Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Tunnel 57 A True Escape-Story - Ένα comic για το διασημότερο tunnel διαφυγής από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο

Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Christoph Links Verlag και το Berlin Wall  Foundation το comic με τίτλο «Tunnel 57: A True Escape Story» (ISBN-13: 978-3861537298) του Thomas Henseler και της Susanne Buddenberg. Το comic «καταγράφει» την αληθινή ιστορία του περίφημου Tunnel 57 που δημιουργήθηκε το 1964 όταν μια ομάδα φοιτητών αποφάσισε να σκάψει ένα τούνελ κάτω από το Τοίχος του Βερολίνου για να βοηθήσουν όσους περισσότερους Ανατολικογερμανούς μπορούσαν να περάσουν στη Δύση.

Τον πυρήνα της ομάδας αποτελούσαν ο Wolfang Fuchs (25 ετών) ο οποίος είχε ήδη οργανώσει την δημιουργία 4 τούνελ διαφυγής, ο Hubert Hohlbein (22ετών) ο οποίος ήθελε να βοηθήσει την μητέρα του να περάσει στο Δυτικό Βερολίνο, ο Reinhard Furrer (24 ετών) και ο Christian Zobel (23ετών).Μέλος της ομάδας των φοιτητών ήταν και ο 25χρονος (τότε) Γιοακίμ Νέουμαν (Joachim Neumann) ο οποίος είχε αποφασίσει να κάνει τα πάντα ώστε να βοηθήσει την κοπέλα του (Κρίστα) να περάσει στο Δυτικό Βερολίνο όπου ο ίδιος βρισκόταν ήδη.

Οι εργασίες διάνοιξης άρχισαν τον Απρίλιο (1964) και σκοπός ήταν η κατασκευή ενός tunnel μήκους 145m το οποίο θα άρχιζε από το Δυτικό Βερολίνο (στην οδό Bernauer αρ.97 στο υπόγειο ενός εγκαταλειμμένου αρτοποιείου), θα περνούσε κάτω από το τοίχος και την «νεκρή ζώνη» και θα κατέληγε στο Ανατολικό Βερολίνο στην αυλή μιας ανθρακαποθήκης (στη οδό Strerlitzer αρ.55).

Έξι μήνες μετά, κατά τους οποίους 4-5 άντρες εργαζόταν σε 12ωρες καθημερινές βάρδιες, το tunnel ήταν έτοιμο και η αδρεναλίνη της ομάδας στα ύψη.

«..Δουλεύαμε νύχτα-μέρα σε βάρδιες, 12 ώρες η καθεμία. Ήταν πολύ δύσκολη δουλειά. Την ημέρα που θα άνοιγε το τούνελ, βρήκα ένα γράμμα από την κοπέλα μου, που έλεγε ότι είχε βγει από τη φυλακή. Έπρεπε αμέσως να πάω να ανοίξω το τούνελ γιατί δεν υπήρχε χρόνος. Της έστειλα μήνυμα με ένα φίλο μου. Του έδωσα ένα μικρό αρκουδάκι που μου είχε αγοράσει εκείνη πριν από χρόνια. Έτσι θα ήξερε με βεβαιότητα ότι εγώ είχα στείλει αυτόν τον άνδρα και κανένας άλλος..», διηγείται ο Νέουμαν.

Το βράδυ 4 προς 5 Οκτωβρίου, 57 άτομα (εξ ου και το όνομα tunnel 57) αναμεσά τους και η Κρίστα περνούν μέσω του tunnel από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο. Το επόμενο βράδυ όμως η ύπαρξη του tunnel προδίδεται στις μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας και η ομάδα αναγκάζεται να το εγκαταλείψει.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης των Ανατολικογερμανικών υπηρεσιών ο Christian Zobel ανταλλάσσει πυροβολισμούς με τους συνοριακούς φύλακες και τραυματίζει τον Egon Schultz (21 ετών) οποίος τελικά υποκύπτει στα τραύματα του. Τον θάνατο του Schultz εκμεταλλεύεται η Ανατολική Γερμανία παρουσιάζοντας τον ως ήρωα και δίνοντας το όνομά του σε σχολεία, κτήρια κλπ. 

Η αλήθεια για τον θάνατο του Schultz όμως όπως αποκαλύφθηκε μετά την πτώση του τοίχους ήταν λίγο διαφορετική. Η έκθεση αυτοψίας που είχε συνταχθεί από τον Otto Prokop για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ανατολικής Γερμανίας υποδείκνυε ότι ο Schultz είχε τραυματιστεί ελαφρά στον ώμο από τις σφαίρες του Zobel και ότι οι μοιραίοι για αυτόν πυροβολισμοί προήλθαν από το αυτόματο όπλο (τύπου Kalashnikov) ενός άλλου ανατολικογερμανού συνοριακού φρουρού.  

Όπως είναι φυσικό οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας απέκρυψαν την έκθεση του Prokop και κανένας δεν ήξερε για αυτή μέχρι αρκετά μετά την πτώση του τοίχους. Ο  Zobe, ο οποίος έγινε γιατρός, πέθανε πιστεύοντας ότι αυτός ήταν που σκότωσε τον Schultz. Λίγο καιρό μετά τα γεγονότα του tunnel 57 ο Neumann και η Κρίστα παντρεύτηκαν και έμειναν μαζί για πάνω από 40 χρόνια μέχρι τη στιγμή που εκείνη «έφυγε» από τη ζωή. 

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του περίφημου tunnel 57 και το σενάριο του comic "Tunnel 57: A True Escape Story" του Thomas Henseler και της Susanne Buddenberg.  Όσοι για οποιονδήποτε λόγο βρεθείτε στο Βερολίνο ψάξτε το και πάρτε το μαζί σας πίσω. Τέλος ακούστε εδώ την ιστορία από πρώτο χέρι και τον ίδιο  τον Neumann και την εκπομπή Witness του ΒΒC.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: