Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Richard Bach: Ψεδαισθήσεις μετά τον Ιωνάθαν....

Όταν ο καιρός είναι ψυχρός δεν ενδείκνυται μόνο για δύο αλλά και για διάβασμα. Τα σημάδια πλέον δείχνουν ότι ίσως επιτέλους θα περάσουμε στον χειμώνα. Επιτέλους γιατί τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και δεν μπορώ να φανταστώ τις γιορτές με κοντομάνικα ή έστω φθινοπωρινό ντύσιμο. Εδώ έχει αρχίσει το κρύο και τέτοιες μέρες είναι που κοιτάζουμε (όλοι μας, όπως και πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές) την βιβλιοθήκη για να βρούμε κάτι καλό να διαβάσουμε και να περάσουμε ευχάριστα (ανεξάρτητα του θέματος του βιβλίου) τα βράδια μας. Σε μια τέτοια αναζήτηση το βλέμμα του γιουσουρούμ σταμάτησε το τρέξιμο ανάμεσα στους τίτλους των βιβλίων όταν σκόνταψε πάνω στις «Ψευδαισθήσεις» του Richard Bach. Τον Bach, όπως οι περισσότεροι μας, τον μάθαμε από το εκπληκτικό «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον». Ήταν ο Ιωνάθαν που μας έκανε να αναζητήσουμε το υπόλοιπο του έργου του Αμερικάνου συγγραφέα. Δεν μπορεί ο άνθρωπος που έγραψε τον Ιωνάθαν να μην έχει να δώσει και άλλα!!! χμμμμ.... Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσει που άνθρωποι οι οποίοι έγραψαν αριστουργήματα μετά αρκέστηκαν σε κακέκτυπες αντιγραφές των επιτυχιών τους!! Τελοσπάντων. Ας επιστρέψουμε στις «Ψευδαισθήσεις» που ο καθένας μας κουβαλά. Ο Bach είχε δηλώσει ότι μετά τον Ιωνάθαν ότι δεν σκόπευε να γράψει ούτε λέξη και πως είχε πει όλα όσα είχε να πει με τα βιβλία που είχε γράψει μέχρι τότε. Ευτυχώς για εμάς δεν υλοποίησε την απειλή τους και λίγα χρόνια αργότερα έπαιρναν την θέση τους στις προθήκες των βιβλιοπωλείων οι «Ψευδαισθήσεις». Η αλήθεια είναι ότι το εξώφυλλο σου φέρνει στο μυαλό κάτι «βιβλία» που πωλούνται από διάφορες μεταμεσονύχτιες εκπομπές της τηλεόρασής (κανονικά και εδώ πάνε εισαγωγικά αλλά...). Ο υπότιτλός του –Οι περιπέτειες ενός διστακτικού Μεσσία- ίσως να ξινίζει και να ακούγεται περίεργα αλλά τίποτα δεν άλλαξε ευτυχώς την σκέψη μας και έτσι το βιβλίο ήρθε στα χέρια μας πριν από πολλά χρόνια.

Ξαναπαίρνοντας το βιβλίο στα χέρια και γυρίζοντας το στο οπισθόφυλλο δεν ήταν δυνατόν να μην σταθούμε στο «Αφού θέλετε τόσο πολύ την ελευθερία και την χαρά, δεν μπορείτε να καταλάβετε πως βρίσκεται μέσα σας και πουθενά αλλού». Το βιβλίο λοιπόν μας διηγείται την ιστορία του Ντόναλντ. Ενός μηχανικού αυτοκινήτων από την Ινδιάνα ο οποίος πίστευε πως είχε την δύναμη να βοηθήσει τον εαυτό του αλλά και όλο τον κόσμο. «Και αφού το πίστευε έτσι ήταν». Ο κόσμος έβλεπε την πίστη στην δύναμη του και μαζευόταν όπου δούλευε να πάρει κουράγιο, να τον γιατρέψει, να τον βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Μα έτσι με τον κόσμο δεν γινόταν να δουλεύει και οι εργοδότες του δεν μπορούσαν να το ανεχθούν και τον έδιωχναν. Μέχρι που πήρε την απόφαση και έφυγε για την ύπαιθρο και οι ανθρώποι τον ακολούθησαν και τον φώναζαν Μεσσία και θαυματοποιό. «Και αφού το πίστευαν έτσι ήταν».

Αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο αναζητήστε το το συντομότερο. Σίγουρα δεν θα το αφήσετε από τα χέρια σας μέχρι να το τελειώσετε. Μέρες γιορτών έρχονται και πάντα ένα βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο όπως μας έλεγαν και στο σχολείο. Και είναι από τις (λίγες) περιπτώσεις που είχαν δίκιο..

«Ήταν μια φορά ένας Μεσσίας που γεννήθηκε στην άγια γη της Ινδιάνας και μεγάλωσε στους γεμάτους μυστήριο λόφους, ανατολικά του Φορντ Ουαίην. Για τούτον εδώ τον κόσμο άκουσε κι έμαθε φοιτώντας, στα σχολεία της πατρίδας του καθώς και στην δουλειά του σαν μηχανικός αυτοκινήτων»
Καλό βράδυ και καλή σας ανάγνωση.

9 σχόλια:

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

εγώ θα μείνα στην φράση του συγγραφέα...«Αφού θέλετε τόσο πολύ την ελευθερία και την χαρά, δεν μπορείτε να καταλάβετε πως βρίσκεται μέσα σας και πουθενά αλλού»............
είναιμέσα μας.....αρκρι να τα δούμε.......
καλό βράδυ!!

Giousurum είπε...

@EKATH
emena i frasi auti mou thimizei mia tou Kazantzaki i opoia einai kapos etsi...

"exeis ta xromata,exeis ta pinela, ftiaxe ton peradeiso kai mpes mesa"...

a...nai kai o coelio kati tetoia eipe alla proteimo kazatzaki...

ola sta xeri mas einai....
to thema einai oute na ypoteimoume tis dynatotites mas alla out ekai na tis ypertimoume....

kalo apogeuma kai kalo mas mina....

Keep Dreaming είπε...

kalo mina!

balabala bambaluna ( pink, of course ) είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ!!!! ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΩ ΕΝΑΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ, ΝΑΙ, ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ΤΑ ΒΙΝΤΕΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.
ΤΡΙΤΟΝ, Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ, Ε? ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΑ.
ΦΙΛΑΚΙΔΙΑ, ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ!
ΕΙΧΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΚΑΙ ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΣΗΜΕΡΑ.
Β.Β.

Giousurum είπε...

@ερΑσιτεχνης ανθρωπος
kalo mina na exoume...kalo kai dimiourgiko....

@balabala bambaluna (pink, of course)
o kazantzakis einai foveros...exei pei polla kai panta eustoxa kai endiaferonta..proteino (an den to exeis kanei) na diavaseis tin Askitiki tou..TROMERO vivlio...anyway..KAi ego xairomai pou mas episkeftkes meta apo toso kairo...thanx gia ta kala sou logia...opote exeis xrono rixe kai mia matia sta alla post mas..eidika auto edo :
http://giusurum.blogspot.com/2008/11/guerrillero-heroico.html
kai pes mas tin gnomi sou...
see you...

κοκκινη κισσα είπε...

Πράγματι τα Χριστούγεννα γιά όσους από εμάς διαθέτουν ελεύθερο χρόνο θα είναι μιά θαυμάσια ευκαιρία ξεκούρασης,χαλάρωσης και ανάγνωσης!
κάθε ψαγμένη πρόταση καλόδεκτη!!

quartier libre είπε...

@ Ο.Κ.

κάθε συμβουλή, δεκτή :)

✿ margarita είπε...

Εχεις τα πινελα εχεις τα χρωματα,ζωγραφισε τον παραδεισο και μπες μεσα..αν παλι ζωγραφισεις την κολαση να θυμασαι..εσυ εκανες την επιλογη!!

Αγαπημενη φραση γιουσουρομ ου χρονια τωρα στολιζει πολλα απ τα βιβλια μου!

Να εχεις ενα ομορφο βραδυ :)

Giousurum είπε...

@quartier libre
:)....Protaseis einai...Kalo mas mina...xairomai pou s evlepoume sta meri mas...

@edelweiss
kalosorises sta meri tou gigousurum...Den einai eukolo na sxoliaseis Kazatzaki...H askitiki kai i anafora ston Greco einai apo ta agapimena mas vivlia...kalo apogeuma...