Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ελληνικά fanzines και μουσική: Mary Jane (1990-1991)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

(Πηγή https://www.fanzines.gr/) 

Το Mary Jane οργανώθηκε από τους Γιάννη Κοκκίνη και Φώντα Τρούσα, στην Πάτρα, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το fanzine ήταν ασπρόμαυρο, δακτυλογραφημένο και φωτοτυπημένο σε χαρτί Α4, με μονόχρωμα εξώφυλλα σχεδιασμένα από τον Τζίμη Τσέκενη. Τεύχη  Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1990, είχε 300 δραχμές, 34 σελίδες και θέματα για τους Robert Wyatt, Cynics, Ghost (UK), Deniz Tek (συνέντευξη), την εταιρεία επανεκδόσεων Heyoka Records (Goldenrod, Majic Ship, American Blues Exchange, Gandalf the Grey), τους Purple Overdose (συνέντευξη) και τις Brood!  

Το δεύτερο τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1991, είχε 450 δραχμές, 46 σελίδες, συν κασέτα (με εξώφυλλο) των Mayday Overdrive, που περιείχε τα τραγούδια (ηχογραφημένα σε στούντιο) “Good evening” και “Pale blue eyes”. Στα θέματα διάβαζες για τους Walkabouts (συνέντευξη), τους Collectors, τους Ultra 5, ένα κείμενο για την ψυχεδέλεια («Το δικαίωμα να είσαι high και άλλες παρεξηγήσεις»), τους Mayday Overdrive (συνέντευξη), τους Γάλλους progsters Shylock, τον Bevis Frond (συνέντευξη), τους Arcadium, την Jargon Records, ενώ το τεύχος έκλεινε με δισκοκριτικές.  

Το τρίτο τεύχος έμεινε στη μέση… Μερικά από τα κείμενά του όμως (π.χ. για τους Embryo και τους Henry Cow) δημοσιεύτηκαν λίγα χρόνια αργότερα από τον Φώντα Τρούσα στο Jazz & Τζαζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: