Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: The Jaywalkers

Αν και έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια από την μια και μοναδική τους επίσημη κυκλοφορία οι The Jaywalkers αποτελούν σημαντικά μέλη της ομάδας που άνοιξε τον δρόμο σε αυτό έγινε γνωστό υπό τον όρο Ελληνικό Indie pop. Είναι μαζί με τους Fantastic Something η απαρχή του φαινομένου που αργοτερα μεγάλωσε (πολύ περισσότερες μπάντες) και σήμερα έχει παράλληλα και το δικό του (περιορισμένο αλλά υπαρκτό) φανατικό κοινό.

Οι The Jaywalkers δημιουργήθηκαν το 1983 στην Αθήνα από τους Γιώργο Μουχταρίδη (κιθάρα-φωνή) και τον Πασχάλη Πλησή (κιθάρα-φωνή) ενώ τα υπόλοιπα μέλη τους ήταν οι Βασίλης Διβόλης (τύμπανα-κρουστά), Γιάννης Διβόλης (αρμόνιο-βιολί) και Γιώργος Μάνος (μπάσο). 

Το 1987 κυκλοφορεί από την Virgin ‎ το ένα και μοναδικό τους EP με τίτλο  Mini LP (VG 2085 Z) το οποίο ήταν μια εμπορική αποτυχία και ο αστικός μύθος θέλει η εταιρία να το μάζεψε αμέσως από τις προθήκες των δισκοπωλείων.  

To mini LP περιέχει τέσσερα κομμάτια με δυνατότερο ίσως του σημείο την πολύ καλή διασκευή του "Tomorrow never knows" των Beatles. Ολόκληρο το tracklist είναι:
01-(You Can't Be) Happy All The Time 
02-Good Day Sunshine 
03-I Had A Dream 
04-Tomorrow Never Knows

Οι Jaywalkers  μεταξύ άλλων έχουν εμφανιστεί ως support στους Watermelon Men, Dream Syndicate, Green on Red κ.α. Χαρακτηριστικότερη και κατα τους ίδιους κορυφαία στιγμή τους είναι η εμφάνισή τους πριν τους Triffids στο club ΡΟΔΟΝ, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ιστορικού χώρου. Και επειδή το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον, το 2010 και ενώ οι Jaywalkers  ξαναμαζεύονται ανοίγουν (μαζί με τους Yeah) τη συναυλία των Triffids and friends στο Gagarin.  Από τότε (2010) δουλεύουν τόσο στην επανακυκλοφορία του miniLP αλλά ίσως και νέα κομμάτια.

Η τωρινή σύνθεση των είναι:
Πασχάλης Πλησής (κιθάρα, φωνή) 
Γιώργος Μουχταρίδης (κιθάρα, φωνή, φωνητικά)
Γιάννης Διβόλης (βιολί, αρμόνιο, λάουτο, φωνητικά) 
Βασίλης Διβόλης (τύμπανα, κρουστά, τουμπελέκι, φωνητικά) 
Γιώργος Μάνος (Μπάσο, πιάνο, κινέζικο βιολί) 
Κική Κριμιτζά (Μπάσο, φωνητικά)

Hints and Tips
Η ηχογράφηση του Mini LP έγονε τον Φεβρουάριο του 1987 στο In Recording Studio (μετά τους Last Drive, Libido Blume και Γενιά του Χάους).
Την παραγωγή και την ηχοληψία του Mini LP είχε αναλάβει ο Μανώλης Βλάχος.
Φωνητικά στο mini LP έκαναν η Ράνια (αγνώστων άλλων στοιχείων) και η Τζοάννα Εγγονιδου.
Ο Γιώργος Μουχταρίδης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός, με καθημερινή εκπομπή στον Pepper 96.6, ενώ παλιότερα ήταν βασικός συντελεστής και διευθυντής του σταθμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Kosmos 93.6.
Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του mini LP είναι του Σωτήρη Τερζίδη.

  \

Δεν υπάρχουν σχόλια: