Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Το comic "Βρώμικη Τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες" και η ξεθωριασμένη λίστα του giousurum

Μερικές φορές αφήνεις κάποια πράγματα για λίγο αργότερα. Πηγαίνεις π.χ να αγοράσεις μερικά βιβλία και ενώ έχεις βάλει στο μάτι το Χ βρίσκεις μπροστά σου το Υ (που το έψαχνες καιρό ή απλά σου τράβηξε την προσοχή ενώ σου ήταν άγνωστο) και αποφασίζεις να μετατοπίσεις χρονικά την αγορά του Χ. Ο καιρός περνά και εσύ ίσως να έχεις ήδη ξεχάσει το Χ είτε μέσα στους αυτοματοματισμούς της δουλειάς είτε γιατί απλά θεωρείς ότι το έχεις αποτυπωμένο στην εσωτερική σου λίστα και ποτέ δεν θα το ξεχάσεις.

Στην περίπτωση του κόμικ "Βρώμικη Τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες" του Κυριάκου Μακρή ισχύει το δεύτερο.

Όταν το 2012 οι εκδόσεις Χαραμάδα (http://www.haramada.com) προχωρούσαν στην έκδοσή του τοποθετήθηκε αυτόματα στην εσωτερική λίστα του giousurum αλλά για κάποιον παράξενο λόγο πάντα μετατοπιζόταν χρονικά η αγορά του.

Τωρα (περίπου 4½ χρόνια μετά) και ενώ η εγγραφή του στην λίστα είχε ξεθωριάσει και δεν φαινόταν, το "Βρώμικη Τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες" ήρθε μόνο του στα χέρια μας ως εκ του θαύματος.Όχι δεν ειναι κάποια ιστορία με ΑΤΙΑ.

Απλά όταν έχεις παραγγείλει κάτι από την Χαραμάδα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα λάβεις μόνο τα αναγραφόμενα στην λίστα αγορών και όχι και κάποιο δωράκι. 

Έτσι το "Βρώμικη Τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες" επιτέλους βρήκε την θέση του στην βιβλιοθήκη εδώ στα μέρη του giousurum αλλά πριν από αυτό δεν γινόταν να μην διαβαστεί άμεσα και με μεγάλη προσοχή. 

Σίγουρα η πρώτη επαφή με ένα βιβλίο/κόμικ/περιοδικό κλπ είναι το εξώφυλλό του κι η δεύτερη το οπισθόφυλλό αυτού. Αφού βλέπετε ήδη το πρώτο να λοιπόν τι αναγράφεται στο πισω μέρος του.

"Φοβάμαι τις ιστορίες που δεν κατάφερα να εγκλωβίσω στις γραμμές και τα λόγια μου. Τις φοβάμαι γιατί δε θα το βάλουν κάτω. Θα συνωμοτήσουν και θα επιστρέψουν θυμωμένες σε ανύποπτο χρόνο. Σαν κηλίδες καυτές παραλύοντας κάθε είδους αντίσταση. Επιβάλλοντας έτσι την μεταλλαγμένη εξέλιξή τους."


Ανοίγοντας το κόμικ πέφτεις κατευθείαν σε μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη που δεν είναι άλλη από ένα ποιήμα του Αντρέα Τσιάκου. 

 Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σκοτεινά και καφκικά μοτίβα και για σκίτσα σε μάυροα και άσπρο που έρχονται σε πλήρη ταύτιση με τις σύντομες ιστορίες του comic οι οποίες όπως μας πληροφορούν αναζητούν  "..αναγνώστες με σκοπό να τους μετατρέψουν σε  μελλοντικούς αφηγητές...".

Αντί αυτού προτείνουμε να δείτε το trailer του comic, να επισκεφθείτε την σελίδα του Κυριάκου Μακρή (https://kyriakosmakris.wordpress.com) για να δείτε και άλλα δείγματα της δουλειάς του και γιατί όχι να το παραγγείλετε από την Χαραμάδα (http://www.haramada.com/book/vromiki-trompeta-kai-alles-oiktres-istories).

Δεν υπάρχουν σχόλια: