Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Μικρό λεξικό οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών όρων: Τρίτος Δρόμος, ο

Ορισμοί και περιγραφές από οικονομικούς και πολιτικούς όρους που ακούμε, διαβάζουμε ή πιστέυουμε ότι περιγράφουν την πολιτική και όχι μόνο πραγματικότητα της χώρας. Η αρχή γίνεται με τον τρίτο δρόμο μιας και πολλοί τον τελευταίο καιρό μιλούν για επανιδρύσεις και ανασυγκρότησεις πολιτικών χώρων. Παραθέτουμε ορισμό και περιγραφή από δυο πηγές και τα συμπεράσματα δικά σας. Κάθε ομοιότητα με πραγματικές καταστάσεις τυχαία!!!Απλά να υπογραμίσουμε το εξής: υποστηρικτές του τρίοτυ δρόμου ήταν/είναι οι Τόνι Μπλερ Άντονι Γκίντενς Μπιλ Κλίντον και Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Από την wikipedia
Ο Τρίτος Δρόμος ως πολιτικό ρεύμα αποτελεί κράμα σοσιαλδημοκρατικών, φιλελεύθερων και εθνικών συντηρητικών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να αποτελεί κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα. Οικονομικά εκπροσωπεί έναν ιδιότυπο συμβιβασμό μεταξύ Καπιταλισμού και Σοσιαλισμού, ενώ πολιτικά κινείται τόσο στα πλαίσια του σύγχρονου φιλελευθερισμού όσο και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ρίζες του αποτελούν ο Φαβιανός Σοσιαλισμός, η οικονομική θεωρία του Τζων Κέυνς, το Νιου Ντηλ του Ρούζβελτ. Κύρια χαρακτηριστικά του Τρίτου Δρόμου είναι η πεποίθηση της μετάλλαξης του καπιταλισμού σε Οικονομία της γνώσης, η αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραματίζει στην οικονομία και την κοινωνία, τοπική, εθνική και παγκόσμια, η Κοινωνία των Πολιτών και η εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο Τρίτος Δρόμος (Third Way) δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση και πουθενά με τη φασιστική-ολοκληρωτική Τρίτη Θέση(Third Position).
Από του οπισθόφυλλο του βιβλίου Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ του GIDDENS ANTHONY
Ο Γκίντενς υποστηρίζει ότι η χάραξη ενός τρίτου δρόμου στην πολιτική είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και απαραίτητη. Ο τρίτος δρόμος περνάει μέσα από την ανανέωση της Σοσιαλδημοκρατίας σ' έναν κόσμο, όπου οι απόψεις της παλαιάς αριστεράς έχουν πλέον καταστεί απαρχαιωμένες, ενώ οι θέσεις της νεοφιλελεύθερης παλαιάς δεξιάς έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς και αντιφατικές. Ο Γκίντενς πιστεύει ότι η μάχη για τον περιορισμό των ανισοτήτων είναι πάντα αναγκαία και ότι μια κυβέρνηση μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτήν. Ο τρίτος δρόμος δεν επαγγέλλεται την κατάργηση του κράτους πρόνοιας· τάσσεται εναντίον των αλόγιστων κρατικών δαπανών, ενώ, αντίθετα, υποστηρίζει επενδύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση. Στην παλιά διαμάχη για «περισσότερο» ή «λιγότερο» κράτος ο τρίτος δρόμος απαντά: περισσότερη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Ανάμεσα στη θρησκεία της αγοράς και τη μεικτή οικονομία, ο τρίτος δρόμος υπενθυμίζει τις επιταγές του ανταγωνισμού και της ρυθμιστικής παρέμβασης. Αναδύεται έτσι ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, πολυσυλλεκτικό και ρωμαλέο, που αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία και δίνει νέα πνοή στον πολιτικό ιδεαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: