Κυρίες και κύριοι. Κάτι από τα παλιά. Κάτι από το παρελθόν, το παρόν αλλά και ταυτόχρονα το μέλλον. ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ. Τα δυο πρώτα τεύχη από το 1966. Διαβάστε τα ολόκληρα εδώ.