Κυριακή 22 Μαΐου 2016

My God, Help Me to Survive This Deadly Love

Η East Side Gallery αποτελεί από τα κορυφαία και διασημότερα τουριστικά σημεία της πόλης του Βερολίνου. Η δημιουργία του περίφημου αυτού υπαίθριου μουσείου άρχισε λίγο μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνού τον Φεβρουάριο του 1990 όταν 118 καλλιτέχνες από 21 χώρες αρχισαν να δημιουργούν τοιχογραφίς (γκράφιτι) πάνω σε έναν κομμάτι του τοίχους κατά μήκος της οδού Mühlenstrasse στοπρώην ανατολικού Βερολίνου στην περιοχή δίπλα στον ποταμό και μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Oberbaum Brücke και Ostbahnhof. 

Η East Side Gallery είναι η μεγαλύτερη και μακροβιότερη έκθεση σε ανοιχτό χώρο στον κόσμο με 105 τοιχογραφίες στο σύνολο με κυρίως πολιτικό μήνυμα και περιεχόμενο. Η East Side Gallery έχει συνολικό μήκος 1316 μέτρα ενώ ήδη από  τον Νοέμβριο του 1991 θεωρείται προστατευόμενο μνημείο. Η διασημότερη ίσως τοιχογραφία της East Side Gallery είναι η δημιουργία του Ρώσου καλλιτέχνη Dmitri Vrubel που έχει γίνει γνωστή ώς το "Το φιλί" ή "My God, Help Me to Survive This Deadly Love" (Θεέ μου, βοήθησε με να γλυτώσω από αυτό το θανατηφόρο έρωτα) από τις φράσεις που είναι γραμμένες στα Ρώσικα στο πάνω και στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας.

Η τοιχογραφία αποτελεί αναπαράσταση της επίσης διάσημης φωτογταφίας του Γάλου φωτορεπόρτερ Regis Bossu ο οποίος το 1979 (7 Οκτωβρίου) κάλυπτε τους εορτασμούς για την 30η επέτειο της Λαίκής Δημοκρατίας της Ανατολικής Γερμανίας. Η φωτογραφία τραβήχθηκε την στιγμή που ο Μπρέζνιεφ και ο Πρόεδρος της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ, αντάλασαν το «σοσιαλιστικό αδελφικό φιλί» (socialist fraternal kiss). 

Το «σοσιαλιστικό αδελφικό φιλί» είναι ένα τελουτουργικό φιλί (με ρίζες/αναφορές στους ορθόδοξους ασπασμούς κατά την διάρκεια του Πάσχα) που αποτελείται από μια αγκαλιά και ένα αμοιβαίο φιλί στο μάγουλο ή σε κάποθες σπάνιες περιπτώσεις στα χείλη και ήταν κάτι συνήθες μεταξύ των ηγετών των κουμουνιστικών κρατών για να δηλώσoυν την αλληλεγγύη τους.

Η τοιχογραφία του Dmitri Vrubel, όπως και οι υπόλοιπες της East Side Gallery, όντας εκτεθιμένη στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και στην ατμοσφαιρική ρύπανση χρειάστηκε εργασίες αποκατάστασης το 2009 (από τον ίδιο τον καλλιτέχνη) έχοντας επιπρόσθετα υποστεί και "βανδαλισμούς". Οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του  Künstlerinitiative, ενώ ο Vrubel δώρισε την αμοιβή του (3000€) για τις ανάγκες ενός κοινωνικού project τέχνης στην περιοχή του Marzahn του Βερολίνου.

Πλέον σχεδόν όλες οι τοιχογραφίες της East Side Gallery προστατεύονται από κάγκελα ενώ σύφωνα με τους ειδικούς δεν θα αργήσει και ο στιγμήπου θα χρειστεί ακόμη μια περίοδος αποκατάστασης. Πριν από λίγες ημέρες, το Σάββατο 14/05/2016, μια παρόμοια τοιχογραφία έκανε την εμφανισή της σε εξωτερικό τοίχο ενός εστιατορίου στο Vilnius της Λιθουανίας δημιουργία του Mindaugas Bonanu απεικονίζοντας των Ρώσο Πρόδρο Πούτιν να ανταλάσει το socialist fraternal kiss με τον Ντόναλντ Τράμπ.

Το My God, Help Me to Survive This Deadly Love όπως είναι σήμερα

και το έργο του Mindaugas Bonanu στο Vilnius 



Δεν υπάρχουν σχόλια: