Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Giusurum Presents: Leaf Loft - E.P "eraserhead project" (ή κατεβάστε δωρεάν Νο4)

Η αλήθεια είναι ότι οι εισαγωγές στα πόστ (και γενικά στα κείμενα) είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Ειδικά όταν έχεις να γράψεις για κάτι που σου αρέσει πολύ. Με τον σημερινό μας (Leaf Loft) "καλεσμένο" μας ενώνει η "τρέλα" για τον David Lynch. Ναι εκείνον τον "τρελό" και "ακαταλβίστικο" σκηνοθέτη που τις ταινίες του ελάχιστοι τις καταλαβαίνουν αλλά οι περισσότεροι της αγαπούν!!! Όσοι έχετε δει το Eraserhead, το mulholland drive, το Twin Peaks ή την Χαμένη Λεωφόρο μας καταλαβαίνετε!!!!! Οι πρώτες μας κουβέντες ήταν γύρω από τον κινηματογράφο του Lynch!!!! Φυσικά είχε προηγηθεί και η γνωριμία μας μέσο των Vello Leaf , οπότε το πράγμα ήρθε και έδεσε που λένε. Η άλλη μεγάλη αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε να τον πείσουμε (τον καλεσμένο μας) να μας γράψει ο ίδιος την ιστορία του project Leaf Loft. Σήμερα λοιπόν φιλοξενούμε έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο μουσικό που μας εξιστορεί την δική του εκδοχή για μια αγαπημένη του (και μας) ταινία και την μουσική της επένδυση, το Eraserhead του David Lynch!!! Ας διαβάσουμε τι έχει να μας πει.
--------------------------------------------------------------------------------------
"........
Δεκέμβρης 2002.
Μετά από μια νυχτερινή προβολή του "Lost Highway", πέρασα το υπόλοιπο της βραδιάς γράφοντας ένα από τα πρώτα μου ηλεκτροακουστικά/ambient κομμάτια. Ο τίτλος του ήταν "Renee", όπως το όνομα της Patricia Arquette στην ταινία (ένα από τα 2 ονόματα της τέλοσπαντων). Η ενορχήστρωση περιλάμβανε αποκλειστικά ηλεκτρικό μπάσο και samples από έναν διάλογο της ταινίας. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τον David Lynch σε τέτοιο επίπεδο αλλά και η αφορμή για τη δημιουργία του "Leaf Loft" project."Leaf Loft" project.
Ένα νυχτερινό project το οποίο έχει ως πηγή έμπνευσης σκηνές από ατμοσφαιρικές ταινίες και βιβλία, εικόνες από όνειρα ή έντονες αναμνήσεις.
Μελωδικότητα και ρυθμικότητα υποσυνείδητα μεταφέρονται στο background ή απλώς εξαφανίζονται. Η σύνθεση ήχων, η δημιουργία drones και η τοποθέτηση τους στο χώρο είναι η βάση για το κάθε κομμάτι.

Φλεβάρης 2005.
Σύντομο ταξίδι στο Λονδίνο. Ήταν απόγευμα Δευτέρας όταν μπήκα σε ένα HMV και αγόρασα το dvd του Eraserhead. Στο τέλος εκείνης της εβδομάδας, πίσω στην Κρήτη, έγινε η πρώτη για μένα προβολή του.

Λίγους μήνες αργότερα η πτυχιακή που ανέλαβα για τη σχολή μου (ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής) είχε τίτλο "Μουσική σύνθεση και ηχητικός σχεδιασμός για την ταινία Eraserhead".


Καλοκαίρι 2006 μέχρι Άνοιξη 2009.
Ασταμάτητες προβολές της ταινίας ή μεμονωμένων σκηνών της. Αρχικά χωρίς ήχο. Σταδιακά τα πάντα έμπαιναν στη θέση τους. Τα βήματα του Henry, οι πόρτες που τρίζουν, οι λιγοστοί διάλογοι, το κλάμα του μεταλαγμένου μωρού, ο ήχος του γκρίζου δωματίου, και φυσικά η μουσική.Η δική μου εκδοχή στο soundtrack του Eraserhead είχε 12 κομμάτια, όλα εμπνευσμένα από την ταινία, γραμμένα για τις ανάγκες της κάθε σκηνής. Από αυτό το soundtrack προέκυψε το mini album "e.p." (eraserhead project ή extended play). 6 συνθέσεις από 6 σκηνές της ταινίας. Σκοτεινές, παρανοϊκές, Lynch-ικές. Το βασικό μέσο σύνθεσης είναι το ηλεκτρικό μπάσο, παραμορφωμένο, κατεστραμένο. Λίγα δευτερόλεπτα ηλεκτρικής κιθάρας, 2-3 λεπτά πιάνου και λίγα παραπάνω λεπτά υπόκοφων strings συμπληρώνουν το 30λεπτο κολάζ ήχων.
..................."

-----------------------------------------------------------------------
Αυτά λοιπόν για το project leaf loft και το E.P "eraserhead project". Όσοι θέλετε να το κατεβάσετε μπορείτε να το κάνετε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ από εδώ, ενώ ΕΔΩ μπορείτε να δείτε στο youtube στο κανάλι του Leaf Loft όλα τα κομμάτια του EP μαζί με τις αντίστοιχες σκηνές από την ταινία. Εμείς αφού ευχαριστήσουμε τον "Leaf Loft", σας αφήνουμε ένα δείγμα από αυτά που μπορείτε να δείτε στο κανάλι του.

2 σχόλια:

Jazzman είπε...

Έχουμε και εμείς κόλλημα με τον David Lynch. Συμπτωματικά έχουμε γράψει και εμείς 2 λόγια για αυτό το καταπληκτικό OST

http://jazzmusicgr.blogspot.com/2009/02/ralph-dropers-eraserhead-ost.html

Μπράβο!!!!

Giousurum είπε...

@Jazzman
Ελπίζουμε να σας άρεσε η εκδοχή στο soundtrack του Eraserhead του Leaf Loft!!! Οπότε ακόμη ένας λιντζικός στα μέρη μας!!!! Τελικά είμαστε πολλοί!!!