Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

50 χρόνια μετά- Η ιστορία πίσω από την κυκλοφορία του άλμπουμ των ULS

Η αλήθεια είναι ότι για άλλα ξεκινήσαμε με τον Δημήτρη και αλλού φτάσαμε. Όμως είναι από εκείνες τις φορές που η αλλαγή πορείας έχει ως αποτέλεσμα κάτι καλό και πολύ δυνατό. Εμείς εισαγωγικό κείμενο για την επερχόμενη συνέντευξη των ULS (ναι καλά διαβάσατε, έρχεται συνέντευξη με όλα τα μέλη των ULS) είχαμε στο μυαλό αλλά μας προέκυψε η αποκάλυψη της ιστορίας πίσω από την κυκλοφορία του δίσκου 50 χρόνια μετά.  Απολαύστε το κείμενο του φίλου Δημήτρη της  b-otherside Records μάθετε την όμορφη ιστορία πίσω από εναν δίσκο και δείτε δυο ανέκδοτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες των ULS που μας έστειλε.
----------------------------------

Tην ιστορία των U.L.S. την πρωτοδιάβασα έφηβος στην βίβλο που πρωτοκατέγραψε τα συγκροτήματα του ’60 και του ’70, το “Get that beat” φυσικά, του εξαιρετικού Ντίνου Δηματάτη. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε και τον Σεπτέμβρη του 2006 βρέθηκα να παραδίδω έναν φάκελο στο υπουργείο Εξωτερικών και έχοντας περίσσιο θάρρος, ζήτησα να συναντήσω τον Σπύρο Αμπατζόπουλο, για τον οποίο έγραφε το βιβλίο πως είχε ακολουθήσει καριέρα διπλωμάτη. Με αρκετό τρακ και αμηχανία, γνώρισα έναν εξαιρετικό και ζεστό άνθρωπο, ο οποίος για να μου ικανοποιήσει την χάρη να δω επιτέλους το εξώφυλλο του single τους, έψαξε αρκετή ώρα υπομονετικά τους πολλούς σκληρούς δίσκους του γραφείου του, μέχρι που με αντάμειψε με μια ωραιότατη εκτύπωσή του. 

Από τότε, φρόντιζα πάντοτε το διάλειμμά μου στην δουλειά να συμπίπτει με μια επίσκεψη εκεί, όπου μέσα από ατελείωτες ώρες συζήτησης για τους U.L.S. ανταλλάσαμε πληροφορίες και χτίζαμε μια αμοιβαία και βαθειά φιλιά πάνω στην αγάπη μας για την μουσική. Μία μέρα μου έκανε την χάρη να τηλεφωνήσει στον ντράμερ τους Freddy Werder , ο οποίος βρίσκεται από το ’67 μόνιμα στην Ελβετία για να επιβεβαιώσει μια παλιότερη κουβέντα τους, πως ο Freddy είχε τα τραγούδια του single ( ή και το single αυτούσιο). Το αποτέλεσμα αυτού του τηλεφωνήματος ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μου έχουν κάνει ποτέ. Ο αξιαγάπητος Freddy βρήκε μια πομπίνα με τα 3 πρώτα τραγούδια των U.L.S. και από εκεί και μετά όλα πήραν τον δρόμο τους, μέχρι που βρέθηκαν πλέον και τα 4 tracks του single καθώς και πληθώρα υλικού, μετά από φιλικές επιδρομές στα σπίτια των μελών αλλά και συλλεκτών και φίλων του γκρουπ.

Πάνω σε αυτό το σπουδαίο υλικό χτίστηκε ουσιαστικά και η ανάγκη γέννησης της B-otherSide , αφού μας εκνεύριζε αφάνταστα το γεγονός πως τόσα ωραία τραγούδια θα έμεναν για πάντα στην αφάνεια. Μετά από αυτό, ο ακούραστος Γιάννης Κύρης , εκτός από τον εξαιρετικό espresso που προσφέρει, φρόντισε να μας παραδώσει και ένα master- υπόδειγμα προς διδασκαλία , βάζοντας όλη του την γνώση και το ταλέντο που έχει αποκτήσει στην ηχοληψία, με αποτέλεσμα να ακούγονται στο τελικό αποτέλεσμα πινελιές που ούτε καν υποψιαζόσουν πως υπήρχαν. Το φινάλε ήρθε με αλλεπάλληλες συναντήσεις των 3 U.L.S. στο σπίτι του Σταμάτη Σπανουδάκη, ο οποίος με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και μου έδειξε τι θα πει να εκτιμάς τους συμπαίκτες σου στο πρώτο σου συγκρότημα , 50 χρόνια μετά. Η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ τους παραμένει αναλλοίωτη και αγέραστη, παρά τα όποια γκρίζα μαλλιά στους κροτάφους. Τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία , της οποίας είχα την χαρά να γίνω ένα μικρό μέρος.

Υ.Γ. Και ένα μικρό tip για το τέλος : Mέσα από αρκετή έρευνα, κατάφερα να έρθω σε επαφή με τον ανήλικο θαυμαστή των U.L.S. που αλληλογραφούσε στους Μοντέρνους Ρυθμούς , ρωτώντας επίμονα για το μέλλον τους ( το σχετικό λήμμα βρίσκεται μέσα στο ένθετο του δίσκου). Φαντάζεστε την έκπληξή του, όταν βρέθηκα έξω από τον σπίτι του για να τον πληροφορήσω από πρώτο χέρι πως επιτέλους ο δίσκος θα κυκλοφορήσει, μόλις 50 χρόνια μετά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: