Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ο Absent Without Leave στην indie σκηνή του Γιουσουρούμ...

Υπάρχουν περιπτώσεις που το όνομα ενός συγκροτήματος, ενός καλλιτέχνη σου κάνει κάτι στο αυτί και στο μυαλό. Σε προδιαθέτει θετικά και σου δημιουργεί μια διάθεση αναζήτησης περισσότερων πληροφοριών. Σαν τον τίτλο μιας ταινία, ενός τραγουδιού, ενός δίσκου ή ακόμη και μιας τοποθεσίας. Πριν καν φτάσεις εκεί έχεις την πεποίθηση ότι θα είναι καλά και θα περάσεις καλύτερα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το έχετε νιώσει!! Ε, κάπως έτσι ήταν και τα πράγματα εδώ στο γιουσουρούμ όταν ακούσαμε για τον absent without leave (κατά κόσμον Γιώργος Μαστροκώστας)!!! Και όταν τα ευρήματά σου επιβεβαιώνουν την αρχική σου υπόνοια τότε η ευχαρίστηση είναι διπλή!! Κάπως έτσι «καλέσαμε» τον Γιώργο να «ανέβει» στην σκηνή μας και να μοιραστεί μαζί μας τις μουσικές του!! Ποιος όμως είναι ο absent without leave?? Για να το μάθουμε λοιπόν με την βοήθειά του!!

Ο absent without leave, ξεκίνησε να ηχογραφεί το 2001 στην Αθήνα. Ο ίδιος περιγράφει την μουσική του «...κυμαίνεται από το shoegaze και το post-rock μέχρι την ambient και την electronica, αναμιγνύοντας το ρομαντισμό των cocteau twins και this mortal coil, με τις νοσταλγικές στιγμές των slowdive, piano magic και hood αλλά και τις μελαγχολικές μελωδίες των godspeed you! black emperor, mogwai και sigur ros με τους νωχελικούς ρυθμούς των boards of canada.» Η πρώτη του κυκλοφορία ήταν το άλμπουμ inland (self-released, 2003) και μέχρι το 2006 όταν και ίδρυσε την τη δική του ανεξάρτητη εταιρεία (sound in silence) κυκλοφόρησε δύο EPs -το semper (self-released, 2003) και το reborn (στην ιαπωνική duotone records, 2006)- ένα single το lost shadow (self-released, 2005) και ένα ακόμη άλμπουμ το bon voyage (στην αγγλική unlabel, 2006).

Πριν συνεχίσουμε την γνωριμία μας με τον absent without leave ακούστε το διαμαντάκι (που λένε και οι γνώστες) My Music Is Still Sad Though I Found My Happiness!!!




Από το 2006 που ίδρυσε την sound in silence έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογές που κυκλοφόρησαν από ξένες εταιρείες σε χώρες όπως Αγγλία, Ιαπωνία, Αμερική, Γαλλία, Δανία, Καναδάς κ.ά. Τα albums του απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές από τον εγχώριο και ξένο τύπο. Το 2008 κυκλοφόρησε στην αγγλική distant noise το (ίσως) καλύτερό του άλμπουμ (μέχρι τώρα) postcards from nowhere, ενώ την ίδια χρονιά το EP του resound κυκλοφόρησε στην καναδική chat blanc. Επίσης δεν θα πρέπει να περάσουμε στα γρήγορα και τις τέσσερις split κυκλοφορίες με καλλιτέχνες όπως port-royal, yellow6, kimonophonic κ.ά, ούτε τις συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως port-royal, yellow6, televise (ex-slowdive), carta, epic45, millimetrik, jatun κ.ά. Ενώ έχει συνθέσει το soundtrack της μικρού μήκους ταινίας the crossroads του Πέτρου Σοφικίτη.

Στην σελίδα του στο myspace ανακαλύψαμε ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο. «....Καλλιτέχνες όπως οι god is an astronaut, οι piano magic (από τον κατάλογο της κορυφαίας 4AD) και ο manyfingers (συνεργάτης του matt elliott και των hood και μέλος των movietone, crescent και soeza) τον έχουν προσκαλέσει προσωπικά για να ανοίξει live τους ενώ μεταξύ άλλων έχει εμφανιστεί live με καλλιτέχνες όπως οι 65daysofstatic, port-royal, millimetrik και οι section 25 (της θρυλικής factory records) καθώς και στο synch festival 2007 (ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως οι mum, !!!, front 242, fischerspooner κ.ά.)...».

E, πιστεύουμε ότι αξίζει ένα ταξίδι στον μουσικό κόσμο του absent without leave!! Καλό σας ταξίδι λοιπόν και περιμένουμε τις απόψεις σας!!

2 σχόλια:

dreams-dxt είπε...

Μ'ΑΡΕΣΟΥΝ! διαμαντάκι συγκρότημα!

Giousurum είπε...

@ dreams-dxt
i mexri tora poreia to ideixnei oti kai agapa auto pou kanei kai oti prosexei idiaitera ta vimata tou..mousika kai mi...:)
kalo vrady..:)