Σάββατο, 7 Μαρτίου 2020

Mαρίνος Αντύπας. Κρίμα που κάποιοι στον κάμπο ξεχνούν γρήγορα.............

Λίγα λόγια....

Mαρίνος Αντύπας. Ο άνθρωπος που δεν άφησε χωριό για χωριό στον Θεσσαλικό κάμπο που να μην επισκεφτεί. Θα μπορούσε να έχει μια άνετη ζωή γεμάτη από χαρές και πλούτη. Όμως όπως όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι προτίμησε έναν άλλο δρόμο. Υπήρξε πρωτοπόρος σοσιαλιστής και υποστηρικτής της κατάργησης των τσιφλικιών και της απόδοσης της γης στους ακτήμονες αγρότες.

Δολοφονήθηκε τη νύχτα της 8ης προς 9η του Μάρτη 1907 στο χωριό Πυργετός της Ραψάνης. Την δολοφονία του οργάνωσαν και παρήγγειλαν οι μεγαλοτσιφλικάδες της Θεσσαλίας. Δολοφόνος ήταν ο Ιωάννης Κυριακός (επιστάτης του μεγαλοτσιφλικά Αριστείδη Μεταξά) ο οποίος πυροβόλησε πισώπλατα τον Αντύπα.

Τα τελευταία του λόγια ήταν "Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία" το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης.

Όταν κάποια στιγμή είχε συλληφθεί είχε υποστηρίξει στην απολογία του :“Εις τη Θεσσαλίαν η κατάστασις είναι αθλία και η εικών απαισία. Έλληνες αδελφοί μας, γυμνοί και κατίσχνοι, εφ’ ων τα οστά μόνον και η επιδερμίς προσκολλώνται, χρησιμεύουσιν ως φορτηγά ζώα των ημεδαπών τυράννων”.

Ενώ στο τελευταίο του μήνυμα στις 27 Φεβρουαρίου 1907 ανέφερε: «Συμφώνως προς τας ανωτέρω σκέψεις είμαι επαναστάτης, υποσκάπτων το άγριον καθεστώς μεθ’ όλων μου των δυνάμεων…Φρονώ ότι το δίκαιον είναι εκεί όπου το συμφέρον των πολλών και όχι των ολίγων, επομένως μεταχειρίζομαι τας δυνάμεις μου υπέρ της εξαφανίσεως του τσιφλικιού και της πλήρους ανεξαρτησίας του καλλιεργητού»

Κρίμα που κάποιοι στον κάμπο ξεχνούν γρήγορα.............


Δεν υπάρχουν σχόλια: