Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

"Ανθελληνικά..."

[...] Η Ελλάς, κατηνάλωσεν ολόκληρον τεσσαρακονταετίαν εις αγόνους συζητήσεις περί κομμάτων και κομματαρχών΄ άπαν σε το χρήμα, αντί έργων χρήσιμων προς πόλεμων ή προς ειρήνην, εδαπάνησεν εις συντήρησιν κοπαδίου κομματικών κηφήνων, χάριν των οποίων στέργει την πενίαν, την κακοπραγίαν, την ασημότητα και τους εμπαιγμούς του κόσμου όλου.
Ομολογούμεν ότι λαός επί τοσούτον χρόνον τοιαύτα ανεχθείς είναι εν μέρει άξιος της τύχης του' δεν αρνούμεθα ότι οι οπωσδήποτε αποκτήσαντες την πλειοψηφίαν είχον την συνταγματικήν αρμοδιότητα να διανείμωσι το αίμα και τον ιδρώτα του μέχρι τελευταίας σταγόνος εις τους οπαδούς των' προθύμως αναγνωρίζομεν ότι και οι διαδοχοί των έχουσι το κοινοβουλευτικόν δικαίωμα να αξακολουθήσωσι την χαραχθείσαν αύλακα μέχρι παντελούς ολέθρου και χρεωκοπίας' αλλά αν υπό τον αριστερόν μαστόν έχουσι καρδίαν και όχι πέτραν, νομίζομεν ότι καιρός είναι πλέον να παύσωσι σφαγιάζοντες ολόκληρον έθνος προς συστήρησιν αγέλης κατασκευαστών πλειοψηφίας.

Εμμανουήλ Ροϊδης (1836-1904)

5 σχόλια:

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Φοβερό απόσπασμα αυτό. Την καλησπέρα μου!

Βάσσια είπε...

Εξόχως καίριο και αποκαλυπτικό της στασιμότητας από τότε μέχρι σήμερα.

Καλησπέρα :-)

Giousurum είπε...

@Μιχάλης Τσαντίλας
καλησπέρα και σε εσενα φίλε Μιχάλη.Πραγματί δυνατ΄απόσπασμα και όχι μόνο...Ο λόγος του Ροϊδη πάντα ξεχωριστός όσα χρόνια και αν περάσουν.

@Βάσσια
Καλησπέρα και σε εσεάνα Βάσσσια.Ο Ροϊδης είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Εχουν τρομερ΄ενδιαφέρον τα κειμενά του. Ειδικά αυτά που αναφερόταν στην πολιτική, θρησκευτική και εθνική κατάσταση της χώρας!!!

habilis είπε...

Λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα μετα απο τόσα χρόνια.

Giousurum είπε...

@habilis
welcome στα μέρη μας!!!
ειλικρινά δεν ξέρω και αν πρόκυται να αλλάξει κάτι εδώ!!
Η στασιμότητα σε μια χώρα έρχεται όταν παύει αυτή να δημιουργεί πολιτισμό. Και εμείς δεν...Εδώ και πολλά χρόνια λείπουν οι πνευματικοί άνθρωπο από αυτή την χώρα!!!