Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: Cinema

Είναι η εποχή που το αποκαλούμενο italo-disco είναι στα πάνω του και σε όλες τις disco οι θαμώνες χωρεύoυν μεταξύ άλλων σε ρυθμούς Χαριτωδιπλωμένου, Big Alice, Scraptown (Mιχ.Ρακιντζής) και Μαντούς. To Lost in the night, το Viva Sahara και το Fill Me Up είναι στο playlist όλων των DJs της εποχής ενώ δεν είναι λίγα τα εγχώριας παραγωγής κομμάτια που κάνουν και ένα (άλλωτε πολύ και άλλωτε λιγότερο πετυχημένο) πέρασμα κυρίως από τους καταλόγους των επιτυχιών της Ιταλίας.

Εκείνη την εποχή (1983) δημιουργούνται και οι Cinema ενώ το ένα και μοναδικό 12'' τους με τίτλο Lonely Without You ‎κυκλοφόρησε από RIA Records (RIA 71000) το 1985. Τους Cinema αποτελούσαν η Σοφία Νοητή (τραγούδι) , ο Άρης Παυλής και ο Χάρης Δρυγιανός (μουσική, στίχους). Το Lonely Without You έχει κυκλοφορήσει και σε Γαλλία και Βέλγιο. Την παραγωγή του Lonely Without You έκανε ο Άκης Γκολφίδης που μαζί με τον Κώστα Καλημέρη επιμελήθηκαν τον ήχο στα Sierra studios. Στον δίσκο συμμετείχαν μουσικοί όπως ο Νίκος Αντύπας (κρουστά), ο David Lynch (φυσικά σαξόφωνο) και ο Δημήτρης Ζηνογιάννης (κιθάρα). Oι Cinema εξαφανίζονται τόσο απλά και γρήγορα όσο εμφανίστηκαν ενώ το μέλη τους ακολουθούν προσωπική πορεία στα Ελληνικά μουσικά δρώμενα.


Hints and Tips
H Σοφία Νοητή έχει πολυετή παρουσία στην Ελληνική μουσική έχοντας συνεργασίες με Νικόλα Άσιμο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σπυριδούλα κ.α, ενώ θεωρείται πρωτοπόρος ως ethnic-jazz στον χώρο της ελληνικής jazz σκηνής,
Στο 12'' υπάρχει ευχαριστήριαο μήνυμα στονΔημ. Παπαδημητρίου.
Ο Άρης (Αριστείδης) Παυλής στην συνέχεια δημιούργησε τους ΝΑΜΑ, με τους οποίους συνεργάστηκε στον πρώτο τους δίσκο και ο Χάρης Δρυγιανός.
Ο Άκης Γκολφίδης είναι ο ιδρυτής της R.I.A Productions που βρίσκεται πισω από το label  RIA Records.
Στο b-side του 12'' περιέχονται τα I Wanna See You και My Emotions.


2 σχόλια:

Kostas είπε...

Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι !!!

Giousurum είπε...

@Kostas
και να θυμούνται οι παλαιότεροι!!!
Κερεκλαδες Vs ροκάδων!!