Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

H Β-οtherSide records παρουσιάζει τις 8 «παράνομες» κασέτες του Νικόλα Άσιμου

H Β-οtherSide records παρουσιάζει την πλήρη δισκογραφία του Νικόλα Άσιμου , η οποία είχε εκδοθεί από τον ίδιο σε 8 «παράνομες» κασέτες, οι οποίες θα κυκλοφορήσουν σε άλμπουμ βινυλίου  με το αυθεντικό εικαστικό, τα οποία θα περιέχουν και cd. Την ηχητική επεξεργασία και το mastering από τις αυθεντικές πομπίνες ανέλαβε ο Γιάννης Κύρης, αναδεικνύοντας τον ήχο σε πολύ υψηλό επίπεδο. H κάθε έκδοση θα γίνει σε 400 αριθμημένες κόπιες (200 χρωματιστές και 200 μαύρες), οι οποίες θα περιέχουν ένθετο με τους στίχους των τραγουδιών και με την κυκλοφορία των πρώτων 4 άλμπουμ, θα υπάρχουν και 50 κασετίνες  με έξτρα υλικό. 

H αρχή γίνεται με το «Βαρέλι που για να βγει το σπάει», την πρώτη κασέτα του Νικόλα Άσιμου, που κυκλοφόρησε αρχικά τον Σεπτέμβρη του 1978 και περιέχει εκτός από τα τραγούδια του πρώτου single « Μηχανισμός» και «ο Ρωμηός», μια πλειάδα αξιόλογων τραγουδιών που έγραψαν την δική τους πορεία , όπως το «Δε πα να μας χτυπάν» και «Παράτα τα».  Επίσης, ο δίσκος θα περιέχει και ένα κομμάτι-έκπληξη, το «Φανάρι του Διογένη», το οποίο βρέθηκε κρυμμένο στην πομπίνα με το  αυθεντικό master και σε αυτήν την εκτέλεση βλέπει το φως για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια.  

Το δεύτερο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει είναι το «Είμαι παλιάνθρωπος», η πρώτη από την 3πλη κασετοκυκλοφορία με τίτλο «Τριπλή κασέτα μπέλα με χωρίς ταμπέλα», η οποία αρχικά κυκλοφόρησε το 1979. Σε αυτό το άλμπουμ περιέχονται για πρώτη φορά τραγούδια-σταθμοί από την δισκογραφία του Νικόλα Άσιμου, όπως το Ουλαλούμ (σε ποίηση Γιάννη Σκαρίμπα) και το πασίγνωστο Γιουσουρούμ.  

Τα βινύλια θα κυκλοφορήσουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Το comic "Βρώμικη Τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες" και η ξεθωριασμένη λίστα του giousurum

Μερικές φορές αφήνεις κάποια πράγματα για λίγο αργότερα. Πηγαίνεις π.χ να αγοράσεις μερικά βιβλία και ενώ έχεις βάλει στο μάτι το Χ βρίσκεις μπροστά σου το Υ (που το έψαχνες καιρό ή απλά σου τράβηξε την προσοχή ενώ σου ήταν άγνωστο) και αποφασίζεις να μετατοπίσεις χρονικά την αγορά του Χ. Ο καιρός περνά και εσύ ίσως να έχεις ήδη ξεχάσει το Χ είτε μέσα στους αυτοματοματισμούς της δουλειάς είτε γιατί απλά θεωρείς ότι το έχεις αποτυπωμένο στην εσωτερική σου λίστα και ποτέ δεν θα το ξεχάσεις.

Στην περίπτωση του κόμικ "Βρώμικη Τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες" του Κυριάκου Μακρή ισχύει το δεύτερο.

Όταν το 2012 οι εκδόσεις Χαραμάδα (http://www.haramada.com) προχωρούσαν στην έκδοσή του τοποθετήθηκε αυτόματα στην εσωτερική λίστα του giousurum αλλά για κάποιον παράξενο λόγο πάντα μετατοπιζόταν χρονικά η αγορά του.

Τωρα (περίπου 4½ χρόνια μετά) και ενώ η εγγραφή του στην λίστα είχε ξεθωριάσει και δεν φαινόταν, το "Βρώμικη Τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες" ήρθε μόνο του στα χέρια μας ως εκ του θαύματος.Όχι δεν ειναι κάποια ιστορία με ΑΤΙΑ.

Απλά όταν έχεις παραγγείλει κάτι από την Χαραμάδα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα λάβεις μόνο τα αναγραφόμενα στην λίστα αγορών και όχι και κάποιο δωράκι. 

Έτσι το "Βρώμικη Τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες" επιτέλους βρήκε την θέση του στην βιβλιοθήκη εδώ στα μέρη του giousurum αλλά πριν από αυτό δεν γινόταν να μην διαβαστεί άμεσα και με μεγάλη προσοχή. 

Σίγουρα η πρώτη επαφή με ένα βιβλίο/κόμικ/περιοδικό κλπ είναι το εξώφυλλό του κι η δεύτερη το οπισθόφυλλό αυτού. Αφού βλέπετε ήδη το πρώτο να λοιπόν τι αναγράφεται στο πισω μέρος του.

"Φοβάμαι τις ιστορίες που δεν κατάφερα να εγκλωβίσω στις γραμμές και τα λόγια μου. Τις φοβάμαι γιατί δε θα το βάλουν κάτω. Θα συνωμοτήσουν και θα επιστρέψουν θυμωμένες σε ανύποπτο χρόνο. Σαν κηλίδες καυτές παραλύοντας κάθε είδους αντίσταση. Επιβάλλοντας έτσι την μεταλλαγμένη εξέλιξή τους."


Ανοίγοντας το κόμικ πέφτεις κατευθείαν σε μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη που δεν είναι άλλη από ένα ποιήμα του Αντρέα Τσιάκου. 

 Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σκοτεινά και καφκικά μοτίβα και για σκίτσα σε μάυροα και άσπρο που έρχονται σε πλήρη ταύτιση με τις σύντομες ιστορίες του comic οι οποίες όπως μας πληροφορούν αναζητούν  "..αναγνώστες με σκοπό να τους μετατρέψουν σε  μελλοντικούς αφηγητές...".

Αντί αυτού προτείνουμε να δείτε το trailer του comic, να επισκεφθείτε την σελίδα του Κυριάκου Μακρή (https://kyriakosmakris.wordpress.com) για να δείτε και άλλα δείγματα της δουλειάς του και γιατί όχι να το παραγγείλετε από την Χαραμάδα (http://www.haramada.com/book/vromiki-trompeta-kai-alles-oiktres-istories).

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Σινέ Προτάσεις: ΚΑΥΤΟΣ ΗΛΙΟΣ [Zvizdan] 2015

Τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης με φόντο τρεις διαδοχικές δεκαετίες, σε δύο γειτονικά βαλκανικά χωριά όπου μαίνεται εδώ και χρόνια το διεθνοτικό μίσος. Μια ταινία για τους κινδύνους -αλλά και την παντοτινή δύναμη- του απαγορευμένου έρωτα.  Στην πρώτη ιστορία, που τοποθετείται το 1991, μια ιστορία αγάπης υπονομεύεται από την τρέλα, τη σύγχυση και τον φόβο που κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα πριν τον πόλεμο. Στη δεύτερη ιστορία, που τοποθετείται το 2001, ο πόλεμος έχει τελειώσει αλλά δυο ερωτευμένοι αδυνατούν να κάνουν τη σχέση τους κανονική: τα σημάδια του πολέμου είναι ακόμη φρέσκα και δεν θεραπεύονται τόσο εύκολα. Στην τρίτη ιστορία, που τοποθετείται το 2011, μια περίοδος που μια ερωτική σχέση μπορεί πια να ριζώσει, όλα βρίσκονται στα χέρια δύο ερωτευμένων νέων, αν μπορούν να απελευθερωθούν από το παρελθόν τους, χωρίς να τους κυριαρχούν η καχυποψία και το κακό που δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την ατμόσφαιρα.


Σκηνοθεσία: Dalibor Matanic 
Σενάριο: Dalibor Matanic 
Ηθοποιοί: Tihana Lazovic (as Jelena / Natasa / Marija), Goran Markovic (as Ivan / Ante / Luka), Nives Ivankovic (as Jelenina / Natasina majka), Dado Cosic (as Sasa), Stipe Radoja (as Bozo / Ivno)  
Πρεμιέρα (US): 12/06/16
 Πρεμιέρα (GR): 25/02/16 
Χώρα παραγωγής: Croatia | Serbia | Slovenia 


Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: Drums & Stories

Μερικές ιστορίες περιέχουν όμορφες λέξεις. Άλλες όμορφες εικόνες. Όμως στην Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 90 υπήρξαν ιστορίες με πολλά drums που τις διηγούταν φιλικοί τραγουδιστές. Kάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινά η ιστορία των Drums & Stories. 

Ο Ηλίας Πετρίδης (Keyboards, Choir), ο Μανώλης Πηλείδης (κιθάρα, backing vocals, μαντολίνο), ο Θύμιος Αλεξόπουλος (μπάσο, κιθάρα), ο Στέφανος Δημόπουλος (φωνητικά) και ο Βασίλης Στεργίου (φωνητικά, Drums, Keyboards) αρχικά ως Rubicon και αργοτέρα ως  Drums & Stories προτίμησαν να ακολουθήσουν ποπ μονοπάτια και κάπως έτσι άρχισαν όλα.

 
Το 1993 κυκλοφόρησαν το ΕP "The Critical Dream Path " (CAC CD 001) στην Θεσσαλονικιώτη Cactus Records, ενώ το 1996 ήρθε η πρώτη και τελευταία τους δισκογραφική δουλειά (ως τριο πλέον οι Πηλείδης, Στεργίου  και Πετρίδης) με τίτλο "The Friendly Singer Said" (FM 333) στην πολυεθνική FM Records. 

H συνέχεια όμοια με πολλά από τα Ελληνικά συγκροτήματα των δεκαετιών 80 και 90. Διάλυση των Drums & Stories και λίγα στοιχεία πίσω τους. Όλες οι συνθέσεις είναι του Στεργίου ο οποίος λίγο αργότερα υπήρξε μέλος και των Στρογγυλό Κίτρινο.