Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

"Ένα τραγούδι για την ειρήνη - Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη"

Δεν ξέρω γιατί αλλά συνήθως στο γιουσουρούμ αποφεύγουμε τα λεγόμενα blogοπαίχνιδα. Ίσως γιατί ακόμη και ο προσδιορισμός τους (blogοπαίχνιδα) δεν είναι και ακουστικά φιλικός. Όχι ότι δεν έχουμε λάβει μέρος σε τέτοιου είδους "παιχνίδια" (όπως π.χ κάναμε με το ποστ για το graffiti!!!). Σε αυτό εδώ προσκληθήκαμε από τα φιλικά "Μουσικά Προάστια" και λόγο τίτλου και μόνο δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε την συμμετοχή μας. Εξάλλου φωτογραφία και μουσική είναι (από) τα αγαπημένα μας θέματα εδώ στο γιουσουρούμ. Οι κανόνες του απλοί: 1) Διαλέξτε μια φωτογραφία και ένα τραγούδι που να εκφράζουν τις δικές σας σκέψεις για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη. 2) Δημοσιεύστε τα στο μπλογκ σας (τη φωτογραφία μπορείτε να την κάνετε και μόνιμη εικόνα -banner-) 3) Προσκαλέστε όσους άλλους θέλετε να κάνουν το ίδιο.

Ας αρχίσουμε λοιπόν. Με την φωτογραφία που ακολουθεί έχει βραβευτεί με το World Press Photo of the Year το 2003 ο Γάλλος φωτογράφος Jean-Marc Bouju.

Η φωτογραφία παρουσιάζει ένα ιρακινό να παρηγορεί το γιο του σε ένα χώρο συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου στο Najaf του Ιράκ στις 31 Μαρτίου 2003. Με τα συρματοπλέγματα σε πρώτο πλάνο , η εικόνα παρουσιάζει έναν πατέρα που έχει τεθεί υπό κράτηση από το 101ο αερομεταφερόμενο τμήμα στρατού. Το άτομο φέρει μια τσάντα πάνω από το κεφάλι του, ενώ αυτός και ο γιος του είναι περιτριγυρισμένοι από το συρματόπλεγμα. Υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από το "θρυλικό" Γκουαντάναμο. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια στρατόπεδα σε όλο τον κόσμο. Ίσως το θέμα της (φωτο) να είναι και επίκαιρο όχι μόνο των γεγονότων στην Παλαιστίνη αλλά και της απόφασης του νέου προέδρου των ΗΠΑ όσο αφορά το κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Μια απόφαση που χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από όλο τον κόσμο. Αν και η υλοποίηση του ενός εγχειρήματος θα πρέπει να σκορπά ενθουσιασμό και όχι η εξαγγελία του!!! Και μην ξεχνάμε ότι όλοι οι πόλεμοι, όλες οι εχθροπραξίες εκτός των άλλων έχουν και ως αποτέλεσμα των αποκαλούμενων "αιχμαλώτων πολέμου" που στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει το "αγνοείται η τύχη του".

Και ας περάσουμε και στο τραγούδι. Pink Floyd και το “The post war dream” από το άλμπουμ The Final Cut album (1983). Ένα κομμάτι που ανοίγει το εν λόγο άλμπουμ και εμπεριέχει πολλά ηχητικά «εφέ». Προσέξτε το τι ακούγεται από το ραδιόφωνο στην αρχή του τραγουδιού. Ένα κομμάτι που ξεκινά «απαλά» και με την ήσυχη και ήρεμη φωνή του Waters ( ο οποίος έχει την ευθύνη όλου του album) και συνεχίζει με τις ηλεκτρικές κιθάρες να κραυγάζουν (για το μεταπολεμικό όνειρο) και τον Waters να ακολουθεί ανεβάζοντας την ένταση της φωνής του στο επίπεδο των απελπισμένων κραυγών. "should we shout should we scream"what happened to the post war dream?"oh maggie maggie what have we done?"

Μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ο εφιάλτης του τρίτου δεν έπαψε ποτέ να πλανιέται πάνω από τον κόσμο. Τον εφιάλτη αυτόν μπορεί να μην το είδαμε (ακόμη) αλλά είδαμε και βλέπουμε πολλούς άλλους, μικρούς και μεγάλους. Παντού και πάντα. Για τους ίδιους λόγους. Και τα όνειρα και οι επιδιώξεις της μεταπολεμικής γενιάς για ευημερία και για αυτό που ονομάσαμε και ορίσαμε ως ΕΙΡΗΝΗ να δείζνουν ουτοπικά. (Η αλήθεια είναι ότι και τούτη εδώ η φωτογραφία και αυτή η ανάρτηση ταιριάζουν επίσης πολύ με το θέμα. Ριξτε μια ματιά). Εμείς απλά να προσκαλέσουμε όποιον το επιθυμεί να πάρει την σκυτάλη και να συνεχίσει την όμορφη ιδέα αυτή.

14 σχόλια:

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλησπέρα! Εξαιρετικό το ποστ σου! Και το τραγούδι πολύ καλό και μάλιστα από έναν σχετικά παραγνωρισμένο δίσκο των αγαπημένων Floyd!

Giousurum είπε...

@Μιχάλης Τσαντίλας
PINF FLOYD for ever..:)
ayxaristoume gia ta kala sou logia.. an exeis xrono kai epeidi xero oti sou aresei i mousiki rixe mia matia sta dyo proigoumena post kai pes mas tin gnomi sou..
An sou aresei i mousiki ton carte postale sta sxolia tou post yparxei o tropos na tin apoktiseis xoris epivarinsi.
An sou aresoun kai oi Matinee to idio mporeis na kaneis meso tou myspace tous..

Kalo vrady..

P.S To idio isxyei kai gia olous sas..

akrat είπε...

καλησπέρες
εγώ σαν φουλ αιρετικός τύπος
να σας πω την αλήθεια προτιμώ να μην πω την γνώμη μου διατί έχω την άποψη η οποία είναι τεκμηριωμένη
και διαπλέκετε ταυτοχρόνως με την έννοια του λογικούς φανταστικού και φαντασιακού...
επππππππππππ
καλό σ/κ
βαριέμαι να γράφω σοβαρά σήμερα
αύριο δεν θα μπω
την δευτέρα ίσως..

Giousurum είπε...

@akrat
file akrat..katarxin eyxaristoume kai apo edo gi ato post sou pou einai afieromeno sto giousurum...
to xeroume oti eisa eretikos...kai gia auto mas areseis...
thalo na se proskaleso (an exeis xrono) na kaneis kai esy ena post gia to sygkekrimeno blogopaixnido..eilikrina tha to perimeno me endiaferon...
kalo sou vrady kai kalo S/K

Unknown είπε...

Eξαιρετική η ανάρτηση σας.
Συγχαρητήρια για το τρόπο γραφής σας.
Το πιο αντιπολεμικό πάντως κομμάτι των Pink Floyd είναι το wish you were here κατα την γνώμη μου.
Και το hey you

Giousurum είπε...

@Το παιδί της πλατείας
katarxin eyxaristoume gia tis episkepseis sou sta meri mas..
elpizoume na ta vriskeis kai filoxena!!
TO album wish you where here einai (an mporoume eukola na epilexoume) to agapimeno ton floyd...
to post war dream to epilexame logo perissotero tis amesis anaforas tou ston polemo ton foklands kai stin tote exousia tis Agglias..anyway..

To email mas einai sto profil tou blog..an exeis xrono steile mas ena email gia katisxetika me to teleutaio sou post.. Elpizo na min to deis os paremvasi!!1

eyxaristoume kai pali..
see you in giusurum...

Giousurum είπε...

@@Το παιδί της πλατείας
an exeis xroni kai diathesi tha thelame na se proskalesoume kai esena sto "paixnidi" auto..anamenoume me endiaferon tis epiloges sou...

ampelofilosofos είπε...

Μ'αρέσει η ιδέα του παιχνιδιού... Θα το βάλω στα "προσεχώς" μου, αρκεί να βρώ λίγο χρόνο. :)
Στο μεταξύ σκόνταψα σ' AYTO. "The hidden cost of War" . Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και σίγουρα επικαιρο, άσχετα από το γεγονός ότι αναφέρεται στον πόλεμο του Ιρακ...
Η φωτογραφία σου πολύ καλή... Αμφιβάλω αν θα μπορέσω να βρώ καλύτερη ;-)
Καλό υπόλοιπό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι../

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Mpravo gius ! teleio komati se mia teleia anartisi ! Gia simpliroma tha evaza to pio eironiko komati poy graftike gia thn vasilevoysa agglia akomh kai simera...'God save the Queen' !!!
KALO MHNA GIOUS. !

Giousurum είπε...

@ampelofilosofos
an kai den einai pampti xairomai pou ta eipame...tha koitaxo auto pou anakalypses..perimeno na do tin diki sou symetoxi!!!!

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
god save the queen e?? sostos...kali apilogi..emas na doume poios tha mas sosei..

kalo mina se olous kai kalo vrady...

krok είπε...

kahmera se olous kai kalo mhna.oti anakalupsa thn yparksi toy giousurum.mpravo re paidia.kai to paixnidi polu eksupno,oso perissoteroi symmetasxoun se ayto toso perissotero tha fanei mia asximi alhtheia gia ton kosmo mas.
sas kalhmerizw me to tragoydi 'giousurum' toy nikola....

quartier libre είπε...

@
πολύ καλό !

καλό σας μήνα !

:)

Giousurum είπε...

@krok
kalimera, kalo mina kai kalosorises sta meri tou giusurum...kai eyxarisotume gia to tragoudi kai ta kala sou logia...
xereis pou tha mas vriskeis...

@quartier libre
kalo mina...na se proskalesoume kai esena na symmetasxeis sto "paixnidi"??? an exeis xrono kai duathesi tha thelame na doume kai tin diki sou symmetoxi...

Ανώνυμος είπε...

:)