Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Τελικά τι είναι τρομοκρατία??

Μερικές χώρες (και άνθρωποι) έχουν περίεργη άποψη σχετικά με την πραγματική έννοια ορισμένων λέξεων. Αναζητώντας τον ορισμό της λέξης "τρομοκρατία" ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει διεθνώς συμφωνημένος ορισμός. Επίσης "πέσαμε" πάνω τον επίσημο ορισμό του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "...Τρομοκρατία είναι η άσκηση ή η απειλή άσκησης βίας εναντίον άμαχων, ανυπεράσπιστων πολιτών για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου...". Μέχρι εδώ καλά τα πάμε!!!

Σε διάφορες αναλύσεις και προσπάθειες ορισμού της τρομοκρατίας γίνεται αναφορά στο φαινομενο της κυβενητικής-κρατικής τρομοκρατίας. Πάνω στο θέμα αυτό ο καθηγητής Πολ Ρότζερς, από το πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, αναφέρει: "... εάν ανατρέξει κανείς στην ιστορία θα συνειδητοποιήσει πως υπάρχει και ένα είδος τρομοκρατίας που ασκείται κυρίως από τις κυβερνήσεις, το οποίο είναι μερικές φορές ισχυρότερο από την τρομοκρατία που ασκείται από διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις..". Και εδώ καλά τα πάμε!!!

Στην περίπτωση Ισραήλ - Παλαιστίνη έχουμε τις εξής ιδιαιτερότητες: Από την μια οι ενέργειας των Ισραηλινών (στρατός, αστυνομία κλπ) έχουν και χαίρουν την άκρατη συμπαράσταση των αρχών του κράτους του Ισραήλ. Από την άλλη οι ενέργειες κατά Ισραηλινών στόχων έχουν ως πηγή κάποιες εξτρεμιστικές (εντός ή εκτός εισαγωγικών) παλαιστινιακές οργανώσεις. Ο Ναντίμ Σεχαντί (Άραβας αναλυτής) υπογραμμίζει : "..Στην περίπτωση των Παλαιστινίων, η τρομοκρατία που ασκείται δεν είναι νομιμοποιημένη, ενώ στην περίπτωση του Ισραήλ . Και στις δύο περιπτώσεις όμως πρόκειται για τρομοκρατία».

Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε σε πλήθος τρομοκρατικών ενεργειών (κρατικών και μή) που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη τα τελευταία 30 χρόνια. Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε που εντάσεται η επίθεση των Ισραηλινών δυνάμεων κατά των πλοίων
του Στόλου της Ελευθερίας. Γεγονός πρώτο: είχαμε άσκηση βίας εναντίον άμαχων, ανυπεράσπιστων πολιτών. Και αν θυμηθούμε τον ορισμό του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτό είναι τρομοκρατία. Γεγονός δεύτερο: είχαμε επίσης μια ενέργεια των Ισραηλινών (στρατός, αστυνομία κλπ) που χαίρει την άκρατη συμπαράσταση των αρχών του κράτους του Ισραήλ. Άρα μιλάμε για νομιμοποιημένη πράξη τρομοκρατίας κάτι που σύμφωνα με τον Σεχαντί, είναι ισχυρότερη από την τρομοκρατία που ασκείται από διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις. Αυτό επίσης που εμάς έρχεται στο μυαλό (το όποιο μας έχει απομείνει) είναι η κύρηξη του πολέμου κατά της Τρομοκρατίας μετά την 11η του Σεπτέμβρη. Αν ισχύει ακόμη ο πόλεμος αυτός των ισχυρών του κόσμου θα πρέπει να περιμένουμε την άμμεση (χαχαχα) αντίδρασή τους (χαχαχαχα) και την κατακραυγή-απομόνωση και όχι μόνο των υπευθύνων του τραγικού συμβάντος (χαχαχαχα).

Τώρα εμείς (όπως και εσέις) γιατί έχουμε την εντύπωση και την σιγουρία ότι αυτό που θα ακουστεί περισσότερο (ενεπίσημα φυσικά από πολύ όμως επίσημα και ισχυρά χείλη) είναι η άποψη ότι : ότι η κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών και οι λοιπές ενέργειες γίνονται για λόγους ασφαλείας??? Για το τέλος αφήσαμε:
  • τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργόού Κοινωνικών Υποθέσεων Γιτζάκ Χέρτσογκ: "...Δεν θα επιτραπεί στο κονβόι των πλοίων να φτάσουν στη Γάζα; εκτός αν οι οργανωτές του δεσμευτούν ότι θα απελευθερωθεί ο στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, από την Λωρίδα.."........."το κονβόι των πλοίων με κατεύθυνση την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζα είναι «μια καθαρά προβοκατόρικη επιχείρηση που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό του κράτους του Ισραήλ». Το καλύτερο όμως το φυλούσε για το τέλος "...η Γάζα δεν αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και δεν υποφέρει από έλλειψη τροφής.."... και
  • κάτι που είχαμε διαβάσει πριν απο πολλά χρόνια στο Κράτος και Τρομοκρατία του Τσόμσκυ και αφορά στην αποκωδικοποίηση της άποψης πρώην προέδρου της Αμέρικα για το τι είναι τρομοκρατία. Αναλύοντας λοιπόν τα λεγόμενα του προέδρου μπορούσε κανείς να πεί ότι "...τρομοκρατία ειναι αυτό που οι άλλοι κάνουν σε εμάς. Οι δικές μας ενέργειες είναι απλώς επιβεβλημένες και γίνονται για το καλό της ανθρωπότητας!!
Καλό βράδυ και μην ξεχνάτε (από το site http://www.shiptogaza.gr/index.php) :"..............Συγκέντρωση αύριο Πέμπτη 3 Ιουνίου στις 19:00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τους αιχμάλωτους συντρόφους μας. Λόγω της αυριανής απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα υπάρξουν 14 πούλμαν, τα οποία θα αναχωρήσουν από διάφορες περιοχές και θα επιστρέψουν μετά το τέλος της διαδήλωσης..." περισσότερα εδώ.

* Η πρώτη εικόνα είναι απο το καταπληκτικό comix του καρτουνίστα Joe Sacco με τίτλο "Footnotes in Gaza"

3 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Είχα διαβάσει παλιά το 2005 ένα άρθρο για την τρομοκρατία που μου άρεσε και το κράτησα, κι αξίζει να το διαβάσιε κανείς:
Ελευθεροτυπία

Προσωπικά θεωρώ ενέργειες σαν αυτή του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη και την πρόσφατη δολοφονία των ακτιβιστών- τρομοκρατία.

Καλησπέρα

Giousurum είπε...

@Βάσσια
πραγματικά ενδιαφέρον το έρθρο που προτέινεις!!!
Ειμαστε περίεργοι τι θα γινει τελικά με τα πλοία που έχουν μείνει πίσω.!!!
ΤΟ ελληνικό κόστισε μια μικρή περιουσία και επιδιωρθώθηκε από τ ανθρώπους που δεν πήραν μια για την δουλειά που πρόσφεραν..
Ειναι και όλα τα πραγματα που υπάρχουν (?) μέσα στον στολίσκο και δεν ξέρουμε τι έχουνε γίνει!!!

Καλό απόγευμα!!!

Βάσσια είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, τα κράτησαν οι Ισραηλινοί για να τα δώσουν στα κατεχόμενα .... δεν είμαι σίγουρη (μήπως μεπρδεύω το τι θα κάνουν με του Ιρλανδικού πλοίου τη βοήθεια).

Καλησπέρα :-)