Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Τo soundtrack του καλοκαιριού Track V: Epirus Quartet - Sounds From

Aν και τελειώνει (και) ο Οκτώβρης, εμείς συνεχίζουμε να ακούμε (μεταξύ άλλων και) το soundtrack του περασμένου καλοκαιριού. Σήμερα λοιπόν μιλάμε για το πέμπτο και τελευταίο κομμάτι του miniLP που σηματοδότησε το δικό μας soundtrack του καλοκαιριού του 2020.

Μετά τους Common Sense, τους Illusion Fades, τη Λευκή Συμφωνία και την Yodashe, το τελευταίο αυλάκι του βινιλίου μας χαρίζει μουσική από την μπλε περιοχή. Jazz λοιπόν από ένα συγκρότημα με το καταπληκτικό όνομα Epirus Quartet αν αναλογιστούμε ότι η έδρα του ειναι το Austin του Τέξας και ότι στην συνθεσή του υπάρχει μόνο ένας Ελληνικής καταγωγής μουσικός o Nikolas Bouklas και το σαξόφωνό του. 

Οι Epirus Quartet είχαν κυκλοφορήσει μέχρι λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού το άλμπουμ Transatlantic το 2014 που ίσως οι jazzmaniacs της χώρας και όχι μόνο να έτυχε να ακούσουν. Και ξαφνικά το Σάββατο 29 Αυγούστου η Fairweather Friends Records σε συνεργασία με το πολύ γνωστό δισκάδικο της συνπρωτέυουσας "Λωτός" κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της Record Store Day 2020, το EP των Epirus Quartet με τίτλο “Inverse“ σε μια ιδιαίτερα περιορισμένη έκδοση 132 αντιτύπων.

Το “Inverse” ηχογραφήθηκε ζωντανά στο στούντιο και τους Epirus Quartet στην ηχογράφηση αυτή αποτελούσαν (εκτός του Nikolas Bouklas) οι Michael Patrick St.Clair, Sam Pankey, και Jeffrey Olson. Το “Inverse” έχει εναν ιδιαίτερο και πιο "ελεύθερο" ήχο σε σχέση με το Transatlantic ενώ σημαίνουσα θέση στα ηχοτοπία του EP κατέχουν οι αναφορές στις παραδοσιακές ηπεριώτικες φόρμες και τα ψυχεδελικά και “spiritual” στοιχεία. 

Από αυτό το EP εμείς ξεχωρίσαμε όχι το δυναμικό και τραχύ Blues in F αλλά την μουσική συνέχεια του Epirus' Clave από το Transatlantic. Το Sounds From. Ένας ελεύθερος μουσικός διάλογος των Epirus Quartet με την γη της Ηπείρου όπου το σαξόφωνο αναζητά τις πνοές του κλαρίνου πάνω τα Τζουμέρκα. Το ιδανικό χαλάρωμα στο τέλος μια καλοκαιρινής νύχτας εν μέσω της τρέλας της πανδημίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: