Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Die eine Lili Marlen

9 Mαϊου. Σήμερα γιορτάζεται η 75η επέτειος της Νίκης κάτα του φασισμού και του Ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναμφίβολα ένα τραγούδι που έχει συνδεθεί με τον Β' ΠΠ είναι το Λιλί Μαρλέν. Είμαστε στο 1923 και ο Γερμανός Χανς Λαπ (βετεράνος του Α΄ ΠΠ) γράφει ένα τραγούδι που αναφέρεται στη μοναξιά των στρατιωτών στα λασπωμένα χαρακώματα, μακριά από τη γυναικεία συντροφιά. Ο τίτλος του είναι «Τραγούδι ενός νεαρού στρατιώτη στο φυλάκιο», μα το ρεφρέν του περιέχει ένα μαγικό γυναικείο όνομα: «Λιλί Μαρλέν» που θα γίνει διάσημο.Παμε στο 1938 όταν ο συνθέτης Νόρμπερτ Σούλτσε μελοποιεί το κομμάτι σε βαλς και ρυθμό εμβατηρίου.Το δίνει στην Λάλε Άντερσεν, μια άσημη ξανθιά καλλονή που βιοπορίζεται τραγουδώντας σε βερολινέζικα κλαμπ. Μέχρι εκεί όλα καλά. Το τραγούδι δεν κάνει επιτυχία εως τη στιγμή της εισβολής των Ναζιστικών στρτευμάτων στην Γιουγκοσλαβία και στο Βελιγράδι. 

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου έχει τόσο δυνατό πομπό, που ακούγεται ως τη Βόρεια Αφρική. Η γερμανική διοίκηση τον μετατρέπει σε σταθμό προπαγάνδας και εμψύχωσης των Γερμανών στρατιωτών  που πολεμούν στην Αφρική.Ζητούνε δίσκους απο το Βερολίνο και ανάμεσα στο πακέτο που λαμβάνουν είναι και το "Λιλί Μαρλέν". Για κάποιο άγνωτο λόγο, το κομμάτι γίνεται επιτυχία στα στρατόπεδα και ο ραδιοφωνικός σταθμός "αναγκάζεται" να το αναμεταδίσει κάθε είκοσι λεπτά. 

Εκει αναλάμβάνει δουλείά ο Υπουργός Προπαγάνδας Γκέμπελς και δίνει στη Λάλε Άντερσεν ειδική εκπομπή στο ραδιόφωνο του Βερολίνου, όπου τραγουδά ζωντανά με την ορχήστρα της για τους στρατιώτες. Αμέσως το «Λιλί Μαρλέν» τραγουδιέται από εκατομμύρια γερμανούς φαντάρους σε όλα τα μέτωπα. Και ξαφνικά το εμψυχωτικό τραγούδι των Γερμανών περνά τα χαρακώματα και μετατρέπεται και σε τραγούδι των Συμμάχων. Απίστευτο αλλά οι δυο αντίπαλοι στρατοί τραγουδούν τον ίδιο σκοπό ενώ αλληλοσκοτώνονται!! Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Λάλε Άντερσεν που λατρεύτηκε από Γερμανούς και Συμμάχους και έγινε όργανο προπαγάνδας του Γ΄ Ράιχ δεν ήταν ένθερμη οπαδός του καθεστώτος.

Ψάξτε την ιστορία της και μάθετε για τον γάμο της στη γειτονική Ελβετία με τον Εβραίο Ρολφ Λίμπερμαν. 

Το "Λιλί Μαρλεν" έχει μείνει αξέχαστο με τον φωνή της μαγάλης ντίβας. Της Μάρλεν Ντίτριχ με τηυπάροχα βαθιά βραχνή φωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: