Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Geheimnis Records Presents: Alive She Died ‎– Viva Voce + Unreleased Tracks 1984 - 86

H Geheimnis Records ανακοίνωσε την κυκλοφορία σε βινύλιο της μιας και μοναδικλης (ανεπίσημης) κυκλοφορία των Alive She Died με τίτλο Viva Voce. Το Viva Voce κυκλοφόρησε σε κασσέτα το 1985 και ποτέ μέχρι τώρα σε άλλη μορφή.

Εκτός από τα 5 κομμάτια του Viva Voce στην κυκλοφορία της Geheimnis Records περιέχονται και επιπλέον 6 ακυκλοφόρητα κομμάτια των Alive She Died από την περίοδο 1984 - 1986.

Πρόκειται για κυκλοφορία σε 700 αντίτυπα εκ των οποίων τα μισά σε μαύρο και τα υπόλοιπα (μισά) σε διάφανο βινύλιο. 

Ακούστε όλα το κομμάτια του δίσκου και απολαύστε ακόμη μια φορά τους ιδιαίτερους Alive She Die.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Κατεβάστε δωρεάν Νο38: Moot Point - Circus tape (1987)

Οι  Moot Point δημιουργήθηκαν στην Θεσσαλονίκη τον  Ιούνιο του 1984 όταν o Αγαμέμνων (μπάσο) και o Γιώργος (τύμπανα) συνάντησαν τον Βασίλη (κιθάρα) και άρχισαν τις πρόβες σε ένα ημιυπόγειο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Το 1985 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του φάνζιν "Rollin Under" συνοδευόμενο από την κασετοσυλλογή της νεοσύστατης "Lazy Dog", με τίτλο "Give Bees A Chance", στην οποία συμμετείχαν οι "Moot Point" με τα κομμάτια "'Εναρξη Το Σεπτέμβριο" και "Ποντικοφάρμακο". 

Τον επόμενο χρόνο κυκλοφορούν το δεύτερο demo τους (κασσέτα) με τίτλο "Circus" που περιείχε δεκαεφτά κομμάτια, και το οποίο συνοδευόταν, όπως και το πρώτο demo, με ένα φάνζιν με τους στίχους των τραγουδιών.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: The Jaywalkers

Αν και έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια από την μια και μοναδική τους επίσημη κυκλοφορία οι The Jaywalkers αποτελούν σημαντικά μέλη της ομάδας που άνοιξε τον δρόμο σε αυτό έγινε γνωστό υπό τον όρο Ελληνικό Indie pop. Είναι μαζί με τους Fantastic Something η απαρχή του φαινομένου που αργοτερα μεγάλωσε (πολύ περισσότερες μπάντες) και σήμερα έχει παράλληλα και το δικό του (περιορισμένο αλλά υπαρκτό) φανατικό κοινό.

Οι The Jaywalkers δημιουργήθηκαν το 1983 στην Αθήνα από τους Γιώργο Μουχταρίδη (κιθάρα-φωνή) και τον Πασχάλη Πλησή (κιθάρα-φωνή) ενώ τα υπόλοιπα μέλη τους ήταν οι Βασίλης Διβόλης (τύμπανα-κρουστά), Γιάννης Διβόλης (αρμόνιο-βιολί) και Γιώργος Μάνος (μπάσο). 

Το 1987 κυκλοφορεί από την Virgin ‎ το ένα και μοναδικό τους EP με τίτλο  Mini LP (VG 2085 Z) το οποίο ήταν μια εμπορική αποτυχία και ο αστικός μύθος θέλει η εταιρία να το μάζεψε αμέσως από τις προθήκες των δισκοπωλείων.  

To mini LP περιέχει τέσσερα κομμάτια με δυνατότερο ίσως του σημείο την πολύ καλή διασκευή του "Tomorrow never knows" των Beatles. Ολόκληρο το tracklist είναι:
01-(You Can't Be) Happy All The Time 
02-Good Day Sunshine 
03-I Had A Dream 
04-Tomorrow Never Knows

Οι Jaywalkers  μεταξύ άλλων έχουν εμφανιστεί ως support στους Watermelon Men, Dream Syndicate, Green on Red κ.α. Χαρακτηριστικότερη και κατα τους ίδιους κορυφαία στιγμή τους είναι η εμφάνισή τους πριν τους Triffids στο club ΡΟΔΟΝ, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ιστορικού χώρου. Και επειδή το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον, το 2010 και ενώ οι Jaywalkers  ξαναμαζεύονται ανοίγουν (μαζί με τους Yeah) τη συναυλία των Triffids and friends στο Gagarin.  Από τότε (2010) δουλεύουν τόσο στην επανακυκλοφορία του miniLP αλλά ίσως και νέα κομμάτια.

Η τωρινή σύνθεση των είναι:
Πασχάλης Πλησής (κιθάρα, φωνή) 
Γιώργος Μουχταρίδης (κιθάρα, φωνή, φωνητικά)
Γιάννης Διβόλης (βιολί, αρμόνιο, λάουτο, φωνητικά) 
Βασίλης Διβόλης (τύμπανα, κρουστά, τουμπελέκι, φωνητικά) 
Γιώργος Μάνος (Μπάσο, πιάνο, κινέζικο βιολί) 
Κική Κριμιτζά (Μπάσο, φωνητικά)

Hints and Tips
Η ηχογράφηση του Mini LP έγονε τον Φεβρουάριο του 1987 στο In Recording Studio (μετά τους Last Drive, Libido Blume και Γενιά του Χάους).
Την παραγωγή και την ηχοληψία του Mini LP είχε αναλάβει ο Μανώλης Βλάχος.
Φωνητικά στο mini LP έκαναν η Ράνια (αγνώστων άλλων στοιχείων) και η Τζοάννα Εγγονιδου.
Ο Γιώργος Μουχταρίδης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός, με καθημερινή εκπομπή στον Pepper 96.6, ενώ παλιότερα ήταν βασικός συντελεστής και διευθυντής του σταθμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Kosmos 93.6.
Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του mini LP είναι του Σωτήρη Τερζίδη.

  \

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

(ένα βιβλίο και μια ταινία): Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν

Το βιβλίο........................................
Τίτλος: Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν (τσέχικα: Ostře sledované vlaky, αγγλικά: Closely Watched Trains)
Συγγραφέας: Μπόχουμιλ Χράμπαλ 
Έτος πρώτης κυκλοφορίας: 1965

Το 1965 κυκλοφορεί το υπέροχο μυθιστόρημα του Μπόχουμιλ Χράμπαλ (Bohumil Hrabal, 1914 – 1997) με τον τίτλο «Τρένα υπό στενή παρακολούθηση» που έγινε ευρύτερα γνωστό από τη μεταφορά του στον κινηματογράφο με τον τίτλο «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν». Ο Μπόχουμιλ Χράμπαλ γενήθηκε στην πόλη Μπρνο (Brno) της πάλαι ποτε Τσεχοσλαβακίας και υπήρξε διδακτορας νομικής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας ενω δεν άσκησε ποτέ το επάγγλεμα του δικηγόρου μιας και έκανε πληθώρα άλλων επαγγελμάτων όπως σιδηροδρομικός, τηλεγραφητής, εργάτης χαλυβουργίας, υπάλληλος συμβολαιογραφείου, αλλά και στο θέατρο. 

Ο Χράμπαλ όταν επιδοκίμασε το «Μανιφέστο των δύο χιλιάδων λέξεων» (1968),ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ‘Άνοιξης της Πράγας το οποίο είχε υπογραφεί από διάφορους διανοούμενους με αίτημα το σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων συμπεριλήφθηκε, αυτόματα την λίστα των απογορευμένων συγγραφέων και έκτοτε το έργα του κυκλοφορούσαν μόνο στο εξωτερικό. 

Το 1968 και ενώ ο  Χράμπαλ παρέμεινε άγνωστος στην χώρα μας, οι εκδόσεις «Κάλβος» αποφάσισαν να εκδώσουν το βιβλίo υπό τον τίτλο "Τα Τραίνα" σε μετάφραση της Ρενέ Ψυρούκη. 

Βρισκόμαστε στην πρώτη εποχή της επταετίας και η χούντα έχει θέσει σε ισχύ τις περίφημες διατάξεις περί προληπτικής λογοκρισίας («προληπτικού ελέγχου»). Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές κάθε υπό έκδοση κείμενο έπρεπε να ελεγχθεί από τη λογοκρισία και να προχωρήσει η εκπτύπωση και κυκλοφορία του μόνον όταν έχει εξασφαλιστεί η εγκρισή των αρχών.

Όταν οι "αρχές" ανακάλυψαν τις αναλυτικές περιγραφές ερωτικών σκηνών που περιέχονται στο βιβλίο πετσόκοψαν ότι τους ήρθε και έδωσαν το τελικό εγκεκριμένο κείμενο στις εκδόσεις για  τύπωση. Παρόλο που οι επιβαλόμενες αλλαγές στο κείμενο ήταν αρκετές, ο εκδοτικός οίκος προχώρησε στην έκδοση (του βιβλίου) χωρίς να τις λάβει υπόψην συμπεριλαμβάνοντας και δύο διηγήματα του συγγραφέα που δεν πέρασαν ποτέ από τη λογοκρισία. 

Η ιστορία του βιβλίου έχει ως εξής: o νεαρός Μίλος εργάζεται ως μαθητευόμενος στο σιδηροδρομικό σταθμό ενός χωριού στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Τσεχοσλοβακία. Του αρέσει να βλέπει τα τρένα να περνούν και να κάνει όνειρα. O πόλεμος και οι συνέπειές του δεν τον πολυαπασχολούν. Το πρόβλημά του είναι ο ανεκπλήρωτος έρωτας του για μία ωραία γυναίκα. Έχει να λύσει ένα φλέγον προσωπικό ζήτημα: να ξεπεράσει το ερωτικό σύμπλεγμα του πρωτάρη και να καταφέρει να έχει μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Στην επιδίωξή του αυτή, θα γίνει ήρωας κωμικοτραγικών καταστάσεων, μέχρι που θα εμπλακεί σε μια επιχείρηση ανατίναξης ενός γερμανικού τρένου που μεταφέρει πυρομαχικά και θα γίνει, άθελά του, ήρωας της αντίστασης.
  
Και η ταινία..............................................................
Το βιβλίο του Χράμπαλ μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη to 1966, σε σκηνοθεσία και σενάριο Γίρι Μένζελ ενώ θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του Νέου Κύματος Τσεχοσλοβακίας.

Τα γυρίσματα της ταινίας (από την Barrandov Studios, Ceskoslovensky Films) που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Λοντένιτσε και στον σταιδηροδρομικό σταθμό της, άρχισαν τον Φεβρουάριο του 1966 και ολοκληρώθηκαν στα τέλη Απριλίου του ίδιου χρόνου. Η πρεμιέρα στην Τσεχοσλοβακία έγινε στις 18 Νοεμβρίου και κέρδισε αμέσως κριτικούς αλλά (το κυριώτερο) και το κοινό. 

Το 1966 κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μανχάιμ-Χαϊδελβέργης και το 1968 το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Την μουσική της ταινίας εχει γράψει ο Ζίρι Σουστ ενώ την φωτογραφία υπογράφει ο Γιαρόμιρ Σοφρ και το μοντάζ η Jiřina Lukešová.

Υπήρξε η σκεψη να υποδηθεί τον πρωταγωνιστή Μίλος ο ίδιος ο Μένζελ καθώς η πρώτη επιλογή Βλάντιμιρ Πούτσολτ αρνήθηκε διότι γύριζε ήδη άλλη ταινία εκείνη την περίοδο. Τελικά τον ρόλο πήρε ο Václav Neckár ενώ τον ρόλο του ιατρού έπαιξε ο ο σκηνοθέτης μιας και ο ηθοποιός που θα τον υποδυόταν δεν εμφανίστηκε στα γυρίσματα. Τους υπόλοιπους ρόλους υποδήθηκαν οι: Ζόζεφ Σομρ, Βλαστιμίλ Μπρόντσκι, Βλαντιμίρ Βαλέντα και Γίτκα Μπέντοβα. 

Η ταινία ήταν υποψήφια και για άλλα βραβεία όπως: 
  • Βραβείο BAFTA, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Soundtrack (1968),
  • Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, του DGA Award (1967) Χρυσή Σφαίρα, Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (1967)
Χαρακτηριστική είναι η σκηνή όπου ο Χουμπίτσκα κάνει σεξ με μία υπάλληλο του σταθμού, παίζοντας παράλληλα ένα παιχνίδι με σφραγίδες, γεμίζοντας το πόδι της και τους γλουτούς της με σφραγίδες. Επίσης η τελευταία σκηνή της ταινίας (όπου ενώ το τρένο ανατινάζεται) δείχνει σοκαρισμένους τους ανθρώπους του σταθμού, με τον Χουμπίτσκα να ξεσπάει σε γέλια και το κύμα της έκρηξης να φέρνει πίσω στον σταθμό το καπέλο του Μίλος (ο οποίος έχει προκαλέσει την ανατίναξη και έχει πέσει νεκρός από πυρά Ναζί στρατιώτη).


Closely Watched Trains (1966) pt. 1 από karimberdi