Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Το σινέ γιουσουρούμ παρουσιάζει : 2046.Ένα ταξίδι στο μέλλον των αναμνήσεών...

Ανεξάρτητα με το τι είδος ταινίες σου αρέσει να παρακολουθείς, υπάρχουν ταινίες που θα πατούσες ευχαρίστως το stop μετά το πρώτο 5λεπτο. Υπάρχουν ταινίες που δεν θα έδινες ούτε τα 2€ για να τις νοικιάσεις (και αν το έκανες το μετάνιωσες!!!) και άλλες που θέλεις να τις δεις μόνο στον κινηματογράφο. Να χαρείς και να απολαύσεις την μαγεία της μεγάλης οθόνης και να μοιραστείς την μυσταγωγία της σκοτεινής αίθουσας με την μυρωδιά από popcorn και τους υπέροχους ψιθυρισμούς. Ταινίες που ευχαρίτως θα τις έβλεπες περισσότερες από 2 φορές και που θα ήθελες να κρατήσεις στην (όποια) ταινιοθήκη σου. Είναι εκείνες οι ταινίες των οποίων ψάχνεις σαν τρελός να βρεις (ή να καταβάσεις) το soundtrack τους. Πόσες φορές δεν έχει τεθεί το ερώτημα «ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία??». Και εσύ να μην ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις και αρχίζεις π.χ από την «φωλιά του κούκου» αλλά μετά θυμάσαι και τον «ταξιτζή» και πριν βάλεις τελεία να λες και άλλες 2-3. Μια από τις ταινίες που βρίσκονται πάντα σε αυτές τις λίστες όσο αφορά το γιουσουρούμ είναι το 2046 του Κινέζου Γουάνγκ Καρ Γουάι (Kar Wai Wong). O οποίος μετά την υπέροχη «ερωτική επιθυμία» (In The Mood For Love) μας χαρίζει ακόμα μια ταινία από αυτές που όταν τελειώνουν εύχεσαι οι τίτλοι τέλους να είναι απλώς ένα ακόμη διαφημιστικό διάλειμμα μετά το οποίο θα συνεχιστεί η ροή των εικόνων πάνω στο πανί. Όσοι έχετε δει την «ερωτική επιθυμία» ίσως βρείτε πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο ταινιών, κάτι όμως που δεν θα σας χαλάσει την διάθεση. Το 2046 (παραγωγή 2004) δυστυχώς στην χώρα μας μάλλον δεν βρήκε την ανταπόκριση (στις αίθουσες) που τις άξιζε (λίγες προβολές κλπ). Οι ανα την Ελλάδα όμως κινηματογραφικές λέσχες της έδωσαν την πρέπουσα σημασία και έτσι το κινηματογραφόφιλο κοινό απέλασε μια ταινία, συν τις άλλοις, με υπέροχη φωτογραφία και την καταπληκτική μουσική του Shigeru Umebayash (δείτε το trailer και συνεχίζουμε).

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο μέρος της ταινίας είναι (ίσως) υπερβολικά προβλέψιμο όσο αφορά τους διαλόγους αλλά και το σκηνικό δράσης. Όμως ξαφνικά τα πάντα αλλάζουν και η ταινία μεταμορφώνεται σε μια καταπληκτική φωτογραφική και σεναριακή πανδαισία. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών (Τόνι Λεούνγκ, Γκονγκ Λι, Ζανγκ Ζιγί- Τίγρης & Δράκος, Ήρωας- κ.α) από απλές και τετριμμένες ανεβαίνουν επίπεδο και περνούν σε δύσκολα μονοπάτια αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων που υποδύονται. Η ταινία ξεκίνησε να κινηματογραφείται ως μια ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά η τελική της έκδοση εξελίσσεται σε μια ελεγεία των ανεκπλήρωτων ερώτων του πρωταγωνιστή, ο οποίος γράφει ιστορίες προσπαθώντας να ξεφύγει από το ερωτικό του παρελθόν. Ταξιδεύει με το τρένο «2046» που με την ιλιγγιώδη του ταχύτητά μας μεταφέρει από το παρόν (δεκαετία ’50) στο μέλλον και πίσω. Ακολουθούμε τον πρωταγωνιστή στις περιπλανήσεις του Χονγκ Κονγκ και την απομόνωσή του στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που διαμένει, «κατασκοπεύοντας» την ένοικο του δωματίου 2046. Ενώ όλη σχεδόν η ταινία εκτυλίσσεται τη νύχτα, τα πλάνα του Γουάνγκ Καρ Γουάι είναι γεμάτα ζεστά χρώματα εκπληκτικά δεμένα και ποτισμένα με την μουσική του Shigeru Umebayashi.

Ο Shigeru Umebayashi δημιούργησε ένα από τα καλύτερα soundtrack που έχουμε ακούσει ποτέ. Το ομότιτλο θέμα, το "Polonaise" καθώς και το Siboney (με μια Instrumental έκδοση και μια με την ερμηνεία της Connie Francis) επαναλαμβάνονται κατά την διάρκεια του φιλμ δημιουργώντας και ένα μουσικό δέσιμο των σκηνών του. Ένα soundtrack που χαρακτηρίζεται από την πολυσυλλεκτικότητα του. Κάτι που επιβεβαιώνεται από την παρουσία του Dean Martin ("Sway"), του Nat King Cole ("The Christmas Song") καθώς και την εκρηκτική ερμηνεία της νεαρής Ρουμάνας σοπράνο της Angela Gheorighiu στο Casta Diva (από την όπερα Norma).

Το 2046 είναι ένα δύσκολο φιλμ αλλά στο τέλος σε κερδίζει όποιον το παρακολουθήσει κάνοντας τον να θέλει να το δει ξανά και ξανά. Δείτε την ταινία μαζί με την«ερωτική επιθυμία» δημιουργώντας ένα ιδιωτικό φεστιβάλ κινηματογραφικής πανδαισίας και εκπληκτικών μουσικών διαλειμμάτων με τα soundtrack των δύο ταινιών. Καλά σας βράδυ και καλές προβολές.

10 σχόλια:

musicbug είπε...

Exeretiki tainia, exeretiko post! Xairomai pou kanei kapoios afierwma s'ayti tin ekpliktiki tainia kai tous syntelestes tis! Mou arese kai to 2046 (eytyxws to eixa prolavei sto cinema pou einai alli aisthisi entelws) kai i "Erwtiki epithymia". Gia to soundtrack den exw logia:-)
Kalo apogevma

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Καλησπέρα! Δεν την έχω δει την ταινία αλλά με την ανάρτησή σου μ΄ έκανες να θέλω να τη νοικιάσω σήμερα κιόλας. Ελπίζω να τη βρω στο dvd club. Είμαι περίεργη να δω τις σκηνές που περιγράφεις και ν΄ ακούσω τη μουσική. :)

Giousurum είπε...

@musicbug
eyxaristoume...kai emeis apo tous tyxerous pou tin eidan se aithousa eimste...alla meta tin eidame kai se idiotikes provoles...gia to soundtrack to mono pou exo na po (eektos auton pou anagrafontai sto post) einai oti to cd ektos ton kommation periexei kai merika videos..kalo SK na exoume...

@Σουζάνα Xατζηνικολάου
kalispera souzana..elpizo na vrikes tin tainia kai na sou arese..opos kai na exei perna (pali) kai pes mas tin gnomi sou gia auto pou eides..To soundtrack einai (pistevo) eukolo na to vreis...Kai me poly kali timi..Kai meres pou einai isos apotelei kai ena kalo doro..Ston eauto sou alla kai se allous..Kalo Sk kai se esena..

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

ΤΗΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ! ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ! ΤΟ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ .......ΤΕΛΕΙΟ ! ! !

κοκκινη κισσα είπε...

ελκυστική η πρόταση.
απολαυστική η μουσική!
θα την ψάξω..!

καλό βράδυ.

Giousurum είπε...

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
kairos einai na tin deis kiolas...
pantos an sou aresoun ta soundtrack kai to allo apo tin "erotiki epithimia" einai poly kalo..



@κοκκινη κισσα
kai mousiki kai tainia einai apolaustikes...psaxtin kai den tha xaseis...

@olous
kales giortes na exoume...kai pano apo ola ygeia kai dimiourgia..tetrimenes eyxes alla ti kalytero na eyxitheis??

✿ margarita είπε...

Καλημέρα..ούτε εγω την έχω δεί αλλα μάλλον θα τη δώ σύντομα, μετά απο τέτοια ανάρτηση..

Καλές γιορτές

xaroylita είπε...

Xαρούμενα Χριστούγεννα εύχομαι.. Να σαι καλά... Και του χρόνου με περισσότερα αφιερώματα.. Φιλιά

balabala bambaluna ( pink, of course ) είπε...

ΦΥΣΙΚΑ, ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ! ΠΑΑΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ. ΒΕΒΑΙΑ, ΕΙΝΑΙ (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ) Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ". Ο ΗΡΩΑΣ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ, ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΧΩΡΙΣ, ΧΩΡΙΣ, ΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ... ΑΧ! Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ "ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ" ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΚΛΑΨΩ ΓΟΕΡΑ!! ΜΑ ΝΑΙ!!!!
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΛΕ ΜΑΣ ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ!!!
ΒALABALA BAMBALUNA.

Giousurum είπε...

@edelweiss
Otan me to kalo tin deis perna na mas peis tin gnomi sou..Kala Xristougenna na exeis...

@xaroylita
Antapodidoume tis yperoxes eyxes sou..Kali dynami na exeis se oti kai an kaneis...OSo gia ta afieromata tha prospathisoume...

@balabala bambaluna (pink,of course)Eyxaristo gia tis eyxes sou...kai antapodido kai apo edo: Kala Xristougenna balabala...
KAi emena mou aresan kai oi dyo..Isos to 2046 pio poly!! Alla kai ta soundtrack einai fovera...